Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonista Corina Belcea

Publicat: marți, 18 Ianuarie 2011 , ora 8.58

Cvartetul Belcea, condus de violonista Corina Belcea, a primit o nouă recunoaștere a performanțelor sale artistice. Criticii muzicali din toată lumea, reuniți la Paris în Asociația Internațională a Presei Muzicale, au hotărat să acorde Marele Premiu "Antoine Livio" 2010 acestui cvartet, pentru "diversitatea repertoriului și originalitatea abordărilor sale", informează Revista Diapason. Premiul, ce poartă numele fostului președinte al Asociației Internaționale a Presei Muzicale, este decernat anual celor mai buni muzicieni. Despre importanța acestei distincții, dar și despre noul membru al cvartetului și proiectele acestui cvartet am aflat dintr-un interviu cu violonista Corina Belcea.


Cvartetul Belcea a primit recent o nouă recunoaștere a performanțelor artistice: Marele Premiu Antoine Livio. Ne puteți oferi mai multe detalii despre această distincție și importanța ei pentru cariera dumneavoastră?

Este o mare onoare să primim acest premiu, este întotdeauna o mare plăcere să vedem că lumea apreciază munca noastră. Noi facem asta bineînțeles din dragoste pentru muzică și în special pentru muzica de cameră, pe care noi o iubim și cu care ne petrecem viața de mai bine de șaisprezece ani. Este o reușită pe care o putem pune în CV-ul nostru și un premiu important și pentru cariera noastră.


Cvartetul Belcea are un nou membru. Cum a fost el ales și cum se desfășoară această colaborare?

Este o colaborare până acum foarte plăcută, sperăm că va continua așa pentru mulți ani. Axel Schacher ne-a fost recomandat de violoncelistul din cvartetul nostru, Antoine Lederlin, care activează și ca prim violoncelist al Orchestrei Simfonice din Basel, unde Axel este concertmaestru. Am cântat câteva concerte împreună și mi-a plăcut enorm stilul lui de a lucra și modul de a-și expune ideile - este un violonist extraordinar. Pentru mine e o mare plăcere să lucrăm împreună, deoarece am foarte multe de învățat de la el, din punct de vedere muzical, tehnic și uman. Ca de fiecare dată când intervine o schimbare într-un cvartet, este nevoie de câteva luni de multă muncă pentru a ajunge la un numitor comun, mai ales după ce colaborasem timp de șaisprezece ani cu violonista Laura Samuel. Multe dintre lucrările pe care noi le interpretăm acum sunt noi pentru Axel și repetăm de două sau de trei ori mai mult decât înainte, pentru că noul nostru coleg nu are foarte multă experiență de cvartet. Este însă o mare plăcere și sperăm să fie bine.


Ne puteți dezvălui câteva dintre concertele și proiectele dumneavoastră din perioada următoare?

Vom începe din nou repetițiile pentru mai multe concerte, în general în Europa. Urmează și un turneu în America, în cadrul căruia vom cânta și la Carnegie Hall, în luna martie. Apoi concerte cu mai multe colaborări, de exemplu cu violoncelistul Valentin Erben, în Cvintetul de coarde de Schubert. Avem un proiect destul de substanțial cu ultimele lucrări din viața compozitorilor Schubert și Beethoven, pe care îl prezentăm în mai multe centre muzicale. Un alt proiect ambițios este cel pe care îl vom începe în luna octombrie. Este vorba despre ciclul Cvartetelor de Beethoven, pe care îl vom și înregistra, de data aceasta din concert. Va fi o noutate pentru noi, pentru că până acum am înregistrat toate CD-urile noastre în studio. Am vrut însă ca acest proiect Beethoven să fie mult mai aproape de ceea ce facem noi pe scenă. Vor fi șase concerte, primele două în cadrul unui Festival unde noi am cântat aproape în fiecare an, la Aldeburgh, un Festival inițiat de Benjamin Britten.


Am aflat despre o invitație de a concerta la București. Există posibilitatea concretizării acesteia și, dacă da, despre ce este vorba?

Nu știm încă foarte concret și nu vreau să promit nimic, dar sper din tot sufletul să revenim la București cu cvartetul. Bucureștiul a fost timp de patru ani precum casa noastră, am fost la București de patru ori pe an și am început să cunoaștem publicul și sperăm că și el ne mai ține minte. Am dori foarte mult să ne reîntoarcem să cântăm acolo, cel puțin un program Beethoven, dacă nu întregul ciclu al cvartetelor. Ar fi, bineînțeles, un proiect de vis dacă am reuși să îl prezentăm și publicului român. În schimb, s-ar putea ca eu și flautistul Cătălin Oprițoiu să prezentăm un concert la Ateneul Român pe data de 1 martie 2011. Am aflat această veste de curând și sper că proiectul se va concretiza și voi fi la București peste mai puțin de două luni.

Interviu realizat de Andreea Chiselev