Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Concertino Praga - Interviu cu Valentina Sandu-Dediu

Publicat: marți, 19 Noiembrie 2019 , ora 11.16

În 18 noiembrie 2019, Radio România Muzical a organizat preselecția națională în vederea participării României la concursul Concertino Praga, derulat sub emblema Uniunii Europene de Radio. Prof. univ. dr. Valentin Sandu Dediu, din partea Universității Naționale de Muzică din București, a făcut parte din juriul național care i-a ascultat pe cei cinci muzicieni din concurs, trei pianiști și doi clarinetiști.

Care a fost nivelul concurenților care s-au prezentat la preselecția pentru concursul Concertino Praga?

Nivelul a fost foarte bun. Sunt tineri de 13, 14, chiar 12 ani, cu un nivel remarcabil, cu alegere de repertoriu dificilă și totuși, nu riscantă, adică așa cum li se potrivește și cu foarte multe calități. La orice concurs de interpretare e dificil să iei deciziile cele mai bune sau te întrebi mereu dacă le iei pe cele mai bune. Noi am hotărât să fim cât putem, mai generoși și să dăm șansa cât mai multor tineri, care s-au prezentat astăzi să meargă mai departe, tocmai pentru că nivelul general era atât de bun. Sigur că se ia în considerare calitatea sunetului, tehnica în general, deci acuratețe, și trebuie spus că pentru un concurs cum este cel de la Praga, să zicem, micile greșeli sau erori nu sunt editate de radio. Înregistrarea merge așa cum a fost realizată în concert. Este un moment. În momentele acestea live, se știe că toți interpreții, nu numai cei tineri pot să scape erori, dar nu am numărat greșelile. Nu asta cred că este rolul unui juriu, ci pur și simplu am apreciat, cum spuneam, calitatea sunetului, dar și concepția logică, muzicalitatea, relația cu partenerul, în cazul în care clarinetul a fost însoțit de pian și aceea este importantă, mai ales în anumite partituri.


Ce așteptări aveți de la cei care vor reprezenta România la Praga?

Așa cum spuneam, fiecare concurs e riscant. Unii dintre cei care au fost selectați par mai pregătiți pentru concurs internațional, deci par mai puțin emoționați, poate, în fața unui public, dar putem să ne înșelăm și să avem surprize. Eu nu pot decât să le doresc tuturor patru să se întoarcă cu premii de la Praga, dar știu în același timp, că va fi o competiție dură. Sunt trei etape. Juriile de acolo au în componență personalități mari mondiale, chiar dacă mă aștept sentimental și patriotic să avem cât mai multe premii trebuie să fim realiști și să sperăm ca, cel puțin unul sau doi dintre ei, să vină cu un premiu acasă.


Această preselecție este organizată împreună cu Universitatea Națională de Muzică din București.

Există o tradiție între Radio România și Universitatea Națională de Muzică, în special, între canalul Radio România Muzical și universitatea noastră. E un parteneriat de lungă durată, cu foarte multe lucruri care se întâmplă în acest sens, cu studenții noștri care fac practică la radio, cu profesorii noștri care cântă acolo, ș.a.m.d. Sunt multe exemple. De data aceasta, iată că Radio a venit aici, în sala Enescu a universității, care are un pian de foarte bună calitate, un Steinway și în acest fel a existat această relație, între Radio, care s-a ocupat de înregistrare profesionistă și universitatea care a pus la dispoziție această sală.


Interviu realizat de Vlad Ghinea