Evenimente Înapoi

În 1 noiembrie, concert aniversar al Corului Preludiu

Publicat: joi, 26 Octombrie 2017 , ora 10.02

Corul de Cameră Preludiu al Centrului Național de Artă “Tinerimea Română” dirijat de Voicu Enăchescu, va susține un concert aniversar la Ateneul Român miercuri, 1 noiembrie 2017, de la ora 19, eveniment organizat în colaborare cu Filarmonica “George Enescu”.

Cu numeroase prezențe de nivel internațional, foarte multe concerte în țară și o impresionantă colecție de înregistrări dedicate repertoriului religios ortodox, Corul de Cameră Preludiu format și dirijat de Voicu Enăchescu reprezintă o autoritate artistică de necontestat, reprezentativă pentru spațiul nostru cultural și spiritual.

Programul aniversar include lucrări de mare valoare ale creației universale, de la Giovanni Gastoldi sau Luca Marenzio, trecând prin Bach, Schubert și Bizet și continuând, desigur, cu repertoriul românesc, fiind alese binecunoscute piese precum Trei Cântece Românești de Dan Buciu, Cine e morarul de Dan Dediu sau Suita din Oaș de Dariu Pop.

Publicul va avea astfel ocazia de vedea, asculta și recunoaște pe viu spiritul artistic creat de dirijorul Voicu Enăchescu care definește Corul de Cameră Preludiu, putând să recunoască chiar pe cei care au făcut cunoscute publicului larg o bună parte dintre aceste piese, atât prin intermediul discurilor și al CD-urilor, cât mai ales prin zecile de înregistrări făcute la radio de-a lungul celor 45 de ani de activitate.

Pentru alte informații legate de activitatea Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” și de Orchestra Română de Tineret puteți accesa www.tinerimearomana.ro.

Programul concertului:

CORUL „PRELUDIU” 45 – CONCERT ANIVERSAR

Ateneul Român – 1 noiembrie 2017

  1. GIOVANNI GASTOLDI – VEZOSETTE NIMFE E BELLE
  2. GUILLOME COSTELEY – MIGNONE, ALONS VOIR SI LA ROSE
  3. ANTONIO SCANDELLI – BONZORNO MADONA
  4. LUCA MARENZIO – SOTTO LˊOMBRA
  5. FRANZ SCHUBERT – AVE MARIA

Solistă: Irina Ionescu

  1. JOHANN S. BACH – ARIOSO
  2. FRANZ SCHUBERT – DIE FORELLE
  3. GEORGE BIZET – ARLEZIANA
  4. ANTONIN DVORAK – HUMORESQUE
  5. DORU CONSTANTINIU – ÎN APUS DE SOARE
  6. DAN BUCIU – TREI CÂNTECE ROMÂNEȘTI
  7. DAN DEDIU – CINE E MORARUL
  8. VASILE SPĂTĂRELU – FLOARE ALBASTRĂ

Solist: Marius Nine

  1. ALEX.PAȘCANU – NOAPTE DE MAI
  2. DARIU POP – SUITĂ DIN OAȘ

Solist: Marius Nine

Corul de cameră „Preludiu”

De la apariția sa și până în prezent formația a parcurs un drum ascendent, care a consolidat cu fiecare concert, an după an, prestigiul coralei. Mereu primenit, trecând de la statutul de cor de amatori la cel de formație profesionistă, „Preludiu” își aduce o deosebită contribuție la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România și din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă prin prospețimea și, în același timp, prin maturitatea sa.

 Secretul rezidă, desigur, în talentul și muzicalitatea nativă a coriștilor, dublate de aprofundate studii muzicale, dar, fără îndoială, trebuie căutat și în muzicalitatea, rafinamentul și deosebitul simț artistic al dirijorului. Repertoriul Corului de cameră „Preludiu” este vast, cuprinzând peste 300 de lucrări de muzică preclasică, clasică și romantică, colinde de Crăciun și cântece religioase, muzică românească și cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană, lucrări vocal-simfonice. Trebuie menționat că toate aceste piese sunt interpretate în limba lor originară.

În cei 42 de ani de activitate „Preludiu” a realizat peste 350 de înregistrări radio și TV, un disc „Electrecord” și trei C.D. (Colinde și cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeștri ai artei corale românești). De la apariția sa, formația a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România și din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de țări din Europa, America și Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaționale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră „Preludiu” și dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediției a XIII-a a Festivalului Internațional „George Enescu” (1995), „Premiul pentru excepționalul program prezentat”, distincție acordată de Uniunea Interpreților, Coregrafilor și Criticilor Muzicali din România.

Anul 2012, a însemnat înca o dată confirmarea internațională a Corului de cameră „Preludiu”: Premiul I la Festivalul de muzică ortodoxă de la Bialystok-Polonia, Medalia de aur acordată corului „Preludiu” și premiul pentru cel mai bun dirijor primit de maestrul Voicu Enăchescu la Festivalul Coral Internațional de la Beijing-China.

Ca o recunoaștere a activității artistice deosebite, dirijorul Voicu Enăchescu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Comandor pentru promovarea culturii.