Evenimente Înapoi

Prietenii Radio România Muzical - urări la aniversarea de 20 ani

Publicat: joi, 23 Martie 2017 , ora 16.09

Corneliu Bodea, CEO Adrem:

În numele întregii organizații ADREM, vă transmitem sincere felicitări cu ocazia aniversării celor 20 de a activitate, perioadă în care ați format și cultivat cultura muzicală prin evenimente artistice ale lumii ce susțin actul muzical cu valoare de necontestat.

Într-o lume ce cunoaște ritmuri și schimbări cu viteze amețitoare, Radio România Muzical, reprezintă alternativa - spațiul în care muzica cuprinde liniște și împlinire spirituală, o prezență distinctă în peisajul muzical autohton.

Cred că este loc pentru cel puțin încă 20 de ani de activitate Radio România Muzical, timp în care să își continue misiunea de a face educație muzicală și culturală dovedindu-și valoarea, recunoașterea și faima printr-o serie de programe diverse ce cuprind de la proiecte educative, dedicate copiilor și tinerilor, până la lucrurile speciale cum sunt transmisiunile directe internaționale.

De asemenea, cred că avem nevoie mai mult ca oricând de muzică clasică, de frumos în viața de zi cu zi pentru a da sens existenței și mai avem responsabilitatea de a promova cultura muzicală și talentul în rândul generațiilor care vin.

Vă doresc succes în anii următori și sper să creștem împreună valorile românești din societatea autohtonă.

Ionuț Simion, Country Managing Partner al PwC Romania:

 

Hans Christian Andersen spunea că acolo unde cuvintele eșuează, muzica vorbește. Îmi doresc ca Radio România Muzical să continue să vorbească și să bucure iubitorii muzicii de calitate multe generații de-acum înainte. Vă urez la mulți ani și la cât mai multe transmisiuni memorabile de pe toate scenele lumii!

 

 

Istoricul Georgeta Filitti:

Văd în dumneavoastră un factor de optimism și de echilibru și sper ca și pe viitor să regăsim postul acesta, zi de zi, alături de noi, pentru că văd în muzica pe care o difuzați un prieten drag, un prieten care mă ajută să trec peste unele lucruri care nu totdeauna sunt foarte lesnicioase pentru noi. Dar acest suflu de bine, de frumos, de armonie, de grație pe care an de an Radio România Muzical îl oferă trebuie subliniat. Vă mulțumesc că existați!


Prof. univ. dr. Mircea Vasilescu:

De când mă știu am ascultat foarte multă muzică clasică simfonică, de operă la radio și aș putea să spun că o bună parte din ceea ce cât de cât am înțeles se datorează radioului încă din îndepărtata mea adolescență. De ani buni, avem un Radio România Muzical, dedicat acestor genuri, la care ascultăm și jazz de calitate. Pentru cei care sunt acum adolescenți și tineri mie mi se pare un mare noroc pe care eu nu l-am avut la vremea mea, așa încât nu pot decât să doresc postului Radio România Muzical încă mulți ani de aici înainte, pentru binele ascultătorilor săi!


Prof. univ. dr. Lidia Vianu:

Radio România Muzical este cu mine absolut toată ziua când sunt acasă, de când s-a înființat. Iar când nu sunt acasă, abia aștept să mă întorc. Când sunt în Franța și lucrez tot pe Radio România Muzical stau, așa încât vă doresc să vă iubească generația care stă la poarta culturii acum așa cum vă iubesc eu!


Fizicianul Andrei Dorobanțu:

Urări se fac în situații festive. Eu, dacă ar fi să fac urări pentru Radio România Muzical ar trebui să vorbesc tot timpul, iar ca să vorbesc tot timpul, dacă mă apucă așa ceva, înseamnă să nu mai am timp să ascult Radio România Muzical, pentru că la noi acasă radiourile sunt pe frecvențele Radio România Muzical, în mașină sunt pe frecvențele Radio România Muzical și una dintre bucuriile mele totale este faptul că, având privilegiul de a cunoaște pe mulți dintre colegii de la Radio România Muzical, în momentul în care le aud vocea îi și văd automat și, dacă vreți, ascultându-i, la mine se țese din muzica pe care o ascult și povestea fiecăruia dintre colegi și prietenia pe care le-o port și afecțiunea pe care le-o port dar, mai mult decât atât, se țese bucățică cu bucățică istoria de 20 de ani ai acestei minuni culturale, din păcate dintre foarte puținele care au mai romas pentru România și pentru români. La mulți ani!


