Arhivă : Interviuri Înapoi

Soprana Georgeta Stoleriu la aniversară

Publicat: miercuri, 19 Ianuarie 2011 , ora 15.22

Miercuri, 19 ianuarie 2011, soprana Georgeta Stoleriu - membră a formației Studioul de Muzică Veche, profesoară la Universitatea Națională de Muzică București - își aniversează ziua de naștere. Despre întâlniri muzicale, construirea unei cariere și proiecte - în interviul următor.


Doamnă Georgeta Stoleriu, la mulți ani! Fiecare existență este marcată de întâmplări importante și de mari întâlniri - cu atât mai mult cea a unui artist. Ce personalități v-au marcat dumneavoastră ascensiunea în lumea muzicii?

În primul rând întâlnirea cu doamna Iolanda Mărculescu, profesoara mea. Am avut norocul să pot colabora cu diverși muzicieni de mare calitate - formația Musica Rediviva, condusă de Ludovic Bacs; am avut prilejul să colaborez cu compozitori de foarte mare talent - voi desprinde un nume, fără să vreau să supăr pe nimeni: Felicia Donceanu; și nu în ultimul rând vă rog să mă credeți că am învățat permanent de la studenții mei. Ei au învățat de la mine și eu de la ei, foarte mult.


Sunteți ințiatoarea bursei anuale Iolanda Mărculescu, prin intermediul căreia sprijiniți parcursul artistic al tinerilor muzicieni. Cum se poate construi o carieră solidă în urma obținerii unei burse?

Nu cred că prin bursă îți poți construi o carieră consistentă; poate te ajută la o audiție, dar altfel, cariera solidă nu se poate construi decât printr-o muncă asiduă și permanentă.


V-ați dedicat în exclusivitate muzicii de concert și nu scenei lirice. Care au fost motivele acestei opțiuni care, cel puțin din exterior, pare puțin curioasă?

Dați-mi voie să fac un comentariu: dar aceia care se dedică exclusiv operei, nu par curioși? Nu m-am dedicat operei pentru că într-adevăr m-am dedicat muzicii de concert; am cântat operă foarte mult în Conservator, aparțin unei generații care a făcut multă clasă de operă, și cu regizori remarcabili. Am preferat să stau în afara scenei de operă, dar am cântat opere în concert.


Care sunt proiectele dumneavoastră în perioada imediat următoare?

Urmează un portret al doamnei Felicia Donceanu pe 28 ianuarie, în martie o nouă apariție cu Studioul de Muzică Veche într-un concert la Ateneu, dar cel mai aproape este recitalul meu de duminică, 23 ianuarie, la Ateneu, în Sala Mare, în compania pianistei Verona Maier, unde voi interpreta lieduri și poeme de Liszt, Mahler și Felicia Donceanu.


Interviu realizat de Alexandra Cebuc