Cronici Înapoi

Întreaga Vienă aplaudă noul spectacol ROCK ME AMADEUS - DAS FALCO MUSICAL

Publicat: vineri, 22 Decembrie 2023 , ora 9.10

Da. Întreaga Vienă aplaudă noul musical Falco! Acest cântăreț de pop face parte din patrimoniul cultural al orașului. Cu peste 60 de milioane de discuri vândute, numeroase hituri numărul 1 și melodii aflate în topurile din 27 de țări, Falco este una dintre cele mai de succes vedete pop din Europa și cel mai bine vândut cântăreț austriac din toate timpurile. Cariera sa a început în cluburile underground din Viena în anii '80, iar recenta producție proprie a VEREINIGTEN BÜHNEN WIEN spune povestea agitată a vienezului Hans Hölzel și a ascensiunii sale spre celebritate.

Cine este Falco ?

Hans Hölzel, alias Falco, și-a dorit de foarte tânăr să devină un star pop. La vârsta de 16 ani, a urmat cursurile Conservatorului din Viena dar cel care îi adoră pe Elvis Presley, Cliff Richard și Beatles nu a suportat mult timp îngrădirile academice. La sfârșitul anilor '70 reușește să pătrundă în viața vieneză de noapte, care includea nu doar muzică, ci și striptease, performance art, o atmosferă generală de satiră a politicii și de celebrare a haosului. A cântat la chitară bas în mai multe trupe sub diverse pseudonime, printre care John Hudson și John DiFalco. Una dintre aceste trupe a fost Drahdiwaberl, un grup austriac care folosea tactici de șoc și acrobații scenice. În această perioadă a început să apară sub numele de scenă Falco. Pe lângă felul în care cânta, publicul era atras și de apariția sa neobișnuită: deși era strâns legat de scena cluburilor underground vieneze, muzicianul avea un aspect neobișnuit de îngrijit. În contrast cu moda vremii, purta părul scurt, purta ochelari de soare Ray-Ban și costume negre.

Falco a înregistrat piesa Rock Me Amadeus inspirat în parte de filmul Amadeus, premiat cu Oscar, iar piesa a devenit un hit mondial în 1986 când a ajuns și a rămas timp de trei săptămâni pe locul 1 în topul Billboard Hot 100. Astfel, austriacul Falco devine singurul artist din istorie care a obținut în Statele Unite un hit numărul unu cu o melodie în limba germană. Printre creațiile sale celebre se mai numără și Der Kommissar (1981) înregistrată în decembrie 1981, un cântec în limba germană despre consumul de droguri care combină versurile rap cu un refren cântat. Deși începea să se impună în America, rap-ul era încă rar în Europa de Vest la acea vreme, iar piesa a ajuns rapid pe primele locuri în Germania, Franța, Italia, Spania și Japonia.

Un astfel de succes obținut în timp foarte scurt poate lua mințile oricărui artist tânăr și, din păcate, cariera lui Falco va avea mult de suferit în anii 80 din cauza dependenței de alcool și droguri puternice. Artistul devine excentric, egoist, imprevizibil, frământat de nesiguranță și anxietate. Era torturat mai ales de gândul că nu va face față așteptărilor publicului în fața căruia va eșua lamentabil. Anulează turnee în America, Marea Britanie, Japonia… Începând cu 1990, Falco a locuit în Republica Dominicană, unde a lucrat la ultimul său album Out of the Dark (Into the Light) care a fost lansat postum, pe 27 februarie 1998 în Europa și în întreaga lume, clasându-se pe primul loc în Austria timp de 21 de săptămâni.

Falco a murit din cauza rănilor grave primite pe 6 februarie 1998, cu 13 zile înainte de a împlini 41 de ani, când Mitsubishi Pajero-ul său s-a ciocnit cu un autobuz pe drumul care leagă orașele Villa Montellano și Puerto Plata din Republica Dominicană. Trupul său a fost adus în Austria și înmormântat la Cimitirul Central din Viena.

De ce Falco?

