Arhivă : Interviuri Înapoi

Christian Badea și Dana Ciocârlie în concert în compania Orchestrei Fundației Gulbenkian din Lisabona

Publicat: miercuri, 20 Octombrie 2010 , ora 18.26

Orchestra Fundației „Calouste Gulbenkian” a concertat în 7 și 8 octombrie 2010 sub conducerea dirijorului Christian Badea și având-o ca solistă pe pianista Dana Ciocârlie. În program: Fanfară pentru un om obișnuit de Aaron Copland, Simfonia a II-a de Leonard Bernstein și Simfonia a VII-a de Antonin Dvoűák.

Mai multe informații despre programul concertelor și despre Orchestra Gulbenkian am aflat dintr-un interviu cu Risto Nieminen, directorul Departamentului Muzical al Fundației.


De unde a pornit ideea de a alătura în aceste concerte de la Lisabona doi muzicieni de origine română și cum a fost ales programul?

Aveam în plan prezentarea Simfoniei a II-a de Bernstein, apoi ne-am gândit, împreună cu dirijorul Lawrence Foster, directorul nostru artistic, care ar fi solistul și dirijorul cei mai potriviți. Lawrence Foster dirijase deja această lucrare într-un alt oraș cu participarea pianistei Dana Ciocârlie, așa că alegerea a fost evidentă. Cu Christian Badea am avut, de asemenea, un contact anterior, a dirijat orchestra noastră acum câțiva ani și am dorit să-l invităm din nou. Am știut că acest dirijor este o alegere potrivită, pentru că a și lucrat cu Bernstein. Iar partea a doua a concertului, Simfonia a VII-a de Antonin Dvoűák a fost alegerea lui Christian Badea. În ceea ce privește Simfonia lui Bernstein, o prezentăm sub bagheta lui Lawrence Foster și la București, în cadrul ediției 2011 a Festivalului Internațional „George Enescu”. Aceste concerte au reprezentat deci și o ocazie de a familiariza orchestra cu această lucrare.


Care a fost reacția publicului după primul concert?

Publicul a fost foarte entuziast deși nu am avut sala plină, pentru că programul nu a fost unul popular. Orchestra a avut o prestație bună și colaborarea dintre ansamblu, dirijor și solist a fost, de asemenea, foarte bună.


Aș dori să vorbim în continuare despre orchestra Fundației Goulbenkian. Care sunt obiectivele sale principale?

Este o orchestră simfonică internațională, a cărei stagiune se desfășoară anual din septembrie până în iunie având două concerte pe săptămână, joia și vinerea. Este o orchestră internațională și deoarece este formată, alături de muzicienii portughezi, din reprezentanți ai altor aproximativ 14 naționalități, printre care și români. Eu am sosit aici în urmă cu un an, am remarcat faptul că nivelul orchestrei este unul foarte ridicat și o consider una dintre cele mai bune orchestre din sudul Europei. Dovadă sunt și frecventele noastre turnee internaționale, printre care se înscrie și prezența noastră în cadrul celebrului Festival “George Enescu” de la București, în septembrie 2011.

Interviu realizat de Andreea Chiselev