Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Silvia Sbârciu - președinta Societății Române Mozart

Publicat: vineri, 15 Noiembrie 2019 , ora 11.45

Ajuns deja la cea de a 29-a ediție, Festivalul Internațional "Mozart" de la Cluj-Napoca are loc și în acest an în perioada 15-22 noiembrie. În mod tradițional, organizarea Festivalului revine Societății Române Mozart în parteneriat cu Filarmonica "Transilvania" și Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima".

Pentru prima dată, la această ediție Concursul de Interpretare va fi internațional și dedicat pianului. Formatul cu care publicul clujean s-a obișnuit rămâne în esență neschimbat, cu două concerte simfonice, recitaluri și cursuri de măiestrie, conferința "Leopold Mozart 300", precum și proiecția specială a filmului "Amadeus" în regia lui Miloč Forman. Silvia Sbârciu - președintele Societății Române "Mozart" - a vorbit despre Festivalul "Mozart" de anul acesta.

Care sunt invitații celei de-a XXIX-a ediții a Festivalului Mozart?

La această ediție, în centru este pianul. Noi încercăm să dăm fiecărei ediții a festivalului o identitate proprie. În acest an, fiecare concert are în centru pianul. Așadar, ambii soliști - și cel de ieri, și cel de săptămâna viitoare, din concertul de închidere - sunt pianiști. Este vorba de Denis Pascal în concertul de deschidere și Christophe Alvarez în concertul de închidere. La pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania vor fi doi dirijori care acum fac cariere importante; Serghei Simakov în concertul de deschidere și Elizabeth Askren în concertul de închidere. Dar îl vom avea, de asemenea, în recital pe Gottlieb Wallish, care va ține un recital-conferință în care va explica diferențele dintre instrumentul modern și instrumentul istoric; va fi un recital pe pian și fortepian cu lucrări de Mozart, dar și de Beethoven și Schubert. Apoi, îi vom avea în acest an în premieră pe cei trei tineri din Transylvanian Piano Trio, dar care, individual, au mai făcut parte dintre invitații Festivalului Mozart: Aurelia Vișovan - pianistă, Octavian Lup - violoncelist și Vlad Răceu - violonist. Iar în penultima seară vom avea un duo de lied, Karola Theill, care a fost pianista celebrului Fischer-Dieskau și care a cântat cu cele mai importante voci ale momentului, și Cozmin Sime, care acum are o carieră importantă și care a fost câștigător al Concursului de Interpretare Mozart de acum câțiva ani. O vom avea în 21 noiembrie pe Petra Somlai, cu un recital la fortepiano. Și, așa cum vă spuneam, în ultima seară va fi Mozart în Do major, Concertul nr.21 pentru pian și orchestră în interpretarea lui Christophe Arvarez, cu Elizabeth Askren la pupitru. Se va cânta, de asemenea, Misa Trinitatis în concertul de închidere - Corul Filarmonicii de Stat Transilvania acompaniat de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania.

În mare, acesta va fi programul. Vom avea și o conferință în data de 20 noiembrie, care se va numi Leopold Mozart 300. Încercăm să marcăm 300 de ani de la nașterea lui Leopold Mozart. Conferința va fi foarte interesantă atât pentru cunoscători, cât și pentru publicul larg prin diversitatea temelor pe care le propune; pe de-o parte, teme de interes strict muzicologic, dar și teme care privesc problematica copilului supradotat și relația acestuia cu părinții, cu profesorii, cu societatea și, mai ales, relația părinților cu el, adică foarte multe aspecte care vizează felul în care trebuie construit destinul și caracterul unui copil supradotat.


Aș vrea să revenim la cursurile de măiestrie. Ați pomenit deja de unul dintre ele. Vor fi în total patru. Cine le va susține și cui sunt adresate?

Cursurile de măiestrie sunt adresate muzicienilor tineri profesioniști - studenți și tineri muzicieni în general. Sunt, în general, cursuri de pian, dar va fi și cursul Karolei Theill, care va fi un curs de lied, de duo de lied. Astfel, va fi interesant și pentru tinerii cântăreți, să înțeleagă exact despre ce este vorba într-un duo de lied, în această formație camerală extrem de subtilă. Gottlieb Wallish va avea un curs de pian și de fortepiano. Dar și Denis Pascal, de exemplu, protagonistul concertului de deschidere, va susține un curs de măiestrie pentru pian. La cursurile de măiestrie nu se va interpreta doar muzica lui Mozart, ci se pot prezenta și cu repertorii din cele mai diverse. dar invitații noștri sunt specialiști în muzica lui Mozart și în interpretare istorică, așa că este recomandat ca participanții să vină cu un repertoriu predominant clasic.


Și, parte a Festivalului Mozart este și Concursul Mozart.

Da, este pentru prima dată internațional. Până acum, concursul s-a desfășurat timp de 25 de ediții doar la nivel național, însă, având în vedere cererea mare și faptul că repertoriul este interesant și că există o destul de mare deschidere înspre muzica lui Mozart, am hotărât ca din acest an să-l internaționalizăm. Vom avea două etape. Repertoriul este sensibil mai mare decât a fost până acum, pentru că în prima etapă se vor cânta cele două etape de până acum - două sonate Mozart sau o sonată și un rondo, o sonată și o temă cu variațiuni - iar, în a doua parte, adică în finală, se va cânta unul din cele trei concerte KV 413, 414 sau 415, poate mai puțin cântate și care nu s-au regăsit încă în repertoriul multora din tinerii participanți - le-au învățat special pentru acest concurs - și care vor fi acompaniate de Cvartetul In Tono, un tânăr cvartet format în urmă cu câțiva ani și care anul trecut a obținut Premiul I la Concursul de Interpretare Mozart.


În final, o să vă rog să adresați o invitație publicului pentru a participa la evenimentele din cadrul festivalului!

Sper să fie un public cât mai numeros. M-aș bucura foarte mult să văd un public foarte tânăr în sală, pentru că muzica lui Mozart este absolut superbă și este extrem de accesibilă publicului larg pe de-o parte și extrem de complexă pentru publicul cunoscător, care vrea să descopere noi subtilități interpretative în interpretarea invitaților noștri.


Interviu realizat de Lucian Haralambie