ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Agenda de concert Înapoi

Violonistul Valeriy Sokolov și dirijorul Christian Badea, într-un nou program din seria 'Concertele Centenarului la Ateneu'

Bookmark and Share
Publicat: luni, 19 Noiembrie 2018 , ora 9.32

Pe 22 și 23 noiembrie 2018, Filarmonica "George Enescu", în parteneriat cu Institutul Cultural Român, a programat un nou eveniment, în seria "Concertele Centenarului la Ateneu". Dirijor este Chistian Badea, iar solistul invitat este violonistul ucrainean Valeriy Sokolov, care a câștigat Premiul I la Concursul Internațional "George Enescu" din București, la ediția din anul 2005.

"Prezentăm două poeme simfonice similare compuse la aceeași vârstă - 23 și 24 de ani - de către Alfred Alessandrescu și Richard Strauss, Acteon și, respectiv, Don Juan. Poemul simfonic Acteon de Alfred Alessandrescu este un moment important în compoziția românească. Compus în 1915, l-a încântat pe Enescu, acesta promovându-l în țară și în străinătate. Solistul din Concertul de Brahms este violonistul Valeriy Sokolov, un fascinant reprezentant al generației secolului XXI", declară Christian Badea, consilier artistic și dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu".

În Anul Centenar al României, Filarmonica "George Enescu" celebrează 150 de ani de existență, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare. Seria de evenimente extraordinare - "Concertele Centenarului la Ateneu" - propune publicului bucureștean o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice și culturale centenare, cu artiști invitați români și străini de renume internațional. Dacă Wachmann este fondatorul Filarmonicii, iar George Georgescu este cel care a desăvârșit-o ca instituție, George Enescu este părintele spiritual al Ateneului Român. Donația sa substanțială pentru orga din sala de concert, primele audiții ale unor capodopere precum Simfonia a IX a de Beethoven și Parsifal, dar mai ales premiul pentru compoziție înființat în 1913, au făcut ca muzica României să depășească vârsta inocenței și să facă un salt de la genul rapsodic la modernitatea secolului XX. Printre primii câștigători ai concursului de compoziție a fost Alfred Alessandrescu. Acteon e o lucrare intrată pe nedrept în uitare, care continuă tradiția postromantică, în perfectă consonanță cu creația lui Richard Strauss, prezent în acest program cu primul său poem simfonic, Don Juan.

Filarmonica "George Enescu" 150

"Concertele Centenarului la Ateneu"

Joi, 22 noiembrie 2018

Vineri, 23 noiembrie 2018

Ateneul Român, Sala mare, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor

Christian Badea

Solist

Valeriy Sokolov

Program

  • Alfred Alessandrescu
  • Poemul "Acteon"
  • Richard Strauss
  • Poemul simfonic "Don Juan"
  • Johannes Brahms
  • Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 77