Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Irina Boga despre Simpozionul de Muzicologie din cadrul Festivalului 'Chei'

Publicat: miercuri, 13 Aprilie 2016 , ora 15.53

Simpozionul de Muzicologie inclus în programul Festivalului "Chei" va avea loc vineri, 15 aprilie 2016, începând cu ora 11:00, în sala "Dinu Lipatti" a Universității Naționale de Muzică din București. Mai multe detalii cu privire la tematică și participanți aflăm chiar de la organizatoarea evenimentului, lect. univ. dr. Irina Boga.


Ediția a opta a Festivalului "Chei" continuă vineri cu un simpozion de muzicologie. Acesta anunță o tematică extrem de diversă, orientată asupra figurilor aniversare ale anului 2016. Puteți realiza o scurtă descriere a subiectelor ce vor fi supuse dezbaterii?

Universitatea Națională de Muzică are plăcerea să vă invite la Simpozionul de Muzicologie, organizat de Departamentul de Muzicologie și Direcția de Cercetare, Inovare și Informare. Tematica alătură în special aniversările anului 2016, cu probleme de interpretare și analiză. Iată astfel că fie că alegem să deslușim enigmatica figură a lui Gesualdo, de la a cărui naștere se împlinesc 450 de ani, sau punem în discuție tehnici moderne de compoziție și execuție, anul 2016 reprezintă, cu această ocazie, argumentul descinderii în analize diverse și, sperăm noi, atractive. Astfel, vom discuta concepte ale muzicii noi în creația lui Anatol Vieru, Morton Feldman, Milton Babbitt sau György Kurtág. De asemenea, se discută interpretarea - de la practică la teorie și înapoi - avându-i ca executanți pe Yehudi Menuhin și Constantin Bugeanu, de la a căror naștere s-au împlinit 100 de ani. Alte aniversări centenare ale anului 2016 îi aduc în cotidian pe Max Reger și Enrique Granados.


Ați ales să propuneți publicului o problematică foarte amplă, în detrimentul bine-cunoscutului subiect unic. Care sunt motivele care au stat la baza acestei opțiuni?

În primul rând, 2016 este un an cu o paletă deosebit de largă de aniversări. A fost și greu să facem o selecție, având în fața noastră atât de multe figuri importante de compozitori și muzicieni la ceas aniversar. Ne-am gândit că atât pentru a aduce un public interesat, cât și vorbitori interesanți ne-ar fi mai ușor să punem în discuție cât mai multe figuri aniversate în acest an.


Care sunt vocile pe care le vom putea asculta vineri?

Invitației noastre au răspuns cu lucrări științifice nume importante atât din București, cât și din restul țării. Dacă ar fi să-i amintesc doar pe câțiva dintre ei: Grigore Constantinescu, Lavinia Coman, Nicolae Gheorghiță, Olguța Lupu, Pavel Pușcaș, de la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj, Dragoș Călin, Marcel Frandeș, Monica Isăcescu, Ioana Marghita sau Leonard Mociulschi.


În final, care dintre cei nu mai puțin de nouă aniversați se anunță a fi favorit în rândul vorbitorilor?

Cred că în acest an lucrările cele mai numeroase vor fi închinate maestrului Anatol Vieru.

Interviu realizat de Ana Diaconu