Arhivă : Interviuri Înapoi

Luiza Borac – despre concertul de deschidere a stagiunii 2010-2011 a Orchestrei Naționale Radio

Publicat: luni, 11 Octombrie 2010 , ora 9.36

În 8 octombrie 2010, în deschiderea noii stagiuni a Orchestrei Naționale Radio, ansamblul o are ca invitată pe pianista Luiza Borac, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Solista serii ne-a oferit un interviu, vorbind despre programul concertului, dar și despre colaborarea cu Orchestra Națională Radio.


Veți interpreta în deschiderea Stagiunii Radio muzică de Chopin, la fel cum ați cântat și la revenirea în țară, în recitalul de la Mogoșoaia. Se poate spune că Chopin este compozitorul dumneavoastră preferat?

Cred că Chopin este compozitorul iubit al majorității pianiștilor. Fără Chopin care s-a dedicat acestui instrument, poate că ar fi mult mai puține concerte și mult mai puțini pianiști. Chopin a scris o muzică ce prezintă toată splendoarea și frumusețea romantismului.


Ce ne puteți spune despre cele două lucrări pe care le veți interpreta alături de Orchestra Națională Radio?

În primul rând, nu cred că facem destul pentru a omagia acest mare compozitor. Nu numai Frédéric Chopin, dar și Robert Schumann este omagiat în acest an; au trecut 200 de ani de la nașterea acestor doi coloși ai muzicii romantice.

Una din cele două lucrări pe care le voi interpreta – Variațiunile “La ci darem la mano” pe tema operei “Don Giovanni” de Mozart, a fost descoperită de Robert Schumann care, găsind acest manuscris al lui Chopin, a scris un articol care l-a făcut celebru peste noapte pe tânărul compozitor polonez, pe atunci în vârstă de numai 19 ani. Articolul era intitulat “Domnilor, pălăria jos, acesta este un geniu!”. Deci în lucrarea lui Chopin avem această foarte puternică legătură cu Robert Schumann. Publicul va recunoaște această melodie foarte cunoscută, “La ci darem la mano”, tema poate cea mai îndrăgită din creația mozartiană, și apoi, datorită compozitorilor care au prelucrat această temă, poate una din cele mai cunoscute melodii din muzica universală.

Cealaltă lucrare – Andante Spianato și Marea Poloneză Briantă, așa cum spune și titlul, este o poloneză de mare anvergură și strălucire, precedată de un andante, o introducere scurtă solistică pentru pian. Este o muzică de o reverie tipic chopiniană.

Ambele lucrări există în repertoriile pianiștilor în versiunea solo, dar se cântă și în versiunile pentru pian și orchestră. Mulțumesc Radioului că a ales aceste versiuni pentru concertul de deschidere a stagiunii Orchestrei Naționale Radio și pentru omagierea marelui Frédéric Chopin.


Ați mai cântat în trecut alături de Orchestra Națională Radio. Cum ați descrie colaborarea dumneavoastră cu acest ansamblu?

În termenii cei mai elogioși. Am colaborat cu Orchestra Națională Radio în înregistrări și concerte; întotdeauna orchestra s-a prezentat la cel mai înalt nivel, bine pregătită și condusă magistral de maestrul Horia Andreescu. Este o colaborare care întotdeauna m-a umplut de bucurie. A fost o onoare și un privilegiu și presimt că în deschiderea stagiunii va fi o seară la fel de frumoasă așa cum am trăit întotdeauna alături de acest ansamblu de prestigiu al României.


Interviu realizat de Larisa Clempuș