Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Excelența Sa, Domnul Fernando Teles Fazendeiro, ambasadorul Portugaliei la București

Publicat: marți, 11 Iunie 2019 , ora 10.15

La Sala Radio din București, Ambasada Portugaliei în România organizează marți, 11 iunie 2019, un recital de muzică portugheză, intitulat Fado de Coimbra, marcând Ziua Națională a Portugaliei. Pe scenă se vor afla chitariștii Ricardo Dias și Luís Ferreirinha și interpretul vocal Nuno Silva, care vor propune publicului, între altele, piese de Jorge Gomes, Mário Faria da Fonseca, Álvaro Cabral și José Galhardo. Cu prilejul acestui eveniment, Ambasadorul Portugaliei la București a avut amabilitatea de a ne oferi un interviu:


Excelența voastră, domnule Fernando Teles Fazendeiro, Ambasada Portugaliei organizează un concert la Sala Radio pentru a sărbători Ziua Națională a Portugaliei - o ocazie minunată pentru publicul nostru de a asculta muzică fado Coimbra și de a afla mai multe despre cultura țării voastre. Care credeți că sunt caracteristicile comune culturii din România și Portugalia?

Împărtășim aceleași rădăcini lingvistice și de civilizație, bazate pe latinitate. Deși țările noastre se află atât de departe geografic una față de cealaltă pe continentul european, de fapt suntem foarte aproape datorită acestor trăsături care ne conectează atât de bine.


Ce sărbătorește Portugalia de ziua sa națională?

Celebrăm ziua poetului nostru Luis Vaz de Camoes. Ziua oficială a comemorării sale este 10 iunie. Potrivit istoricilor, poetul s-a stins din viață în această dată a anului 1580. A fost un poet al Renașterii, care a scris un amplu și faimos poem epic intitulat The Lusiadas, cuprinzând 10 secțiuni. Volumul celebrează națiunea portugheză și descoperirea rutei maritime dinspre Europa către India în anii 1498-1499, mai exact călătoria lui Vasco da Gama. Acesta vorbește despre istoria Portugaliei și a eroilor săi. Deci, îl sărbătorim pe poetul Luis Vaz de Camoes și în același timp sărbătorim cultura și limba noastră, una dintre cele mai răspândite limbi din lume, vorbită pe cinci continente. Avem comunități importante peste tot în lume, de care ne amintim și cu care ținem legătura. Așadar, de ziua noastră sărbătorim poezia și cultura portugheză, nu victorii militare sau ziua independenței noastre.


Revenind la concertul din 11 iunie, vă rog să ne vorbiți despre muzica fado Coimbra, care va putea fi ascultată la Sala Radio. Este o muzică iubită peste tot în lume. De ce credeți că are atât de mult succes acest gen de muzică? Ce îl face special?

Este o muzică foarte sinceră, care vine direct din inimă. Aceasta este, cred, caracteristica principală a muzicii fado. Cuvântul "fado" înseamnă în portugheză "destin".


În cadrul concertului de la Sala Radio, ați invitat trei artiști portughezi - Nuno Silva, Ricardo Dias și Luis Ferreirinha. Ce ar trebui să știe publicul despre acești muzicieni?

Sunt interpreți minunați de fado Coimbra. Acesta este un gen foarte specific de fado, interpretat întotdeauna de barbați. De asemenea, această muzică este redată de chitara portugheză, care nu este foarte diferită de chitara clasică, dar are specificitatea sa. Ricardo Dias este profesor de chitară portugheză în Coimbra. De fapt, toți acești muzicieni pe care i-am invitat sunt conectați la viața academică din Coimbra, oraș central al Portugaliei care are una dintre cele mai vechi universități din Europa, fondată în secolul al XIII-lea. Până la începutul secolului trecut a fost singura universitate din Portugalia. Deci, fado de Coimbra s-a dezvoltat în conexiune foarte apropiată de viața studențească. Tinerii, când au început să cânte fado în vremurile îndepărtate, conform tradiției, erau precum vechii trubaduri. Mai târziu, muzica fado a evoluat și, de exemplu în anii 1960, a devenit o formă de protest al studenților din Coimbra.

Muzicienii pe care îi veți asculta la Sala Radio aduc toate aceste faze ale istoriei muzicii fado din Coimbra. Aș mai adăuga faptul că orașul amintit a fost prima capitală a regatului Portugaliei și are o tradiție culturală, istorică și academică puternică. Cred că veți simți aceste lucruri când îi veți asculta cântând pe cei trei artiști. Ei au studiat, de altfel, la Coimbra, locuiesc acolo și cultivă de mult timp această formă specifică de muzică, fado.

Interviu realizat de Larisa Clempuș