ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo

Agenda de concert Înapoi

La doar 25 de ani este un star pe scenele de concert din lume - violoncelistul Andrei Ioniță, revine la Sala Radio!

Bookmark and Share
Publicat: luni, 10 Iunie 2019 , ora 14.47

Descris de publicația The Times ca "unul dintre cei mai captivanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu" și desemnat în 2016 "BBC New Generation Artist", Andrei Ioniță s-a lansat pe scena internațională la cel mai înalt nivel o dată cu momentul câștigării premiului I la Concursul Internațional Ceaikovski - Moscova - în 2015, una dintre cele mai importante competiții muzicale din lume. La doar 25 de ani, Andrei Ioniță a interpretat alături de mari orchestre, ca Filarmonica din München, Orchestra Teatrului Mariinski și Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Radio din Viena și Orchestra Filarmonicii din Tokyo.

Aveți șansa de a-l aplauda pe scena Sălii Radio, vineri, 14 iunie (19.00), în concertul de închidere a stagiunii Orchestrei Naționale Radio, când va interpreta Schumann: Concertul în la minor pentru violoncel. Evenimentul se va desfășura sub bagheta dirijorului britanic Duncan Ward, carea fost premiat ca cel mai bun tânăr dirijor al anului 2005 de către BBC și între anii 2012-2014 a fost dirijor-bursier al Academiei Orchestrei Filarmonicii din Berlin (poziție în care a fost numit de celebrul dirijor Sir Simon Rattle).

În partea a doua a serii veți asculta Simfonia nr. 6 în La major, semnată de compozitorul austriac Anton Bruckner.

În dublă calitate de dirijor și compozitor, Duncan Ward este deja implicat în numeroase proiecte alături de cele mai apreciate ansambluri europene: Orchestra Radio din Frankfurt, London Symphony Orchestra, Bayerische Rundfunk, Orchestra Radio din Finlanda, Orchestra Radio din Viena, Orchestre de Paris, orchestrele BBC, Orchestra Sinfonica Siciliana, RTE National Symphony Orchestra din Irlanda ș.a. Între 2015-2017 a fost dirijor principal la Sinfonia Viva din Marea Britanie și a fost totodată dirijor asociat al Orchestrei Naționale de Tineret din Marea Britanie.

Se bucură de succes și în ipostaza de compozitor: lucrările sale sunt interpretate de London Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, BBC Singers, Streetwise Opera ș.a. A dirijat concertul aniversar Britten 100th Birthday, susținut alături de muzicieni din Berliner Philharmoniker și concertul intitulat Violins of Hope, alături Berlin Philharmonic Strings, pentru a marca comemorarea a 70 de ani de la eliberarea de la Auschwitz.

Pe lângă trofeul de la Moscova, Andrei Ioniță a fost distins cu premii la competițiile ARD, Emanuel Feuermann și Aram Khachaturian. Se bucură de privilegiul de a interpreta pe un instrument de colecție: violoncelul Giovanni Battista Rogeri (Brescia, 1671), oferit prin generozitatea fundației Deutsche Stiftung Musikleben. A colaborat cu dirijori precum Valery Gergiev, Mikhail Pletnev și Nicholas Collon. Recenta stagiune a inclus un concert la Carnegie Hall - New York, debutul la Wigmore Hall - Londra, precum și apariții la Festivalul de la Verbier - Elveția sau Konzerthaus Berlin.


Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.


Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.