Arhivă : Interviuri Înapoi

Turneul Internațional 'Stradivarius - Enescu Experience' la Sala Radio

Publicat: marți, 26 Mai 2015 , ora 10.44

Cea de-a VIII-a ediție a Turneului Stradivarius continuă marți, 26 mai 2015, la Sala Radio din Capitală, începând cu ora 19.00. Seria propusă de Alexandru Tomescu stă în 2015 sub semnul lui George Enescu, de la a cărui trecere se împlinesc șase decenii. Alături de violonist se va afla, ca și în turneul precedent, pianistul rus Eduard Kunz. Programul turneului Stradivarius - Enescu Experience este alcătuit din Sonata op.2 nr.1 în Re major, Sonata op.6 în fa minor și Sonata op.25 în la minor "în caracter popular românesc". Despre desfășurarea turneului ne-a vorbit violonistul Alexandru Tomescu.


Turneul Internațional Stradivarius - Enescu Experience a debutat în 3 mai la Sinaia, urmând apariții la Galați, Onești, în Piața Publică din Cluj Napoca și chiar și în Chișinău. Vorbim de un public eterogen. Cum au primit oamenii din sălile de concert acest turneu?

Muzica lui George Enescu a fost primită cu un entuziasm care a depășit cele mai optimiste așteptări. Nici chiar eu nu mi-aș fi imaginat că această integrală a lucrărilor pentru vioară și pian ale lui George Enescu se va bucura de un asemenea succes de public și acest fapt vine să-mi confirme că în România există un public potențial uriaș care așteaptă să i se ofere produse de calitate de care să se poată bucura. Spre exemplu, am avut concert la Catedrala din Alba Iulia care a fost plină până la refuz. Organizatorii de acolo mi-au spus că la nici un concert care s-a ținut acolo nu au văzut atât de multă lume. Și lumea a venit ca să asculte nu piese de largă popularitate, ci Sonata I, Sonata a II-a și Sonata a III-a "în caracter popular" de George Enescu, niște lucrări care aparent se adresează melomanilor avizați, dar de care, iată, se poate bucura toată lumea. Eu cred că un factor important a fost și legătura pe care am vrut s-o creez între public și George Enescu și pentru aceasta mi-am luat libertatea de a prezenta piesele pe care el cântam; le explicam oamenilor de ce le-am ales, de ce le cântăm în această ordine, în ce etapă a vieții lui le-a compus Enescu. Și-atunci, toate aceste informații veneau să construiască o legătură foarte importantă, o legătură umană.


Vorbim de un al doilea turneu desfășurat alături de pianistul Eduard Kunz, cel care-mi spunea că muzica lui Enescu reprezintă pentru el o experiență extrem de personală. S-a schimbat în vreun fel modul de abordare al acestei integrale de la începutul acestei a opta serii Stradivarius?

Evident, integrala evoluează odată cu noi, la fiecare concert. Am cântat în spații foarte diferite, pornind de la sălile consacrate de concert ale filarmonicilor. Am avut un concert în fața casei lui George Enescu de la Mihăileni pentru a cărei restaurare strângem fonduri. Am avut concert în Piața Unirii din Cluj, în fața a 3.000 de persoane. Deci, de fiecare componența publicului este alta, dar ceea ce îi unește pe toți acești oameni atât de diferiți, din colțuri atât de îndepărtate ale țării este deschiderea lor și pasiunea lor pentru muzică. Întotdeauna am simțit că la sfârșitul fiecărui concert am reușit să creăm această atmosferă, această lume magică a lui George Enescu și mă bucur foarte mult fiindcă îmi doream de foarte multă vreme să pot contribui și eu câtuși de puțin la promovarea operelor sale în rândul iubitorilor de muzică din România și, un astfel de turneu integral dedicat muzicii românești, integral dedicat lui George Enescu a fost cel mai îndrăzneț pariu pe care l-am făcut până acum.

Cu mare drag, îi invit pe toți cei care iubesc muzica lui George Enescu să ni se alăture la acest demers spiritual și muzical pe care îl vom întreprinde. Știu că biletele s-au epuizat foarte repede odată ce-au fost puse în vânzare, așa că sper ca și radioascultătorii să se poată bucura de concert. Este o muzică ce mie, personal, îmi este extrem de apropiată sufletului meu și sper să reușesc să transmit asta și celor care o vor asculta.

Interviu realizat de Lucian Haralambie