Votează discul de muzică clasică al anului 2014 Înapoi

Repertoriu românesc cu Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal - România valorilor muzicale, 1 decembrie 2014

Publicat: marți, 2 Decembrie 2014 , ora 15.19

Iată o serie de înregistrări realizate în studiourile Radio România în anul 2012 de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal. Pe acest disc, ce urmează să apară în decembrie 2014 la Editura Casa Radio, se regăsesc opusuri semnate de Theodor Rogalski, Constantin Silvestri, Ion Dumitrescu, Grigoraș Dinicu sau George Enescu. De altfel, numele lui Enescu se regăsește în denumirea proiectului ,,Orchestra Română de Tineret-spirit enescian și tradiție europeană" proiect inițiat de violoncelistul Marin Cazacu și dirijorul Cristian Mandeal, și din care a rezultat ansamblul considerat astăzi unul dintre cele mai bune din România.

 Cele 3 dansuri românești ale lui Theodor Rogalski au făcut parte din programul de concert pe care Orchestra Română de Tineret l-a prezentat în vara 2014 în cadrul festivalului Young Euro Classic de la Berlin, festival la care acest ansamblu de tineri muzicieni a luat parte pentru prima dată în anul 2012. 

Înființată în anul 2008, Orchestra Română de Tineret a înregistrat numeroase succese pe scene europene, dar și în cadrul ultimelor ediții ale Festivalului Internațional ,,George Enescu". În anul 2011, ansamblul a devenit membru al Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret, ca recunoaștere a calității și a aparițiilor constante pe scenele muzicale românești și europene. 

De-a lungul timpului, membrii ansamblului orchestral au beneficiat de îndrumarea unor renumiți profesori instrumentiști, dintre care îi menționăm pe violonistul Liviu Prunaru, cornistul Stefan Geiger, contrabasistul Dorin Marc, violoncelistul Marin Cazacu cel care este fondatorul proiectului, și nu în ultimul rând dirijorul Cristian Mandeal, mentorul care a format și dezvoltat această orchestră, aducând-o în prim planul vieții muzicale românești. 

Orchestra Română de Tineret va apărea în concertul de deschidere a următoarei ediții a Festivalului Internațional ,,George Enescu", pe 30 august 2015, cu dirijorul Kristjan Jarvi la pupitru și cu Sarah Chang în ipostază solistică. 

Alexandru Mija