Evenimentele săptămânii Înapoi

Piotr Ilici Ceaikovski la 'Un weekend, un compozitor' - 11 și 12 iulie 2015

Publicat: joi, 2 Iulie 2015 , ora 11.26

7 mai 1840, Kamsko-Wotkinski Sawod - data și locul nașterii primului compozitor rus a cărui muzică a câștigat prestigiu internațional.

Piotr Ilici Ceaikovski s-a născut într-o familie burgheză, tatăl său, Ilia Petrovici, fiind inginer cu rang de locotenent-colonel în Departamentul Minelor, iar mama sa, Aleksandra Andreevna d'Assier, făcând parte dintr-o familie înstărită de origine franceză care a emigrat în Rusia după revocarea Edictului de la Nantes în 1685. Ambii părinți erau iubitori de arte și în special de muzică, dar cu toate acestea, Piotr a fost îndrumat de  familia sa către o carieră în magistratură. După ce și-a terminat studiile de drept, a ocupat chiar, pentru o scurtă perioadă, funcția de secretar la Ministerul Justiției.


Începuturile în muzică

În 1863, împotriva hotărârii familiei, părăsește slujba de la minister și începe să studieze muzica, avându-l ca profesor pe Anton Rubinstein. După încheierea studiilor muzicale, Nikolai Rubinstein, fratele lui Anton, i-a oferit slujba de profesor de teorie muzicală la proaspăt înființatul Conservator din Moscova, post pe care l-a ocupat până în 1878. Este perioada în care a compus Simfonia I op.13 în sol minor "Vise de iarnă". Atunci s-a împrietenit cu mai mulți membri din Grupul Celor Cinci,  dedicându-i uvertura fantezie "Romeo și Julieta" fondatorului grupului, Mili Balakirev.

Din 1875, cercul relațiilor lui în lumea muzicală s-a lărgit; s-a împrietenit cu Camille Saint-Saëns, i-a frecventat pe Franz Liszt, Georges Bizet (a cărui operă "Carmen" l-a entuziasmat) și pe Jules Massenet.

Anul-cheie pentru Ceaikovski este 1876, când Nikolai Rubinstein, directorul Conservatorului din Moscova, îl pune în legătură cu doamna von Meck (cea care îl angajase pe Debussy ca profesor de pian pentru una din fiicele sale). Ea va deveni sfătuitoarea secretă și mecena lui, fără ca ei să se fi întâlnit vreodată - aceasta fiind convenția stabilită încă de la început. Sumele pe care ea le punea la dispoziția lui Ceaikovski l-au pus la adăpost de orice problemă financiară.


Creația sa - un melanj de clasic și tradițional

Opera lui Ceaikovski reprezintă o fericită sinteză între operele clasice occidentale și tradiția rusă, ilustrată în epocă și de Modest Petrovici Musorgski și de Grupul Celor Cinci.

Piotr Ilici Ceaikovski este creatorul căruia îi dedicăm, la sfârșitul celei de-a doua săptămâni a lunii iulie, cele opt ore de muzică din cadrul emisiunii "Un weekend, un compozitor". Am pregătit pentru dumneavoastră o serie de opusuri în versiuni interpretative dintre cele mai apreciate, între ele Simfonia "Manfred", ciclul "Anotimpurile" pentru pian, selecțiuni din opera "Evgheni Oneghin", fragmente din baletul "Lacul lebedelor", primul concert pentru pian și orchestră, dar și cel pentru vioară și orchestră, celebrul op.35 în Re major.

Mai multe însă, vă invităm să descoperiți pe frecvențele noastre sâmbătă și duminică, 11 și 12 iulie, începând cu ora 13.05, sub genericul "Un weekend, un compozitor" - vara aceasta doar la Radio România Muzical.


Lucian Haralambie