Arhivă : Interviuri Înapoi

A doua ediție a proiectului „Oratorium” la Cluj-Napoca

Publicat: vineri, 23 Iulie 2010 , ora 15.39

În data de 18 iulie 2010 a început la Cluj-Napoca cea de-a doua ediție a proiectului "Oratorium" inițiat de Fundația "Jubilate". Scopul lui este acela de a reuni artiști din diferite țări pentru a crea împreună evenimente muzicale care să le pună în valoare măiestria profesională și care să le dea tinerilor interpreți noi perspective în dezvoltarea lor. Mai multe informații despre această ediție am aflat de la directorul proiectului "Oratorium", dirijorul Kenneth Tucker:

Proiectul "Oratorium" este un gând pe care-l avem de mai bine de 10 ani și care s-a concretizat abia anul trecut. Este vorba despre un curs de măiestrie pentru cor și orchestră derulat pe parcursul unei săptămâni, în care am dorit să aducem profesori și dirijori de talie mondială, să le oferim tinerilor muzicieni profesioniști din România ocazia să lucreze împreună cu ei. Anul trecut am pregătit Oratoriul "Creațiunea" de Joseph Haydn iar anul acesta vom avea un program Johann Sebastian Bach, sub conducerea muzicală a lui David Gier, unul dintre dirijorii asistenți de la Filarmonica din New York, care aduce cu el un suflu binevenit în lucrul cu tinerii muzicieni. Am avut în data de 20 iulie 2010 un prim recital de muzică de cameră, un eveniment deosebit care a avut loc la Biserica Reformată din Cluj-Napoca. În data de 21 iulie a avut loc un alt recital de muzică de cameră la Muzeul Etnografic, în cea de-a doua parte putând fi urmărită soprana Georgeta Stoleriu, iar pe 23 iulie va fi concertul cu programul Bach tot la Biserica Reformată din Cluj-Napoca, pe 24 iulie în Sala Filarmonicii din Timișoara, iar pe 25 iulie în Studioul "Mihail Jora" de la sediul Radio România din București, cu același program Bach. Un lucru important din "bucătăria" noastră este faptul că anul acesta avem un comitet organizatoric pentru acest proiect în Cluj-Napoca. Proiectul "Oratorium" este un proiect al Fundației "Jubilate" din Oradea și doar fundația a gestionat proiectul anul trecut. Ei bine, în acest an suntem bucuroși să avem alături de noi 12 oameni din afara fundației. Un mare pas înainte îl constituie recitalurile camerale menționate mai devreme.

Și pentru viitor, ce ați mai dori să dezvoltați în cadrul acestui proiect?

Sperăm ca el să crească și ca durată, ne gândim la 10 zile sau două săptămâni și să fie astfel o perioadă de timp mai mare dedicată lucrului unu la unu, profesor și participant sau în cadrul unor formații de muzică de cameră. Ne-am mai dori de asemenea, pe lângă concertul vocal-simfonic de la finalul proiectului, și un concert vocal sau simfonic. Tinerii muzicieni sunt foarte entuziasmați să lucreze cu cei care vin și în general este o atmosferă deosebită, în care parcă fiecare își dorește cu tot sufletul să dea tot ce are mai bun. Pentru mine ca și maestru de cor este o mare plăcere și împlinire să lucrez cu astfel de oameni doritori să facă un lucru frumos.

Interviu realizat de Ioana Marghita