Evenimentele săptămânii Înapoi

Transmisiune directă: Tomáč Brauner ȋn primul său concert ca dirijor șef al Orchestrei Simfonice din Praga, 1 iunie ora 21.00

Publicat: miercuri, 27 Mai 2020 , ora 13.40


După o primăvară prohibită din punct de vedere al concertelor live, scenele internaționale revin la viață rând pe rând, ȋn condiții speciale, adică fără public sau cu un număr restrâns de spectatori și ȋn formule orchestrale de cameră; chiar și așa se restabilește, prin intermediul undelor radio, contactul cu publicul și acest fapt e extraordinar de benefic pentru ambele părți, interpreți și melomani.

Luni seara, de Ziua Copilului, vă oferim la Radio România Muzical un buchet romantic de piese ȋn transmisiune directă de la splendida Sală "Smetana" a Casei Municipale din Praga. Aici ȋși are rezidența Orchestra Simfonică din Praga, ansamblu cu o tradiție de 86 de ani, foarte experimentată ȋn zona muzicii de film, ȋn operă și programe simfonice, de-a lungul timpului fiind condusă de nume mari, precum Václav Smetáèek, Jiűí Bìlohlávek și Serge Baudo. Ȋncepând din acest an, Orchestra Simfonică din Praga ȋl are dirijor șef pe Tomáč Brauner, considerat lider al generației sale din Cehia.

Numele dirijorului de 42 de ani ne este cunoscut, pentru că ȋn 2016 a fost invitatul Orchestrei Naționale Radio, când l-a acompaniat pe violoncelistul Andrei Ioniță. Tomáč Brauner a călcat la ȋnceput pe urmele tatălui său, oboist ȋn celebrul "Nonet ceh", dar pentru studiile superioare s-a ȋnscris la clasa de dirijat de la Conservatorul din Praga, după care s-a perfecționat cu Uroč Lajoviè la Viena. Ȋn 2010, s-a situat printre laureații Concursului Internațional de Dirijat "Dimitris Mitropoulos" de la Atena, moment hotărâtor pentru cariera sa națională și internațională.

Se vorbește mult despre imaginația creativă a dirijorului Tomáč Brauner, despre marea sa dragoste pentru muzica cehă, de aceea ȋn deschidere va prezenta cu Orchestra Simfonică din Praga Meditație op 35 pe tema Coralului "Sfântului Wenceslas" de Joseph Suk, unul dintre cei mai reprezentativi creatori ai Boemiei de la ȋnceputul secolului XX, celebru prin Serenada op. 6, creație cuprinsă ȋn transmisiunea noastră. Programul se ȋncheie ȋn note meditative și armoniile ardente ale Sextetului pentru coarde op 4 "Noapte transfigurată" de Arnold Schönberg, un opus plin de senzualitate și patimă.


Monica Cengher