Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu flautistul Ștefan Diaconu, invitat la Vara magică

Publicat: miercuri, 17 Iulie 2019 , ora 10.06

Știm că ați lucrat, de-a lungul anilor, cu diferite orcheste și ansambluri camerale. Nu întâmplător veți fi solist al Orchestrei de Tineret din Danemarca. Vorbiți-ne despre experiența dumneavoastră muzicală legată de această țară.

Acum aproximativ patru ani am plecat în Danemarca, unde am urmat un master. Am început să cânt și să colaborez cu diverse orchestre și am fost invitat la un moment dat de Orchestra Daneză de Tineret, într-un stagiu și mi-a plăcut foarte mult. S-a creat o prietenie foarte strânsă între noi și între mine și dirijor. Apoi a mai urmat un proiect, în care le povesteam cât de frumoasă este România și cât de mult aș vrea să-i aduc aici. Așa a pornit ideea, practic, acum aproximativ trei ani, cum ar fi să venim în România cu Orchestra Daneză de Tineret. De atunci am tot făcut demersuri și am reușit acest lucru.


Veți interpreta lucrarea Certo con flauto, semnată de compozitorul român Sebastian Androne Nakanishi, o lucrare ce v-a fost dedicată acum doi ani de compozitorul însuși. Cum ați descrie această partitură?

Este o partitură foarte interesantă și este un exemplu, zic eu, foarte reușit de simbioza între compozitor și interpret. Acum doi ani, când am cântat pentru prima dată lucrarea, am obținut un premiu la concursul Drumul spre celebritate și premiul consta, în afară de diplomă și partea financiară, un concert cu Orchestra de Cameră Radio. Și acum când am decis cu orchestra daneză să venim în România, am zis că neapărat trebuie să ne luăm o orchestră mărită, nu doar orchestră de corzi, cum am avut inițial. E o nouă piesă bazată pe piesa veche.


După concertul din cadrul festivalului Vară magică aveți programate și alte viitoare colaborări?

Pe 22 iulie, același concert se va repeta în Copenhaga, în sala de concerte Tsiboli, in Festivalul Summer Music și în acest festival sunt invitate orchestre de prestigiu, orchestre de tineret din toată Europa, mai ales din țările scandinave, dar și din restul Europei, ansambluri camerale și muzicieni și soliști de renume. 

Interviu realizat de Maria Nica