Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ovidiu Andriș, directorul general al Filarmonicii ”Banatul” din Timișoara

Publicat: vineri, 17 Februarie 2023 , ora 14.13

Astăzi, 17 februarie, are loc deschiderea oficială a manifestărilor culturale înscrise în programul "Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii". Despre evenimentele programate de Filarmonica timișoreană ne vorbește Ovidiu Andriș, directorul general al instituției în interviul de mai jos.

Domnule Ovidiu Andriș, astăzi este o zi specială pentru Timișoara și, totodată, pentru instituția pe care o conduceți. Concertul din seara aceasta împreună cu cel programat duminică, 19 februarie, se alătură evenimentelor ce marchează deschiderea oficială a manifestărilor culturale înscrise în programul "Timișoara 2023 - Capitală europeană a Culturii". V-aș ruga să ne oferiți mai multe detalii despre cele două evenimente.

În această seară, vom avea un concert simfonic aici, la Filarmonica Banatul, unde îl vom avea pe dirijorul nostru principal invitat din Germania, Stefan Geiger, iar solist va fi Ionuț Podgoreanu. Ei vor interpreta un program alcătuit din două lucrări foarte frumoase - Concertul de corn de Gliér și Simfonia a VIII-a de Antonin Dvorak.

În ziua de duminică, avem un concert de jazz fusion alături de Irina Sârbu Band. Va începe de la ora 18.30. Și highlighter-ul serii este Lajkó Félix & Vołosi din Ungaria, care vor interpreta un jazz foarte efervescent combinat cu muzică autohtonă maghiară, dar și română, alături de Irina Sârbu.


Pentru Timișoara, anul 2023 este o ocazie unică de a mediatiza istoria și tradiția locului. Totodată, orașul se transformă într-o scenă culturală pe care vor fi prezenți artiști din întreaga Europă. Cum va celebra Filarmonica "Banatul" deținerea titulaturii de Capitală europeană a Culturii?

Filarmonica Banatul va avea 6 proiecte importante în anul 2023, proiecte pe de-o parte construite cu caracter de colaborări cu orchestre internaționale și, pe de cealaltă parte, avem proiectele comunitare care sunt dedicate acestui an.

Așa că în luna martie, Orchestra WDR din Koln va poposi la Timișoara pentru 3 concerte; un concert reunit la final, împreună cu Filarmonica "Banatul", ce-l va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Cristian Măcelaru.

În luna mai, vom avea Orchestra Națională a Franței în Timișoara, tot alături de maestrul Cristian Măcelaru, pentru două concerte cu programe diferite.

În luna iunie, vom avea "Jazz at Lincoln Centre" cu Winton Marsalis alături de Orchestra Filarmonicii "Banatul".

În luna august, vom avea proiectul care se numește "Corul comunitar", unde invităm oamenii amatori să învețe să cânte la Filarmonică și, în data de 4 august, vom avea un concert final, în Piața Unirii, alături de maestrul Gabriel Bebeșelea, unde vom interpreta Simfonia a IX-a de Beethoven, unde toată piața va fi implicată în a cânta Imnul Europei.

Apoi, în luna septembrie, avem proiectul de cooperare cu Orchestra Altenburg Theater din Gera. Vom interpreta Gurrelieder de Schönberg cu 350 de muzicieni - orchestre și coruri reunite.

Iar în luna decembrie, vom comisiona un recviem dedicat victimelor comunismului, compus de 7 compozitori din 7 țări diferite. De ce 7 țări? Deoarece în 1989 au fost 7 țări care au avut revoluții în Europa.

Acestea sunt proiectele filarmonicii, dedicate anului 2023.

Interviu realizat de Ioana Țintea