Arhivă : Interviuri Înapoi

Cristian Oroșanu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: vineri, 23 Ianuarie 2015 , ora 10.35

Orchestra Națională Radio propune publicului meloman astăzi, 23 ianuarie 2015, un concert ce o are ca solistă pe violonista Patrycja Piekutowska, prima violonistă din Polonia care s-a numărat, în 2008, printre câștigătorii Premiilor de Muzică Clasică de la Cannes - actualele premii ICMA. Aceasta va interpreta Meditație din opera "Thais" de Jules Massenet. Vor mai fi prezentate uvertura "Egmont" de Ludwig van Beethoven și Dansurile simfonice op. 45 de Serghei Rahmaninov. La pupitrul dirijoral se va afla Cristian Oroșanu.


Pentru a doua oară în cadrul acestei stagiuni veți urca pe scena Sălii Radio, de această dată pentru a dirija Orchestra Națională Radio. Câteva cuvinte despre întâlnirea cu acest ansamblu?

Întâlnirea cu acest ansamblu este, de fapt, revederea cu acest ansamblu nu atât în calitate de dirijor, cât o revedere cu termen lung. Eu am făcut parte din acest ansamblu, cu mulți ani în urmă, în calitate de cornist. Probabil că de multe ori spun același lucru când mă întrebați despre Orchestra Națională Radio… mă întorc acasă. Colegii mei sunt ca într-o familie și îmi face mare plăcere să vin. Orchestra răspunde foarte bine, se vede că Rahmaninov este în repertoriu. Este o piesă care nu-i ușoară, este ultimul opus al lui Rahmaninov, scris în ultimii doi ani de viață, o piesă foarte grea din punct de vedere tehnic - mai ales partea a treia -, dar și foarte emotivă. Rahmaninov în exil, în America, își aduce aminte de Rusia, își aduce aminte de stepa lui înghețată, de mesteceni, de toată viața lui, de toată tinerețea lui în Rusia, pe care niciodată n-a uitat-o și după care a tânjit până în ultima clipă. Orchestra Națională răspunde foarte bine la aceste cerințe ale partiturii și sunt sigur că vom face o interpretare care va rămâne în înregistrările dumneavoastră și pe care o veți reasculta cu drag. Și eu o voi reasculta cu drag, peste ani și ani.

Vă invit, în primul rând, să veniți la Sala Radio, pentru că o audiție în direct este altceva față de o reluare la radio. Bineînțeles că cine nu se poate deplasa e bine să asculte și la radio - orchestra Radio tocmai asta are în avantaj, că poate fi auzită în toate colțurile țării și pe această cale. Dar, totuși, un concert live nu se poate compara sub nicio formă cu o înregistrare sau cu o transmisie radio, așa că invit sala să fie plină.

Interviu realizat de Lucian Haralambie