Arhivă : Interviuri Înapoi

Katia și Marielle Labèque, un singur spirit în două corpuri

Publicat: miercuri, 31 August 2011 , ora 10.29

Când vorbim despre Katia și Marielle Labèque e ca și cum am vorbi despre aceeași persoană care s-a divizat în două pianiste recunoscute la nivel internațional. Am fi vrut să facem un interviu cu fiecare dintre ele. Dar Katia a spus că nu are sens, pentru că ea îmi poate da aceleași răspunsuri pe care mi le-ar fi dat sora ei. În interviul ce urmează nu folosește decât foarte rar persoana I singular. Și-au dezvoltat împreună cariera, prezidează o fundație menită să popularizeze muzica clasică în rândul tinerilor. Trăiesc în însorita Italie, dar maniera lor de a cânta a împrumutat câte puțin din toate locurile pe care le-au vizitat. Katia și Marielle Labèque, o familie pe scenă într-un singur mod de viață, care este muzica.


Sunteți pe scenă mereu alături de sora dumneavoastră sau vi se întâmplă să concertați și separat?

Foarte rar cântăm separat. Fac parte dintr-un grup de muzică modernă, care include instrumente electronice. Marielle a ales să nu facă parte din această formație; este interesată de muzica contemporană, dar nu atât de mult ca mine.

Cu toate acestea, repet - foarte rar ni se întâmplă să cântăm separat, 90% din activitatea noastră o desfășurăm împreună.


În e-mail-ul pe care l-am primit, în care fixam acest interviu, îmi propuneați să îl facem în engleză, franceză, italiană sau spaniolă. A cunoaște atâtea limbi înseamnă a cunoaște la fel de multe culturi. Cum se reflectă aceste cunoștințe în modul în care cântați?

Faptul de a fi crescut pe coasta bască, aflată la granița cu Spania și-a pus amprenta asupra noastră, faptul că trăim în Italia, țara mamei noastre, iarăși ne influențează decisiv. Faptul că am călătorit în Statele Unite ale Americii, în Anglia ne-a format. Astăzi cu multiplicarea informației, cu Internetul, culturile noastre se dezvoltă diferit.


În ce fel se reflectă în modul dumneavoastră de a cânta, cultura italiană, de exemplu?

Prin imaginație, fantezie, însă este dificil să descriu totul în două cuvinte. Aceste lucruri se află în noi, am fost legănate de muzica lui Verdi, Puccini, toată muzica pe care mama noastră o adora. Apoi, locuim actualmente în Italia, deci cultura lor se reflectă în mod decisiv în modul nostru de viață, în obiceiurile noastre culinare. Soarele, căldura sunt și ele elemente care ne marchează și care pentru mine una, sunt importante - nu am trăit niciodată în țări nordice, tocmai pentru că acolo e prea frig pentru mine.


Și dacă tot am alunecat în această discuție, cum se manifestă spiritul francez în modul dumneavoastră de a face muzică?

Mama a fost eleva lui Marguerite Long, care la rândul ei era prietenă cu Gabriel Fauré, Claude Debussy, Maurice Ravel. Așa că în ciuda faptului că muzica italiană era foarte prezentă în copilăria noastră, studiul pianului l-am început cu lucrări de Debussy și Ravel, nu cu Schubert sau Mozart. Rafinamentul și bogația de armonii ale acestei muzici - Ravel este un geniu al orchestrațiilor, iar Debussy a revoluționat lumea muzicii - au reprezentat o componentă importantă a formării noastre și a culturii noastre muzicale.


V-ați exersat vreodată privilegiul de a fi sora mai mare în interacțiunea cu sora dumneavoastră, Marielle?

Nu, din contră, eram foarte protectoare cu Marielle. Oricum diferența de vârstă dintre noi e foarte mică. Dar mă ocupam foarte mult de ea. Când studiam la Paris, mergeam cu ea cu metroul, asistam la cursurile ei. Eram ca o mamă pentru ea, pentru că ne aflam singure la Paris. Această relație s-a inversat astăzi, acum Marielle este cea care are foarte multă grijă de mine, ea îmi pregătește masa, fiindcă eu uit adesea să mănânc (râde). Oricum ne-am împărțit foarte bine sarcinile.


Să ne îndreptăm puțin atenția acum către concertul pe care îl veți susține în cadrul Festivalului "George Enescu". Veți fi acompaniate, dumneavoastră și sora dumneavoastră de ansamblul Camerata Salzburg. Este pentru prima dată când colaborați cu prestigioasa orchestră?

Da, este pentru prima oară. Am vorbit de multe ori să cântăm cu ei, dar până acum nu am putut. Așa că suntem încâtate să ne aflăm pentru prima dată alături de Camerata Salzburg la București care este un oraș magnific pe care îl cunoaștem deja. Am mai cântat aici de câteva ori.


Ce impresie vă face muzica lui George Enescu?

Este un compozitor magnific, însă nu am cântat nimic compus de el. Din câte știu nu a compus nimic pentru două piane, iar eu și cu sora mea cântăm aproape numai împreună de 30 de ani încoace. Astfel că nu am mai avut recitaluri în care să cânt piese solo. Dar bineînțeles că este un compozitor magnific.

Petra Gherasim