Arhivă : Interviuri Înapoi

Pianistul Karim Said - Recital cu muzică de Enescu la Londra

Publicat: vineri, 4 Iunie 2010 , ora 13.45

Tânărul pianist Karim Said, primul câștigător al Bursei Societății Enescu din capitala Marii Britanii, a susținut în 3 iunie 2010 un recital la Institutul Cultural Român din Londra, incluzând în program Suita I op.3 în sol minor de George Enescu, alături de pagini semnate Liszt, Bach și Beethoven.

Născut în Iordania în anul 1989, Karim Said este în prezent student la Academia Regală de Muzică din Londra. Cariera internațională a muzicianului este deja impresionantă, întrucât a obținut numeroase premii importante. Printre premiile din palmaresul său - și unul la Concursul Internațional "Pro Piano" de la București. De asemenea, a susținut concerte în săli prestigioase ca Wigmore Hall sau a Operei Naționale din Oslo. Talentul său excepțional a fost remarcat de dirijorul Daniel Barenboim, care l-a sprijinit constant în dezvoltarea carierei sale.

Iată interviul pe care ni l-a oferit Karim Said:


Cum vi se pare Suita nr. 1 pentru pian a lui Enescu?

Cred că este o piesă foartea frumoasă și sunt foarte bucuros să o cânt aici, la invitația Societății Enescu din Londra. Fiecare parte a suitei are aspecte diferite, fermecătoare. Dar cred că mișcarea lentă, Adagio, este cea mai specială.


Cunoașteți și alte lucrări ale compozitorului român?

Da. Am ascultat și Suita a II-a a lui Enescu și o știu chiar mai bine decât pe prima, pe care am decis să o învăț. Am avut chiar deosebita plăcere să o ascult cântată de Enescu. A fost o descoperire importantă pentru mine să aflu că Enescu a fost și un pianist fantastic - există, deci, o înregistrare cu Enescu cântând Suita a II-a, care este minunată.


Sunteți primul câștigător al bursei Enescu acordate de Societatea Enescu din Londra. Ce puteți să ne spuneți despre acest lucru?

Mă simt foarte onorat și flatat că am primit acest premiu. Este foarte bine că Societatea Enescu susține activitatea studenților muzicieni din Londra. Este o onoare mare pentru mine, mai ales că nu sunt român.

Prima mea experiență interpretativă a fost în România, la București, unde am participat la un concurs de pian când aveam doar 8 ani. Deci, am amintiri foarte plăcute legate de România, cu atât mai mult cu cât m-am născut în Iordania, unde nu se prea cântă muzică clasică. Acela a fost primul meu contact important cu muzica occidentală și, din fericire, am și câștigat concursul din România, primul la care am participat. Acea competiție m-a încurajat să continuu să fac muzică din ce în ce mai serios. De aceea, a fost o plăcere imensă pentru mine să primesc Premiul Enescu.


Interviu realizat de Larisa Clempuș