Înapoi

Francis Poulenc - Concertul în re minor pentru două piane pe scena Filarmonicii clujene

Publicat: marți, 19 Martie 2024 , ora 12.02
Vineri, 22 martie 2024, ora 19.00, Abonament 18

Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

Cristian Mandeal dirijor

Oxana Corjos pian

Cristian Niculescu pian

Francis Poulenc

Concertul în re minor pentru două piane

Hector Berlioz

Simfonia fantastică, op. 14

Vineri, 22 martie 2024, ora 19.00, melomanii clujeni vor putea audia Concertul în re minor pentru două piane de Francis Poulenc în interpretarea pianiștilor Oxana Corjos și Cristian Niculescu în compania Orchestrei Filarmonicii de Stat "Transilvania" și sub bagheta dirijorală a maestrului Cristian Mandeal. Programul serii va fi completat de Simfonia fantastică, op. 14, semnată de Hector Berlioz. Concertul va avea loc la Colegiul Academic.

Despre lucrări

Francis Poulenc a fost liderul Grupului celor șase (împreună cu Georges Auric, Louis Durey, Arthur Honegger, Darius Milhaud și Germaine Tailleferre), al cărui scop era îndepărtarea de influențele formalismului german și ale impresionismului francez și utilizarea unui stil direct și simplu în propria lor muzică. De o mare sensibilitate și un gust extraordinar pentru rafinament, lucrările lui Poulenc se inspiră din modelele romantismului. Liniile sale melodice, preferate de cântăreți pentru vocalitatea și nuanțele lor interpretative, prezintă un evantai de expresii, care merg de la umorul sarcastic la tandrețea melancolică.

Comandat și dedicat Prințesei Edmond de Polignac (patroană a artelor și moștenitoare a fabricii Singer de mașini de cusut), Concertul pentru două piane a fost interpretat în primă audiție pe 5 septembrie 1932, la Societatea Internațională pentru Muzică Contemporană din Veneția. Soliștii au fost Poulenc însuși și Jacques Février, prietenul său din copilărie, acompaniați de Orchestra La Scala, dirijată de Désiré Defauw. În scrierea concertului său, Poulenc folosește modelele de gen ale lui Bach, Mozart și Mendelssohn; însă n-o face în mod rigid, Poulenc eliberându-se de convențiile baroce și clasice ale predecesorilor, optând pentru spiritul mai liber al divertismentului. Acest Concert este unul dintre cele mai caracteristice exemple de inventivitate la Poulenc.

Simfonia fantastică: episod din viața unui artist, în cinci părți, op. 16 (1830) de Berlioz face trimitere la un artist tânăr și sensibil - însuși Berlioz - care trăiește experiența unor viziuni - cele cinci părți ale lucrării - în care iubita lui este reprezentată muzical printr-o temă numită ideea fixă, întâlnită în fiecare parte, dar de fiecare dată sub o altă formă. Această capodoperă revoluționară a marcat punctul de cotitură în creația compozitorului și, în același timp, culminația anilor de ucenicie și începutul maturității de compozitor simfonic.Berlioz a părăsit aici tărâmul abstract al simfoniei lui Beethoven în favoarea celui programatic, ulterior excelent exploatat în genul de poem simfonic. În plus, lumea sonoră a lui Berlioz îi aparține în întregime, originalitatea sa în Simfonia fantastică fiind pur se simplu uluitoare (Sursă text: dr. Oana Andreica - Program de sală 22 martie 2024).

Despre dirijor

Cristian Mandeal

Cristian Mandeal este dirijor principal al Orchestrei începând cu stagiunea 2023/2024.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal s-a aflat la pupitrul majorității orchestrelor din România, dar și al unor orchestre de prestigiu de pe scenele internaționale.

Cristian Mandeal a studiat pianul, compoziția (cu Ștefan Niculescu) și dirijatul (cu Constantin Bugeanu) la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din București, perfecționându-se apoi cu Herbert von Karajan (Berlin) și Sergiu Celibidache (München). Parcursul său profesional a început cu activitatea de corepetitor la Opera Română din capitală (1974/1977), devenind ulterior dirijorul Filarmonicilor din Târgu-Mureș (1977/1980), Cluj (1980/1987) și București (1987/2009). De asemenea, a fost Director Artistic al Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu", edițiile 2001 și 2003.

În paralel cu funcțiile deținute în România, Cristian Mandeal a fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra din Haifa (1999/2002) și al Orchestrei Naționale Basce din San Sebastián, Dirijor Permanent al Orchestrei "Haydn" din Bolzano e Trento (2000/2003), Dirijor Invitat Permanent al Orchestrei "Halle" din Manchester (2005/2010), al Filarmonicii din Belgrad (2006/2007) și al Filarmonicii din Copenhaga.

