Interviuri - Festivalul International George Enescu 2011 Înapoi

Interviu cu dirijorul Ton Koopman

Publicat: luni, 19 Septembrie 2011 , ora 11.59

Maestre, cum vă simțiți pe această scenă?

Este o sală frumoasă, o sală excepțional de frumoasă, este plăcută privirii și are o acustică foarte bună. Este cam cald aici, dar a fost o plăcere să cânt.


Este prima dumneavoastră vizită în România?

Nu am mai fost niciodată în România. Cunosc muzicieni români foarte talentați, dar nu am fost aici niciodată, așa că îmi face plăcere timpul petrecut în țara dumneavoastră. Am colaborat foarte bine cu muzicienii din orchestră, sunt oameni foarte deschiși, foarte drăguți, m-am simțit foarte bine.


Ce părere aveți despre Festivalul Enescu?

Este un festival foarte mare, participă nume sonore foarte mari. Se pune accentul pe muzica modernă si, firește, pe muzica lui Enescu. Poate n-ar fi rău să fie introdusă mai mult muzică veche. Mai ales într-o sală ca aceasta s-ar potrivi foarte bine. Fiind prima mea vizită aici, n-am avut timp să văd prea multe dintre monumentele din oraș, de aceea sper să revin - este adevărat că voi fi din nou aici săptămâna viitoare, dar pentru puțin timp; voi concerta la Milano, apoi la Timișoara. Aș vrea să pot vedea mai mult din cultura României. Am degustat deja un vin extraordinar, ...foarte bun, iar oamenii sunt foarte amabili.


Ce ne puteți spune despre muzica lui Enescu?

Mă tem că nu vă pot spune nimic, pentru că sunt un ignorant în ceea ce privește muzica de după 1840. Pentru multă vreme, am cântat numai muzică scrisă până la finalul secolului XVIII sau puțin după începutul secolului XIX, așa că nu știu aproape nimic despre muzica scrisă la finalul secolului XIX sau la începutul secolului XX și până în prezent. Foarte rar ascult muzică din aceste perioade. Așa că nu știu nimic despre Enescu, în afară de faptul că este cel mai cunoscut compozitor român.


Declarație preluată joi, 15 septembrie, la Ateneul Român, după concertul de la ora 17.00, de Lucian Haralambie