George Butunoiu, președintele Societății Muzicale și important reprezentat al mediului de business românesc:

Radio România Muzical e un radio pe care toată lumea spune că-l ascultă, deși eu suspectez pe unii că nu-l ascultă chiar atât de des pe cât spun, însă faptul că se simt obligați să spună că-l ascultă e deja un mare lucru și o mare realizare pentru Radio România Muzical. Deci, nu cred că mai există un radio în România despre care oamenii să se simtă obligați să spună toți că-l au în mașină și că-l ascultă. Așadar, vă doresc ca în sondajele de audiență să ajungeți să depășiți populația României, pentru că… chiar se poate. Eu am radio și acasă și au fost perioade foarte lungi chiar, mulți ani în care n-am avut televizor deloc, l-am dat, și singurul lucru care vorbea în casă era radioul și, în proporție de 80%, Radio România Muzical. Mai dădeam pe câte o știre, dar după aceea reveneam repede la Radio România Muzical.


Scriitoarea Monica Pilat:

La mulți ani, Radio România Muzical! Ați devenit și postul meu preferat de radio. Sunt bucuroasă că am ocazia să ascult în fiecare dimineață muzica rafinată și plină de armonie pe care o transmite acest post, înfrumusețându-mi și dându-mi puterea și tonusul de a vedea viața cât mai frumos. Vocile prezentatorilor emisiunilor pe care le transmite acest post sunt deosebit de prietenoase și de câte ori dau drumul la radio mă simt, cu aceste voci, în familie.


Violonistul Alexandru Tomescu:

La mulți ani, Radio România Muzical și la cât mai multe momente cu muzică clasică, așa cum suntem obișnuiți, cât mai frumoase și cât mai pline de spiritualitate.


Violonistul Răzvan Stoica:

Radio România Muzical a fost de la începuturi și până astăzi o insulă muzicală în peisajul cultural românesc. Pentru mine, Radio România Muzical a creat și primele contacte cu vioara, instrumentul de care sunt iremediabil îndrăgostit și sunt convins că și astăzi, prin programele derulate contribuie la clădirea viitorilor artiști. În loc de clasicul La Mulți Ani, vă urez la cât mai multe emisiuni sporite, spre bucuria ascultătorilor dumneavoastră și doresc echipei Radio România Muzical succes în demersul de promovare a artiștilor valoroși.


Dirijorul Cristian Măcelaru:

Doresc să felicit Radio România Muzical în acest an de sărbătoare, când ei sărbătoresc cei 20 de ani de la înființare. Colaborez foarte des cu Orchestra Națională a Radioului și mă bucur de fiecare dată că avem această posibilitate să aducem muzica pe care o facem noi în multele case din România care ascultă Radio România Muzical și care își doresc să audă muzica pe care noi o facem împreună aici, la București. Le doresc succes în continuare și mă bucur că încă putem să aducem în lume, cultură și muzică frumoasă, de care să ne putem bucura.


Criticul de artă Adrian Silvan Ionescu:

La Mulți Ani, Radio România Muzical, la cei 20 de ani, proaspeți 20 de ani și La Mulți Ani peste următoarea sută de ani.


Compozitorul Dan Dediu:

Radio România Muzical înseamnă foarte mult atât pentru aspectul educativ pe care îl aduce în viața noastră, cât și pentru cel informativ. Sunt o mulțime de lucruri pe care nu le știm despre muzică și pe care le ascultăm pentru prima dată la acest radio. Pentru mine, Radio România Muzical reprezintă și o sursă de inspirație, ca să spun așa și o să vă spun o poveste, pe care de altfel am mai spus-o de multe ori. Fără Radio România Muzical, opera mea, O scrisoare pierdută, după Ion Luca Caragiale, ar fi arătat cu totul altfel, pentru că am mai mărturisit acest lucru, eram în trafic și de vreun an de zile, după ce primisem libretul de la Ștefan Neagrău nu aveam nici o idee de cum să încep această operă. Ori, ascultând în trafic Radio România Muzical, la un moment dat s-au auzit niște tangouri de Gardel și Piazzolla și a avut loc în mintea mea , așa, o alchimie, un declic, care m-a făcut să exclam: Evrika!, am descoperit, iată-l pe Tipătescu și atunci, într-un fel, am reușit să scriu foarte, cu această idee în cap. Ori, dacă nu exista Radio România Muzical, opera mea ar fi arătat cu totul altfel, ar fi avut o cu totul altă muzică. Deci, personal, cred că a fost un element de destin cumva și pentru mine, și iată că o interacțiune de genul acesta mediatică, traficul infernal din București a reușit să creeze sinergia necesară acestei lucrări și acestei inspirații. Deci, pentru mine, Radio România Muzical este o sursă de inspirație, este un prieten foarte bun și este o componentă a lumii ideatice, din fiecare zi, care mă acompaniază și în mașină, dar și cu ajutorul aplicației de telefon mobil, oriune mă aflu.

Urez La mulți ani postului Radio România Muzical! 20 de ani este o cifră foarte frumoasă. Îmi amintesc când a existat inițiativa de a face acest post de radio, am sprijinit-o permanent. Îmi amintesc și de anumite crize și cred că e foarte bine să spunem că este un post de radio care face cultură, face educație și a devenit prietenul nostru, al tuturor, al celor care, pe lângă serviciu și distracție, dorim să ne îmbogățim viața și cu alte sfere.