O astfel de vedetă internațională cu o viață personală atât de agitată poate oferi unor creatori inspirați materia primă pentru spectacole extraordinare. Nu este pentru prima dată când muzica artistului asigură coloana sonoră a unui musical. În anul 2000, atât spectacolul scenic high-tech F@lco - A Cyber Show, regizat de Paulus Manker la Ronacher, cât și Falco meets Amadeus, de Elmar Ottenthal, au fost prezentate în premieră mondială, la Berlin. Iar acum, cea mai recentă producție proprie a VBW spune povestea emoționantă a tânărului muzician vienez dominată de lumini și umbre. Mai ales de lumini! Căci tehnica este spectaculoasă folosind din plin sugestiile și imaginile de scenă de club de noapte: o mare de oglinzi scăldate în albastru, cu margini luminoase de LED-uri. Howard Harrison ( lightdesign) a fost nominalizat de șase ori pentru cel mai bun designer de lumini la premiile Laurence Olivier și a câștigat două dintre ele! La un moment dat, capul lui Falco de aproximativ șapte metri înălțime este împins în spațiu. "Scena noastră este un spațiu de reflecție… ()…Pe de altă parte, acționează și ca un microscop sub care este plasată figura lui Hans Hölzel, pe care noi o descompunem în diferite părți pentru a examina cu adevărat cine a fost acest tip… timid, sensibil și gânditor" declară autorii spectacolului. "Au existat de fapt mai multe abordări, dar au mers în direcția unei reviste și nu au povestit viața așa cum o facem noi, adică o piesă de teatru cu muzică", spune regizorul Christian Struppeck care a lucrat îndeaproape cu Fundația privată Falco și cu managerii Markus Spiegel și Horst Bork, interesat fiind mai ales de omul chinuit din spatele figurii artificiale: "A fost un artist și compozitor strălucit și, de fapt, destul de diferit de această figură artificială extrovertită și stridentă, care mai târziu a devenit pieirea lui, pentru că trebuia să o joace mereu".

Falco. Cea mai recentă producție a VEREINIGTEN BÜHNEN WIEN

Seara de trei ore (inclusiv pauza) de la Teatrul Ronacher din Viena începe cu știrile din întreaga lume despre moartea accidentală a lui Falco și se încheie cu ultima sa zi pe pământ. Se cântă, se joacă și se dansează non-stop într-un ritm epuizant. Pentru un astfel de demers, o "piesă de teatru cu muzică" după cum sublinia directorul și autorul Christian Struppeck, VEREINIGTEN BÜHNEN WIEN a găsit o distribuție de primă clasă pentru premiera mondială a spectacolului ROCK ME AMADEUS - DAS FALCO MUSICAL.

În rolul principal Moritz Mausser, tânărul de numai 23 de ani, încă student, reușește să întrupeze veridic și cuceritor un personaj dificil și complex. În rolul ALTER EGO, Alex Melcher impresionează profund alternând sclipirile scenei cu întunericul de dincolo de reflectoare. Popularul actor și cântăreț Andreas Lichtenberger - pe care, nu demult, l-am văzut, pe aceeași scenă în rolul Frollo din Cocoșatul de la Notre Dame - îl interpretează pe Horst, managerul lui Falco. Katharina Gorgi strălucește în Isabella iar Tania Golden se întoarce la VBW în rolul mamei Maria. Markus este interpretat de cunoscutul actor de teatru Franz Frickel. Toți trăiesc intens deloc ușoara viață dezordonată și cumplită alături de un artist cum a fost Falco. Întreagă distribuție pare a-și da - de bună voie! - sufletul într-o succesiune de tablouri ce nu permit nici cea mai scurtă relaxare. Sub direcția lui Carsten Paap, ORCHESTER DER VEREINIGTEN BÜHNEN WIEN susține, la rândul ei scena cu precizie și aplomb.

Sâmbătă, 7 octombrie 2023 noua producție proprie VBW ROCK ME AMADEUS - DAS FALCO MUSICAL a fost prezentată în premieră mondială la Teatrul Ronacher. Câteva săptămâni mai târziu, la 30 decembrie, am reușit și eu să văd spectacolul care, după fiecare reprezentație - și se joacă zilnic! - este răsplătit, la final, minute în șir, cu aplauze furtunoase și ovații în picioare. Merită din plin!


https://www.youtube.com/watch?v=vm01qbgKoLA

Cristina Sârbu