Arhivă : Interviuri Înapoi

Spectacolul Orestia II de Aurel Stroe

Publicat: marți, 12 Octombrie 2010 , ora 11.47

Dacă în urmă cu doi ani opera Orestia I de Aurel Stroe – prima parte a trilogiei cu același nume, inspirată din cunoscutul mit grecesc – se regăsea în programul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, în acest an, instituția amintită a realizat și punerea în scenă a Orestiei II - Choeforele. În țara noastră, în prima săptămână a lunii octombrie 2010 au fost programate trei reprezentații ale spectacolului: prima a avut loc la Casa de Cultură din Bușteni, în data de 3 octombrie, cea de-a doua – pe scena Universității Naționale de Muzică din București, pe 5 octombrie, iar cea de-a treia reprezentație – la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în data de 7 octombrie.

Am aflat mai multe detalii despre realizarea acestui spectacol și despre ce s-a întâmplat după încheierea celor trei reprezentații românești de la Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii timișorene.


Care au fost motivele pentru care ați ales să prezentați spectacolul Orestia II de Aurel Stroe?

Principalul motiv a fost faptul că în urmă cu doi ani am prezentat opera Orestia I, care s-a bucurat de un succes formidabil atât în Timișoara, cât și în turneul internațional ce a urmat și care s-a desfășurat în Elveția; atunci au fost puse bazele unei colaborări serioase; partenerii noștri din mai multe țări din Europa au dorit să reluăm Orestia II într-un turneu. Acest spectacol, Orestia II, este finanțat aproape în întregime de Institutul Cultural Român, iar restul finanțelor provin din surse proprii, altele decât cele ale Consiliului local.


Cum veți continua seria reprezentațiilor?

De la Cluj-Napoca vom pleca direct în turneu, mai întâi în Germania, la Mannheim, unde spectacolul este programat pentru data de 10 octombrie 2010, apoi în Elveția, la Basel și apoi în capitala Franței. Este o mare onoare pentru noi să prezentăm asemenea spectacole în asemenea orașe; sper că vom reuși să ducem numele României cât mai departe pe plan internațional.

Interviu realizat de Alexandra Cebuc