Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal

Publicat: vineri, 18 Ianuarie 2019 , ora 11.32

Joi, 17 ianuarie, Cristian Mandeal a început seria concertelor Brahms la Sala Patria cu Filarmonica din Brașov, unde a acceptat recent poziția de dirijor invitat principal. Iar săptămâna viitoare, muzicianul va conduce Orchestra Română de Tineret în două concerte ce vor avea loc la Ateneul Român și, respectiv, la Sala Bozar din Bruxelles. Ne-a vorbit despre toate acestea în interviul ce urmează.


Aș vrea să vă întreb în primul rând ce înseamnă pentru dumneavoastră faptul că sunteți dirijor invitat principal din acest an la Filarmonica din Brașov?

Eu sunt brașovean de origine, mi-am făcut aici studiile, am crescut alături de Radu Lupu și de Horia Andreescu. Între timp, am devenit și cetățean de onoare al acestui oraș. Așa că acum, cu vârsta și cu mai marea libertate de acțiune pe care mi-o dă această etapă a vieții mele, consider că sunt și eu cu ceva dator acestui oraș, în sensul în care doresc să fac cât pot mai mult pentru Filarmonica pe lângă care am și crescut de altfel.


Care este viziunea dumneavoastră pentru concertele care urmează?

M-am gândit că o serie Brahms ar fi ar fi extrem de folositoare orchestrei Filarmonicii din Brașov. Este un compozitor extrem de pretențios, a cărui muzică necesită o anumită rigoare pe de-o parte și o dedicație totală artistică pe de altă parte. Așa încât probabil că vom face în cursul acestui an, 2019, șase concerte Brahms - primele patru conținând cele patru concerte instrumentale împreună cu cele patru simfonii, un al cincilea având ca piesă de bază în partea a doua Cvartetul op.25 de Brahms-Schoenberg, completat fiind acesta în prima parte a concertului cu piese orchestrale mai scurte, terminând cu Recviemul german.


Urmează în agenda dumneavoastră și două concerte importante cu Orchestra Română de Tineret - unul la Ateneu și unul la Sala Bozar.

Concertul de la Ateneu, din 20, este un fel de concert pregătitor pentru concertul din Belgia, dar nu numai, pentru că țin acest concert împreună cu Corul BRD-ului. Așa încât, pe lângă un număr de lucrări simfonice, orchestrale, vom interpreta alături de ei și trei momente corale, printre care - probabil cel mai important - este o prelucrare prescurată a părții a patra din Simfonia a IX-a de Beethoven. Urmează concertul de la Sala Bozar, de la Bruxelles, în care vom relua o parte din lucrările prezentate în 20 ianuarie și vom adăuga, în locul Corului BRD, ca solist, Anita Hartig, o soprană foarte cunoscută de-a noastră. Concertul este dat cu un prilej dublu. Pe de-o parte, este vorba de aniversarea Micii Uniri din 24 ianuarie, iar pe de altă parte este vorba tot de o aniversare, a preluării președinției UE de către România, acest concert având loc în cea mai importantă sală din capitala Europei, Bruxelles.

Interviu realizat de Ana Diaconu