Arhivă : Interviuri Înapoi

Bucharest Jazz Orchestra - aniversare și lansare de disc

Publicat: marți, 17 Februarie 2015 , ora 11.28

Bucharest Jazz Orchestra susține sâmbătă și duminică, 21 și 22 februarie 2015, în clubul JazzBook din Capitală, două concerte, ambele începând cu ora 21.00. Prin cele două manifestări, orchestra aniversează împlinirea a trei ani de activitate. Evenimentul muzical este unul inedit deoarece publicul prezent va avea ocazia să asiste la înregistrarea concertului, produsul muzical urmând să se concretizeze într-un CD. Detalii ne oferă trompetistul Sebastian Burneci, liderul formației.


Bucharest Jazz Orchestra - un proiect care se derulează de trei ani. Care e povestea acestui ansamblu?

Povestea este foarte simplă. Am absolvit Conservatorul Prins Claus în Groningen, Olanda, și una dintre colaborările care mi-au făcut foarte mare plăcere în Olanda a fost cu Amsterdam Jazz Orchestra. După ce am revenit în țară am spus că, indiferent cum, trebuie să demarez și eu corespondentul din România al acelui proiect, deci Bucharest Jazz Orchestra.


Aniversați trei ani, moment în care lansați și primul compact-disc. Materialul va fi înregistrat în cadrul celor două concerte de la sfârșitul săptămânii. De ce un prim CD live?

Cred că una din cele mai mari calități ale proiectului este atmosfera pe care o creăm în concerte. Recunosc, în primă fază am vrut să fac produsul de studio, dar după ce am tras primele trei piese am renunțat tocmai pentru că mi-am dat seama că nu pot să ofer oamenilor același vibe pe care-l avem noi în live și, sigur, se pot bucura numai cei care vin la concertele noastre organizate fără aceste înregistrări. Cred că le putem da ce avem noi mai bun înregistrând un CD live și, sigur, cu toată energia care se creează în acele condiții.


Ce muzică va cuprinde acest disc? Ce sonorități anume? Implicit, ce vor asculta cei care vor fi prezenți la concertele de sâmbătă și duminică?

Am făcut chiar un program de sală mai special, care va fi la îndemâna invitaților, în care vor fi explicate piesele; nu numai titlu și compozitor, ci și cum le-am gândit, ce se întâmplă ca formă muzicală, cine e solist, câte ceva despre solistul respectiv. Vrem să-i facem foarte tare parte din chestia asta. Eu mi-aș dori foarte mult să fiu unui din cei din public la un asemenea eveniment pentru că sunt, practic, parte din produsul care rămâne documentat. Playlist-ul, în mare parte, conține compozițiile mele. Sunt câteva standarde de jazz în aranjamentul meu și mai sunt trei piese care au teme inspirate din creația lui Enescu, pe care le-am aranjat împreună cu George Dumitriu pentru examenul meu de licență de la facultatea olandeză.


De ce muzica lui Enescu?

Pentru că m-a urmărit toată viața. Există o lucrare faimoasă în rândul trompetiștilor - Legenda pentru trompetă și pian - pe care cred că am cântat-o prima dată când eram în clasa a VIII-a. Așa m-am cunoscut și cu soția mea, la Conservator. Era pe lista cursurilor de acompaniament și ea a ales să acompanieze un trompetist și în felul acesta ne-am cunoscut. Sigur, reprezintă foarte mult din valoarea națională muzica lui George Enescu, dar în special am avut ocazia să tot cânt această lucrare despre care vorbeam. În Conservatorul din București am cântat de câteva ori Simfonia de cameră despre care am o amintire frumoasă. Mai avem o piesă inspirată din Suita pentru pian care, de asemenea, reprezintă foarte mult pentru mine în relația cu soția mea.

Sunt Sebastian Burneci, lider al proiectului Bucharest Jazz Orchestra, și vă aștept la Clubul Jazz Book sâmbătă și duminică, 21 și 22 februarie, începând cu ora 21:00.

Interviu realizat de Lucian Haralambie