Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Marin Cazacu despre Festivalul 'Enescu și muzica lumii'

Publicat: vineri, 14 Iunie 2019 , ora 13.00

La Sinaia are loc, în acest an, ediția a XX-a a seriei de concerte dedicată compozitorului român. Mai multe despre ediția din acest an, dar și despre începuturile festivalului aflăm mai jos de la directorul artistic, violoncelistul Marin Cazacu.

Cum se va desfășura ediția din acest an a festivalului "Enescu și muzica lumii"?

Mai întâi trebuie să subliniez faptul că, în acest an, sărbătorim a 20-a ediție a acestui festival. Mi-aduc aminte că în urmă cu 20 de ani, a început timid, pot să spun, dar cu siguranță a pornit pe acea cale de a dezvolta acest festival în apropierea datei de naștere a lui George Enescu, data de 19 august, pentru că am crezut că mi s-a părut la vremea respectivă că, încă nu se făcea suficient pentru a marca această zi specială pentru cultura românească. Și iată, cum, 19 august a devenit o zi importantă în cadrul festivalului Enescu și muzica lumii de la Sinaia. Acest an, la cea de-a 20-a ediție, festivalul s-a dezvoltat, în așa fel, încât vor fi prezenți peste 600 de tineri muzicieni în mod special, pentru că, trebuie să spun, acest lucru estye dedicat tinerilor și cu cea mai mare participare de tineri, din cadrul unui festival internațional. Faptul că sunt prezente șase orchestre de tineret, trei românești și trei internaționale, deja arată anvergura acestui festival. Sunt concerte speciale, concerte, în care aceste orchestre de tineret prezintă programe ambițioase și pline de entuziasm și pasiune, așa cum numai orchestrele de tineret pot să o realizeze. Celelalte evenimente care au loc în cadrul festivalului sunt camerale, la care participă tineri și din cadrul orchestrelor de tineret, dar și tineri, invitați speciali pentru acest eveniment, care vor avea loc, atât în sala Cazinoului din Sinaia, dar și în spații speciale ale orașului Sinaia și trebuie să reamintesc că este vorba de Centrul Cultural Carmen Sylva, Biserica Catolică a orașului Sinaia și parcul Dimitrie Ghica.


Care ați spune că sunt invitații importanți ai acestui an?

Spunând numai faptul că aceste orchestre de tineret, dirijate de către mari dirijori din țările respective, alături de Cristian Mandeal, Horia Andreescu, dintre dirijorii români, dar trebiuie să amintesc de dirijorul Hemus din Olanda, Pedro Caneiro din Portugalia, Morten Rielundvin, Danemarca, soliști de marcă, cum sunt, pianistul portughez Antonio Rosado, dar și pianistul Alexandr Gavriliuc, din Rusia, personalități deja consacrate pe scena internațională.


După cum spuneați, ne aflăm la ediția cu numărul 20 a acestui festival. În calitate de director artistic al seriei, cum considerați că a evoluat, de-a lungul timpului?

A evoluat așa cum ar trebui s-o facă un festival. El a pornit ca un festival doar cu recitaluri camerale, pentru că atât se putea la vremea respectivă. Eu vorbesc de acum 20 de ani în urmă. Din 2008, odată cu apariția Orchestrei Române de Tineret au apărut și aceste concerte importante simfonice, în care orchestre de tineret, fac parte din festival și mai ales, acolo e locul în care ele se dezvoltă, în care este o adevărată școală de vară, în care schimburile de experiență între tinerii muzicieni români și cei din străinătate a ajuns la o performanță cu totul deosebită, pentru că suntem parte a unui proiect european, Music Exchange, în care tineri muzicieni din România și din alte țări merg să cânte în alte orchestre, fiecare cu experiența personală, pentru că așa cum știm e foarte bine că nu semănăm, dar fiecare aduce un aport special la cultura universală și devenim, bineînțeles, mult mai apropiați prin aceste schimburi.


Interviu realizat de Petre Fugaciu