Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu

Publicat: luni, 24 Aprilie 2023 , ora 14.20


Astăzi veți susține un recital cameral ce marchează 40 de ani de activitate a formației Trio Contraste. Cum ați descrie colaborarea din aceste patru decenii cu percuționistul Doru Roman și pianistul Sorin Petrescu?

Într-adevăr, sunt 40 de ani de când această formație a fost înființată de către pianistul Sorin Petrescu; singurul, de fapt, care a rămas constant în această formulă de trio pe parcursul celor 40 de ani. Inițial, acesta a fost format din vioară-pian-percuție, apoi clarinet-pian-percuție, și, în sfârșit, eu cânt cu ei din anul 2000. Împreună, sunt 23 de ani de colaborare constantă și cred că au fost și anii, de fapt, în care formația a cântat cel mai mult repertorii foarte variate și serioase și în care am întreprins multe turnee. Noi am cântat foarte mult în străinătate în perioada asta. Cei doi muzicieni, Sorin Petrescu și Doru Roman, sunt, după părerea mea, cei mai buni din România în ceea ce privește muzica contemporană, mai ales. Această formație trebuie spus că are ca prim profil muzica timpului nostru, contemporană și am fost și suntem în continuare promotorii fervenți ai acestui tip de muzică. Cred că am făcut un serviciu enorm muzicii românești în cei 23 de ani de cântat, pentru că am interpretat muzica absolut tuturor compozitorilor români și i-am cântat foarte mult în străinătate. În această perioadă învățam cam 60-70 de lucrări noi pe an, numai în această formulă de trio, lucru care mi-a dezvoltat mie, cel puțin, capacitățile de înmagazinare și de surprindere a esenței muzicale foarte rapide.

Așadar, am avut șansa cu acest trio fantastic să parcurg repertorii contemporane, dar și de jazz și folclor... pentru că, exact cum se întâmplă și în cazul acestui recital pe care-l considerăm a fi cu impact aniversar, aducem în fața publicului același concept.


Cum ați ales programul pentru acest recital?

Folosim această rețetă pe care am dobândit-o în atâtea zeci de ani de ani de cântat împreună, de a mixa mai multe genuri muzicale. Vom cânta o piesă pe care Sorin Petrescu a transcris-o pentru formula aceasta de trio, a lui Remus Georgescu - „Cântecul Daciei”, o piesă solidă și dintre cele mai cunoscute din opera maestrului. De asemenea, Dan Dediu este prezent în programul nostru cu lucrarea „Cartoon Variations on a Theme by Mozart”, o piesă cu foarte mult umor. Aceste două lucrări serioase de muzică contemporană sunt înconjurate de alte lucrări ale unor compozitori, unii dintre ei - celebri, cum este Friedrich Gulda, din creația căruia vom interpreta Introducere și scherzo, o piesă de mare virtuozitate, aranjată pentru formula noastră tot de Sorin Petrescu. Este o muzică de jazz simfonic. Dar Christopher Keller, spre exemplu, este un compozitor german cu o foarte dezvoltată imaginație, acesta și-a imaginat cum ar trăi Mozart și cum ar compune dacă ar trăi în Argentina, Beethoven în Brazilia... și au ieșit niște lucrări care au succes, un impact la public fantastic. Dave Brubeck este prezent nu întâmplător în program, și el tot cu un jazz simfonic, ceea ce noi cântăm de fapt, dar în formulă de trio, „Iberia”, „Blues” și „Blue Rondo a la Turk”, care sigur că este o trimitere directă către celebra piesă a lui Mozart, „Rondo Alla Turca”. De asemenea, vom cânta muzica lui Phil Coulter, un compozitor care, pe piața muzicală internațională, este ultracunoscut prin faptul că aduce teme irlandeze pe care le înveșmântează într-un suport de educație clasică extraordinară. Și, la fel, muzica lui are un mare succes la public.

Deci, căutăm practic să aducem în fața publicului, în acest moment de sărbătoare pentru formația noastră, acest mixaj de lucrări pentru a arăta publicului care au fost preocupările noastre în toți acești ani de cântat împreună - de la muzica înaltă, de la muzica contemporană, la muzică clasică și cea de jazz și folclorică, pe care întotdeauna le-am cântat impunându-ne felul nostru de a cânta.

Interviu realizat de Ana Sireteanu