Cronici Înapoi

Întâlnirile JTI 2023. Ballets Jazz Montréal prezintă 'Dance Me'

Publicat: joi, 23 Noiembrie 2023 , ora 15.46

Impresiile unui împătimit al artei dansului

"Dance Me este o scrisoare de dragoste către Leonard Cohen și către lume, o conexiune de la inimă la inimă cu publicul. Vă invităm la o plimbare cu marele poet și compozitor, pe ninsoare, ploaie, soare sau primăvara care vine cu speranța", a declarat astăzi Alexandra Damiani, Director Artistic al Ballets Jazz Montréal (BJM), la conferința de presă organizată pentru a anunța cea de-a XXIV-a ediție a Întâlnirilor JTI.

În serile de 16 și 17 noiembrie compania canadiană Ballets Jazz Montréal a prezentat pe scena de la TNB spectacolul Dance Me, pe muzica lui Leonard Cohen. Are oare muzica lui Cohen nevoie de mișcare?! Oare nu se află TOTUL în ea ninsoare, ploaie, soare sau primăvara care vine cu speranța cum foarte frumos a concentrat ideea dna Damiani?! Mi-am amintit de unele versiuni coregrafice în care se dansa, de exemplu, pe Recviemul lui Mozart și la care am închis ochii dorind să ascult doar muzica maculată exasperant însă de sunetele poantelor pe scena de balet și, mi-a fost puțin teamă. O teamă ce s-a risipit ușor după prima melodie Here It Is iar pe celelalte, - Lover, Lover, Lover, Dance Me to the End of Love, Boogie Street, Steer Your Way, Everybody Knows, Tower of Song, So Long, Marianne, Suzanne, Famous Blue Raincoat, Nevermind, First We Take Manhattan, It Seemed the Better Way, Hallelujah, String Reprise/ Treaty - le-am savurat pe parcursul celor 80 de minute de muzică, mișcare, cuvânt, lumină… cu o bucurie crescândă, până la extaz. Nu sunt cronicar de balet și, în calitate de împătimit de o viață al artei dansului, mă bucur nespus atunci când condeie atoateștiutoare aștern pe pagină chiar impresiile și bucuriile mele căci, îndrăznesc să cred că spectacolele sunt create pentru public și nu pentru cronicari. Da, sunt cu totul de acord cu Huffington Post în paginile căruia, despre Dance me se scrie ca despre "… o producție scenică uluitoare realizată de Éric Jean, cu lumini somptuoase, imagini video emoționante și mii de efecte spectaculoase [...] O punere în scenă ingenioasă și sofisticată face din această piesă complexă și variată un festin vizual și o bucurie a sunetului"!