Prof. univ. dr. Vlad Alexandrescu:

Este o aniversare foarte emoționantă. Îmi amintesc când a început Radio România Muzical, cu mijloace puține, cu o echipă de oameni entuziaști care vroiau să promoveze muzica clasică, muzica bună în general, pe frecvențele radioului național. Și pot să mărturisesc că este unul din posturile pe care le ascult cu cea mai mare bucurie și plăcere. Sunt momente în care mă relaxez, dar și momente în care ascultăm înregistrări sau concerte transmise în direct. Este o șansă extraordinară pentru publicul cultivat din România, de a se ține la curent cu ce se face în materia muzicii bune, grație acestor transmisiuni, grație comentariilor muzicale pe care le ascultăm cu mare plăcere și care încearcă de fiecare dată să rezume opinia criticilor de specialitate din lumea întreagă. Este foarte important că există această tribună, aduce muzica bună în România. Radio România Muzical face operă de educație, face operă de critică muzicală, face operă de comentariu în toate aceste privințe. Ce i-a ura? I-aș ura viață lungă. I-aș ura să rămână tot atât de deschis față de societate, față de publicul cultivat și în general i-aș ura să aibe cât mai mulți oameni de cultură aproape.


Scriitorul Radu F. Alexandru:

Dați-mi voie să vă mulțumesc eu dumneavoastră. Dacă e cineva care trebuie să mulțumească sunt eu și toți ascultătorii care zi de zi ne bucurăm și de existența acestui post și de calitate programelor pe care ni le oferiți. Pentru mine, existența acestui post este legată de strădaniile îndelungi pe care le-a depus Iosif Sava. Eu doresc să mă bucur cât mai mult de tot ce înseamnă Radio România Muzical, iar postului îi doresc o viață îndelungată și binemeritată. Cred că aveți o zestre, cred că aveți un capital extraordinar, prin toate înregistrările pe care le aveți prin transmisiile pe care le faceți, reluări și transmisii din marile evenimente muzicale interne și ale lumii. Uneori, e drept, comentariile sunt puțin pripite, puțin superficiale, cu unele nefericite si surprinzătoare erori de documentare. Dar astea, repet și insist sunt accidente și dacă spun accidente, pot fi, firește, remediate și în nici un caz nu sunt pentru nimic în lume proprii postului.

Prestarea, calitatea emisiunilor și a muzicii pe care o transmiteți, pentru mine e un motiv de bucurie și cred că nu forțez dacă spun, chiar o necesitate. Vă felicit pentru ceea ce faceți și repet, nu pot să mă gândesc că vreodată, cineva ar spune, domnule, e nevoie de postul acesta, cât să-l ascult ș.a.m.d. Nu. Nu e un post de nișă, cum s-ar putea exprima cineva greșit, este un post vital și minunat și de care o lume întreagă, indiferent de vârstă și indiferent de educație, are nevoie. Cei care știu ce înseamnă muzica de toate genurile, pe care o transmiteți, muzica clasică, muzica simfonică, jazz, cei care cunosc toate lucrurile astea trăiesc permanent conectați la Radio România Muzical, iar cei care se formează pentru a fi ajutați într-o educație cât mai largă, cât mai bogată, cât mai complexă, cu atât mai mult au nevoie de acest abecedar, de acest îndrumar pentru pașii pe care de o anumită vârstă trebuie să-i facă, ca să ajungă să descopere importanța existenței muzicii pentru fiecare dintre noi.


Liviu Jicman, Director General Muzeul Național Cotroceni:

Ne bucurăm foarte mult că am putut fi parteneri la o aniversare atât de frumoasă, 20 de ani, Radio România Muzical. Vă doresc și vă dorim La Mulți Ani, multe inițiative și multe emisiuni în sprijinul muzicii românești și a culturii românești și sperăm, multe proiecte, împreună cu Muzeul Național Cotroceni.


Pianista Alexandra Dariescu:

Am ascultat prima dată Radio România Muzical pe internet acum mulți ani - cred că acum vreo zece ani, eram în Londra deja - și cred că am început să colaborăm… pur și simplu, au fost niște interviuri foarte scurte sau s-a preluat o știre de unde cântam eu și a fost anunțată pe website sau pe post… Colaborarea noastră mai profundă a început acum câțiva ani. Și, pentru publicul românesc, este extrem de important să avem așa un post de radio care nu numai că promovează, dar informează foarte mult despre activitățile noastre, ale românilor care suntem în străinătate și despre care oamenii din țară s-ar putea să nu audă așa de multe. Așa că, pentru mine, Radio România Muzical are un rol extrem, extrem de important; este vital! Și m-a susținut foarte mult.