Arhivă : Interviuri Înapoi

Peter Feranec dirijează Orchestra Națională Radio

Publicat: vineri, 13 Martie 2015 , ora 13.23

În această seară, de vineri 13 martie 2015, îl puteți urmări la conducerea Orchestrei Naționale Radio pe dirijorul slovac Peter Feranec. Actualmente director muzical și dirijor principal al Teatrului Mihailovski din Sankt Petersburg, Peter Feranec este un muzician cu o bogată activitate concertistică. La București propune următorul program: Concertul în Re major op. 61 pentru vioară și orchestră de Ludwig van Beethoven, lucrare ce o va avea ca solistă pe tânăra violonistă Ioana Cristina Goicea, și Simfonia a II-a de Serghei Rahmaninov. Despre întâlnirea cu muzicienii români, Peter Feranec a declarat:


Sunt pentru prima oară în București și mă bucur că am avut ocazia să și vizitez orașul. Îmi place foarte mult arhitectura - Universitatea, Banca Națională... Mâncarea e foarte bună. Văd mulți tineri în oraș și asta mă încântă.

Am găsit și un ansamblu foarte bun. Membrii Orchestrei Naționale Radio sunt foarte concentrați la ceea ce au de făcut. Cred că am ales foarte bine și această simfonie de Rahmaninov; le place, iar asta este foarte important pentru că altfel este foarte greu de lucrat. În opinia mea, este un dialog foarte bun. Ei trebuie să confirme, dar ținând cont de faptul că am colaborat vreme de o săptămână sunt sigur că vom avea un concert reușit.


De ce ați ales această simfonie de Rahmaninov?

Cred că e potrivită pentru o primă întâlnire dirijor - orchestră. E un opus iubit de muzicieni. Nu e o lucrare dificilă din punct de vedere tehnic, dar este o muzică optimistă, iubită și de public. De asemenea este potrivită pentru a evidenția fiecare partidă de instrumente, pentru că sunt solo-uri și la suflători - corn, trompetă, trombon - și la concertmaistru, cred că și acesta a fost un factor decisiv în alegerea mea. Dar, repet, am ales-o pentru că este o simfonie veselă, pozitivă, ceea ce este foarte important în zilele noastre.


Solista acestui concert este Ioana Goicea, o tânără interpretă. Cum a decurs dialogul cu ea?

Este o violonistă foarte talentată. Are aceeași vârstă ca și fiica mea; am realizat că sunt prea în vârstă. Toți îmi spun că sunt tânăr, chiar așa a sunat și ultima cronică: "Un dirijor tânăr, foarte talentat". Da, la 50 de ani ești considerat ca fiind un dirijor tânăr, dar având-o solistă pe Ioana m-am simțit un pic bătrân. Ea este o fire puternică, o personalitate impunătoare; conduce foarte bine și are o energie aparte. Are și o școală foarte bună, ceea ce este extrem de important. Are un sunet foarte frumos și un simț al ritmului excelent.


Sunteți primul dirijor principal străin din istoria celebrului Teatru Balșoi din Moscova care a stat, pe rând, și la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg, al Teatrului Național Slovac din Bratislava, al Teatrului Național Ceh din Praga, iar acum activați ca dirijor șef și director muzical al Teatrului Mikhailovsky din Sankt Petersburg. Care este, din punctul dumneavoastră de vedere, secretul succesului?

E dificil de spus. Clar, e mai greu acum pentru un dirijor decât în urmă cu 30 de ani. Acum toată lumea caută altfel de dirijori, e o afacere până la urmă… După ce am terminat studiile la Conservatorul din Sankt Petersburg unde am studiat cu Mariss Jansons, un dirijor conservator cu o carieră impunătoare, îmi spuneam că nu contează neapărat cariera. Important pentru mine era să dirijez. Suntem privilegiați, noi muzicienii, ne bucurăm de fiecare dată de aplauze… sunt și bani, pentru că toți avem nevoie și de ei, dar în afară de artiști cine se mai bucură de aplauze? Avem un dialog între noi pe scenă, apoi e contactul cu publicul, iar când sala e plină simți lucrul acesta și te motivează și mai tare. Trebuie să ne bucurăm de ceea ce facem. Asta le spun mereu și celor din orchestre, pentru că sunt probleme peste tot din punct de vedere financiar, că trebuie să fie foarte bucuroși că pot face muzică. Nu vorbim de un program de opt ore, e cu totul diferit, te încarci prin toată activitatea pe care o depui. Așa gândesc eu… De fiecare dată încerc să-mi fac treaba cât mai corect și astfel au venit și ofertele de a conduce aceste orchestre.


Aveți un mesaj pentru cei care vor asculta acest concert, fie din sală, fie la radio?

Închideți ochii, uitați de probleme și bucurați-vă de muzică!


Concertul va începe la ora 19.00 și poate fi ascultat și în direct pe frecvențele Radio România Muzical și pe site-ul romania-muzical.ro.

Interviu realizat de Lucian Haralambie