Aș mai adăuga doar, concret, că limbajul corporal ales de cei trei coregrafi și concentrat într-o mișcare continuă, care curge fără nicio asperitate, fără nici un unghi ascuțit, fără nicio cotitură bruscă, s-a dovedit ideal pentru muzica lui Cohen care, și ea, se insinuează delicat și subtil în minte și suflet, fără să fie nevoită să doboare nici un obstacol. Ușor de spus, dar greu de făcut! Nu și pentru dansatorii care găsesc în combinația dintre tehnică, forță, acrobație, rezistență și sensibilitate, expresivitate, delicatețe, senzualitate, esența personalității și artei lor. Am urmărit 14 artiști care au trăit, în fața noastră, povești fericite sau triste, niciodată fără de speranță, dansând versurile lui Cohen potențate de muzica artistului canadian cu înțelegere, dăruire și pasiune molipsitoare. Pentru Dance Me au lucrat trei coregrafi de renume, care, deși au avut viziuni diferite, au creat un spectacol unitar. "Andonis Foniadakis s-a concentrat pe dinamism, punând în contrast dansul cu muzica, Ihsan Rustem a adus povestea în prim plan, încercând să afle de ce și când a compus Leonard Cohen, iar Annabelle Lopez Ochoa a surprins emoția. Eric Jean a venit cu o tușă de simplitate, care aduce magie spectacolului. De fiecare dată când prezentăm Dance Me, simțim că Leonard Cohen este alături de noi, trecând prin scenă cu silueta, pălăria și impermeabilul său inconfundabil", o citez din nou pe Alexandra Damiani. Ni s-a spus că muzicianul a cunoscut spectacolul și l-a aprobat dar, din nefericire, viața i s-a stins înainte de data premierei. Altfel ar fi aplaudat și el, zâmbind mulțumit, acest Dance Me al companiei Ballets Jazz Montréal. Și ar fi admirat, ca și noi - practic, cu gura căscată și emoție înfiorată - minunățiile pe care jocurile de lumini le-au oferit ochilor, decupajele de scenă și conturarea de siluete în mișcare sau în poze, care pot fi apreciate drept tablouri de maestru. Scenic, vizual, muzical, dramaturgic (poveste) și coregrafic Dance Me este o bijuterie de o valoare inestimabilă, de frumusețea căreia suntem fericiți că ne-am putut bucura. "Ballets Jazz Montréal aniversează 50 de ani, iar JTI împlinește 30 de ani. Suntem parte din ceea ce s-a întâmplat bun după 1990. Inclusiv în privința valorilor, pentru că asociem JTI cu libertatea, cu binele și cu frumosul. Împreună cu d-l Valerian Mareș și cu Silvia Ghiață, partenerii noștri de cursă lungă, dorim să organizăm în continuare acest eveniment și vă invităm de pe acum la cea de-a XXV-a ediție aniversară a Întâlnirilor JTI, la București și Sibiu, în cadrul FITS 2024", a precizat Gilda Lazăr, Director JTI. O invitație la care, tot, de pe acum, răspund DAAAAAAA!!!!!

***

Compania JTI aniversează în acest an 30 de ani, o istorie care este parte din ceea ce s-a întâmplat bun în România după 1990. Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi și trupe celebre, printre care Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Quartet Gala-Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique Mercy, în 2017 Noism, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, în 2018 compania de dans Martha Graham, iar în 2019 compania IT Dansa, din cadrul Institutului de Teatru din Barcelona. Întâlnirile JTI din 2020 și 2021 au fost amânate din cauza pandemiei desfășurându-se cu un decalaj de un an. Ediția din 2020, care a avut loc în 2021 i-a avut ca invitați pe Wynton Marsalis, cel mai mare trompetist contemporan și Jazz at Lincoln Center Orchestra. În 2022, compania de dans Jean-Claude Gallotta a prezentat My Ladies Rock la București și Sibiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, iar Aterballetto, cea mai mare companie italiană de dans a prezentat Don Juan.

Întâlnirile JTI cu Ballets Jazz de Montréal sunt organizate ca de obicei de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață.

Producător general: Fundația Art Production

DANCE ME - Ballets Jazz Montréal

Muzica Leonard Cohen

Coregrafia Andonis Foniadakis, Annabelle Lopez Ochoa și Ihsan Rustem

Concept Louis Robitaille

Dramaturgie și punere în scenă Eric Jean

Regia muzicală Martin Léon

Maestru de sunet Alexis Dumais

Decor și recuzită Pierre-Etienne Locas

Regie tehnică, decor Alexandre Brunet

Maeștrii de lumini Cédric Delorme-Bouchard și Simon Beetschen

Concept video HUB Studio - Gonzalo Soldi, Thomas Payette și Jeremy Fassio

Concept costume Philippe Dubuc

Producție costume Anne-Marie Veevaete

Asistent de regie Elsa Posnic

Inginer de sunet Guy Fortin

Dansatori Andrew Mikhaiel, DaMond LeMonte Garner, Yosmell Calderon, Shanna Laurie Irwin, Austin Lichty, Larissa Andrea Leung, Diana Cedeno,

Foto Ciprian Zinca

Cristina Sîrbu