În ampla listă a orchestrelor internaționale cu care a colaborat, se regăsesc câteva dintre ansamblurile de frunte: Wiener Oper Orchester, Deutsche Oper Orchester Berlin, Staatskapelle Berlin, Staatskapelle Dresden, Dresdner Philharmonie, Münchner Philharmonie, Bayerisches Rundfunk Orchester, Hessisches Rundfunk Orchester, Oper und Museumsgesellschaft Orchester din Frankfurt, Südwest Rundfunk Orchester din Baden Baden și Saarbrücken, London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, BBC London Orchestra, BBC Scottish Orchestra din Glasgow, City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra Liverpool, RTE-Dublin, Orchestre Nationale de Belgique, Filarmonica Cehă, Orchestra Simfonică și Orchestra Radio din Praga, Orchestra Radio Slovenă din Ljubljana, Orchestra della Santa Cecilia din Roma, RAI Milano, Orchestra National de Catalunia din Barcelona, Israel Philharmonic Orchestra din Tel Aviv, Jerusalem Symphony Orchestra, Gulbenkian Orchestra și Orchestra Națională Portugheză din Lisabona, Orchestrele Filarmonicilor din Tokyo, São Paulo, Ciudad de Mexico, Helsinki, Monte Carlo, Copenhaga, Moscova, Varșovia, Sofia, Belgrad, Zagreb, Göteborg Symphony Orchestra.

Cristian Mandeal a fost invitat în cadrul unor festivaluri de mare anvergură: Festivalul Internațional "George Enescu", Festivalul "Primăvara de la Praga" și "Toamna Pragheză", Bloomington Festival din SUA, Tivoli Festival din Copenhaga, Quincena Musical din San Sebastián, Festivalul "Hannover 2000", Festivalurile de la Istanbul, Ankara, Atena, Thessaloniki, Lisabona, Santander, Brescia-Bergamo, Ravello, Brno, Festivalul "Janáèek" din Ostrava, BEMUS Festival din Belgrad. În sălile unde a avut ocazia să evolueze - Wiener Staatsoper, Festspielhaus din Salzburg, Gewandhaus Leipzig, Berliner Philharmonie, Schauspielhaus Berlin, Concertgebouw din Amsterdam, Alte Oper din Frankfurt, Rudolphinum din Praga, Gran Auditorio din Madrid, Usher Hall din Edinburgh, Gasteig și Herkulessaal din München, City of Birmingham Concert Hall, Bridgewater Hall din Manchester, Santori Hall din Tokyo - dirijorul a colaborat cu cei mai renumiți artiști ai lumii muzicale internaționale: Radu Lupu, Ileana Cotrubaș, Renato Bruson, Mstislav Rostropovici, Alicia de Larrocha, Ivo Pogorelici, Krystian Zimerman, Bruno Leonardo Gelber, Nelson Freire, Gerhard Oppitz, Grigori Sokolov, Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Julian Rachlin, Victoria Mulova, Shlomo Mintz, Frank Peter Zimmermann, Isabelle Faust sau Maurice André.

Repertoriul extraordinar de vast al dirijorului Cristian Mandeal (atât în domeniul simfonic, cât și în cel de operă) se concentrează, în special, pe secolul al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea. A dirijat peste șaizeci de prime audiții absolute, lucrări ale compozitorilor români, dar și ale unor compozitori străini, în parte dedicate dirijorului însuși. Este un promotor neobosit al creației lui George Enescu, promovând-o pe toate meridianele. Un capitol aparte îl reprezintă opera Oedipe, pe care a prezentat-o în primă audiție britanică, la Festivalul de la Edinburgh (2002), și italiană, la Teatro Lirico din Cagliari (2005). În anul 2008, a devenit Președintele Societății "George Enescu" din Londra.

Printre sutele de minute imprimate la case de discuri ca Electrecord, BMG Ariola (Germania), AIX Record (SUA), Claves (Elveția), Bis (Suedia) și Halle Lable (Marea Britanie), se regăsește integrala Simfoniilor lui Anton Bruckner (cu Orchestra Filarmonicii din Cluj). Cristian Mandeal a primit numeroase premii și distincții: Ordinul Italian "Steaua Solidarității Italiene" în grad de Mare Ofițer, Cavaler și Membru al Consiliului de Onoare al Ordinului Național "Pentru Merit-Mare Cruce", Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Premiul Fundației Culturale Române, Premiul Radio Cultural, Premiul "Ionel Perlea", Premiul "Dinu Lipatti" sau Medalia "George Enescu".

Un punct de maxim interes din perioada recentă de activitate a lui Cristian Mandeal este reprezentat de colaborarea cu Orchestra Română de Tineret, pe care o educă și dirijează constant încă de la înființare (2008), aducând-o, într-un timp record, la un nivel emblematic pentru cultura românească actuală.

Despre soliști

Oxana Corjos

Oxana Corjosa studiat la Universitatea Națională de Muzică București (secția Pian), sub îndrumarea maestrului Dan Grigore. A fost distinsă cu numeroase premii, printre care cele obținute la Roma (1991) și Barcelona (1986). De asemenea este deținătoare a Premiului "Cella Delavrancea" pentru activitate meritorie desfășurată în domeniul culturii.

