ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Violonistul Alexandru Tomescu, din nou solistul Orchestrei Naționale Radio

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 16 Octombrie 2015 , ora 13.30

Violonistul Alexandru Tomescu se află săptămâna aceasta pe scena Sălii Radio, în calitate de solist al Orchestrei Naționale Radio, cu Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor de Felix Mendelssohn. Despre acest eveniment ne-a vorbit protagonistul acestui concert, violonistul Alexandru Tomescu.


Domnule Alexandru Tomescu, pe scena Sălii Radio în această nouă stagiune, cu Concertul de vioară de Felix Mendelssohn, un compozitor a cărui muzică este caracterizată de echilibru între fervoarea romantică și limpezimea structurală a clasicismului. Cu toate acestea, Concertul de vioară pare că respiră ceva mai mult romantism decât celelalte lucrări ale lui Mendelssohn.

Arhicunoscutul Concert pentru vioară de Mendelssohn, mă rog, cel puțin printre muzicieni… Nu este violonist care să nu-l fi cântat cel puțin o dată de-a lungul anilor de școală. Deci, arhicunoscutul Concert de Mendelssohn, într-adevăr, este un concert foarte inovativ și a apărut ca o adevărată surpriză în contextul epocii, în care era absolut de nezdruncinat să înceapă cu o introducere a orchestrei. Or, Mendelssohn inovează și nu doar în acest plan structural, are o mulțime de lucruri foarte creative pentru epoca sa. Eu cânt acest concert de 26 de ani; mi-este foarte drag. Cred că pentru mine, ca violonist, provocarea cea mai mare atunci când cânți o lucrare atât de cunoscută este tocmai să reușești să ai acea abordare a ei proaspătă, exact ca și cum Mendelssohn tocmai ar fi terminat de scris concertul acum. Și noi facem abstracție că s-a mai cântat de 5914 ori și îl cântăm cu acea plăcere și cu acea prospețime pe care numai o lucrare terminată de curând o poate avea.

Am găsit Orchestra Radio într-o formă extraordinară și în dirijorul Agafița am găsit un partener perfect, aș putea spune, ireproșabil.


Un concert pe care spuneați că l-ați cântat de foarte multe ori și de foarte mult timp, chiar și peste granițele țării, dincolo de spațiul românesc. Vă mai aduceți aminte care a fost prima dumneavoastră apariție cu acest concert?

Nu știu acum pe dinafară, exact… Știu că în vara lui '88 am fost invitat să cânt împreună cu o orchestră de tineret în sudul Franței și acolo l-am cântat de vreo 7-8 ori. Am amintiri foarte plăcute din acele momente. Erau niște concerte care se țineau în catedrale și începeau la ora 10 seara. Ce cadou mai frumos poți să faci unui copil… stai treaz până la 10-12 noaptea, cânți o muzică senzațională… era o efervescență. Am mai cântat Concertul de Mendelssohn, sigur, și pe scena Sălii Radio, dar de mai multe ori în diverse turnee ale Orchestrei Naționale Radio în străinătate, cum ar fi cel din Japonia sau de la Konzerthaus la Viena… Avem multe amintiri, comune chiar.

Interviu realizat de Alexandru Mija