Evenimentele săptămânii Înapoi

Live de la Frankfurt: romantism și modernitate, dirijoarea Susanna Mälkki și violonistul Gil Shaham

Publicat: marți, 14 Mai 2019 , ora 14.18

Cât de variată poate fi muzica scrisă de-a lungul unui secol? Greu de imaginat cât de largă poate fi o asemenea "plajă" stilistică, cu atât mai mult când ne referim la diversitatea creației realizate în veacul XX. Intâmplător, cele 3 lucrări care figurează pe afișul de concert al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Frankfurt în această săptămână au fost elaborate între 1901 și 2001 dar distanța parcursă poate să pară - pentru unii ascultători - de-a dreptul... astronomică!

Dincolo de o asemenea constatare istorică,"obiectivă", acest afiș prezzintă numeroase puncte de interes special pentru publicul din marele oraș german dar și pentru cel care beneficiază de ocazia acestei transmisiuni directe Euroradio!

Violonistul Gil Shaham

Intâlnirea cu violonistul Gil Shaham și cu Stradivariusul Comtesse de Polignac pe care el cântă de 3 decenii se anunță de fiecare dată... un privilegiu, căci succesele precedente ale muzicianului au intrat în legenda vieții de concert pe diferite continente, iar înregistrările sale stau mărturie performanțelor de virtuozitate și de "relief expresiv" într-un repertoriu foarte amplu. Cu mai bine de douăzeci de ani în urmă apărea un CD excelent cu cele două concerte pentru vioară de Serghei Prokofiev, în care Gil Shaham era solistul Orchestrei Simfonice din Londra, sub bagheta regretatului Andre Previn ! Alte versiuni ni-l înfățișează colaborând cu alte mari orchestre din lume în aceste partituri. La Frankfurt, Gil Shaham va cânta cel de-al doilea concert, datat în 1935, după ce ansamblul va evolua în "Parada" de Magnus Lindberg (o piesă dedicată în 2001 finlandezului Esa Pekka Salonen).

Dirijoarea Susanna Mälkki

Prezența unor personaje feminine pe podiumul dirijoral nu mai constituie un fenomen semnalat ca o curiozitate în stagiune. Chiar dacă unele biografii menționează ca ieșit din comun faptul că muziciana finlandeză (care a studiat întâi violoncelul și a și făcut parte din orchestre importante) a fost prima femeie care a s-a aflat la conducerea unui spectacol de operă la Teatrul Scala din Milano mi se pare mult mai semnificativ că a fost din nou invitată, pentru alte producții, în 2014! Actualmente dirijor principal al Filarmonicii din Helsinki și dirijor oaspete principal al Filarmonicii din Los Angeles, Susanna Mälkki este un nume întâlnit deja pe afișele multor orchestre de prestigiu, dar al unor celebre stagiuni de opera - cum este și cazul celei de la Metropolitan. Pasionată de muzica actuală, a condus câțiva ani ansamblul InterContemporain din Paris.

Pe Susanna Mälkki și pe Gil Shaham îi puteți asculta în direct, de pe podiumul de la Alte Oper din Frankfurt Vineri 17 mai, de la ora 21, în stagiunea Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Frankfurt. In partea a II-a a concertului este programată Simfonia a II-a de Jean Sibelius, dirijată așadar de un musician finlandez!

Anca Ioana Andriescu