Recomandări Înapoi

Johannes Brahms în înregistrări actuale și în documente sonore

Publicat: joi, 6 Aprilie 2017 , ora 9.05
Vă place Brahms? Sunt convinsă că o astfel de întrebare - mai degrabă …retorică - primește un răspuns afirmativ din partea unui număr mare de ascultători care vibrează la spiritul romantic, discret cenzurat al muzicianului stins din viață acum 120 de ani, în data de 3 aprilie…

German prin locul nașterii și al modelării artistice și apoi … vienez prin adopțiune, legat de viața muzicală a acestei "citadele" culturale din centrul Europei. Romantic prin sensibilitatea reflectată de paginile sale dar consecvent adept al tiparelor clasice în care a turnat o mare parte dintre lucrările lui. Johannes Brahms - autor al unor creații de proporții monumentale dar și de miniaturi, al partiturilor simfonice și camerale, al unor opusuri care au devenit veritabile centre de greutate al repertoriului în fiecare dintre genurile componistice ilustrate.

Pagini pianistice și orchestrale, miniaturi camerale vocale și pianistice, o secvență remarcabilă din celebrul său Recviem german (sub bagheta lui Sergiu Celibidache) și - în finalul Calendarului - câteva dintre cuceritoarele sale Dansuri ungare alcătuiesc sumarul emisiunii din 8 aprilie, de la ora 15,05.

Imagini pentru Brahms

Pentru Cutia cu amintiri de duminică vă propun o reîntâlnire cu harul regretatei Mihaela Ursuleasa într-o înregistrare de acum un deceniu și jumătate cu Sonata nr.3 pentru pian de Brahms dar și momente din istoria Filarmonicii Bucureștene, cu George Georgescu la pupitrul dirijoral iar în deschidere celebrul Scherzo din Sonata F.A.E. cu un duo cameral de mare succes cu ani în urmă: Angela Gavrila Dieterle și Albert Gutmann.