Considerată una dintre cele mai importante prezențe pianistice ale generației sale, Oxana Corjos este printre puținii muzicieni români afirmați după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură și un repertoriu impresionant, fiind apreciată, în mod deosebit, pentru interpretarea celor două concerte de Brahms. A apărut în numeroase emisiuni de radio și televiziune și a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română, unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles.

Oxana Corjosa susținut concerte alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Orchestra de Cameră și Orchestra Națională Radio, Orchestra Română de Tineret, precum și cu cele mai reprezentative orchestre filarmonice din țară. A realizat turnee în Elveția, Spania, Italia, Macedonia, Republica Moldova, concertând în săli de prestigiu precum Tonhalle, Auditorium Parco della Musica, Palau de la Música. Totodată, a fost invitată să concerteze în festivalurile "Toamna Muzicală Clujeană", "Gustav Mahler", "Alto Adige" și a susținut recitaluri organizate de ICR la Londra, Berlin, Chișinău. A evoluat pe scena concertistică sub bagheta unor dirijori precum Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galați, Misha Katz, Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Petre Sbârcea, ș.a.

În paralel cu activitatea concertistică, Oxana Corjos predă la Universitatea Națională de Muzică din București.

Cristian Niculescu

În urma studiilor la Academia de Muzică din București cu Sandu Sandrin și Cristina Georgescu și la Hochschule der Künste Berlin cu Hans Leygraf, a absolvit mai multe cursuri de măiestrie cu Dimitri Bashkirov la Academia Mozarteum la Salzburg și la Academia Reina Sofia la Madrid.

A debutat cu Orchestra Națională Radio din București (1986) și la Ateneul Român în (1988). Au urmat concerte ca solist cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu", cu Orchestra Națională și cu Orchestra de Cameră Radio din București, Filarmonica "Moldova" din Iași, Orchestra Filarmonicii de Star "Transilvania" din Cluj-Napoca, Orchestra "Banatul" din Timișoara, precum și cu alte orchestre din România. În străinătate este invitat să colaboreze atât ca pianist concertist, cât și în cadrul serilor de muzică de cameră organizate sub auspiciile unor orchestre prestigioase, ca de exemplu: Cleveland Chamber Symphony Orchestra, Berliner Philharmoniker, Konzerthausorchester Berlin, Norddeutscher-Rundfunk Hamburg, Berliner Symphoniker, Brandenburgische Philharmonie Potsdam, etc.

A colaborat cu dirijori renumiți: Gerd Albrecht, Lior Shambadal, Camil Marinescu, Diego Masson, Victor Puhl, Misha Katz, Virko Baley, Iosif Conta, Emil Simon, Horia Andreescu, Corneliu Dumbrăveanu, Ovidiu Bălan, Cristian Brâncuși, Iosif Ion Prunner. A susținut recitaluri și concerte camerale în săli de concerte de prestigiu, printre care Filarmonica din Berlin, Konzerthaus Berlin, Gasteig München, Filarmonica din București, Deutsche Oper Berlin, Musée de l'Armée din Paris sau în Studiourile de concerte ale Radioului Danez din Copenhaga si de la Norddeutscher-Rundfunk Hamburg. De asemenea, a efectuat turnee in Germania, Italia, Danemarca, Norvegia, Austria, Franța, Japonia și în SUA.

Este invitat la renumite festivaluri internaționale: Festivalul Internațional "George Enescu" București, Berliner Festspielen, Classic Open Air Gendarmenmarkt Berlin, Musikfest Hamburg, Sommerakademie Mozarteum Salzburg, Amiata Piano Festival și "Concerto per 1848 Tasti" în Piazza del Duomo în Siena, Musik Bienale für Zeitgenössische Musik Berlin, precum și "Săptămâna Internațională a Muzicii Noi" de la București, Festivalul Internațional Edvard Grieg și Autunnale Festival în Norvegia, Festivalul Plage de Bangor în Franța. A susținut concerte împreună cu alți artiști renumiți: Jeremy Menuhim, Bruno Canino, Maurizio Baglini, Avi Avital, Ruxandra Donose, Angela Denoke, Felicia Filip, Mihaela Martin, Guy Braunstein, Florin Paul, Iosif Ion Prunner, Alexandru Tomescu, Frans Helmerson, Eduard Weismann, Cătălin Ilea, Michaela Fukachova, Ramon Jaffé, cu Cavrtetul Athäneum de la Berliner Philharmoniker, cu Cvartetul Aron de la Viena, precum și în calitate de membru fondator al Duo-ului pianistic Zsuzsa Balint & Cristian Niculescu, al ansamblului Contempo Paris și a trio-ului Dinu Lipatti Trio Berlin. A efectuat înregistrări radio și pentru Compact Disc în România, Germania, Danemarca și Norvegia, atât cu lucrări pentru pian solo, camerale cât și ca solist al Orchestrei Naționale Radio București. Înregistrările sale sunt difuzate la studiourile de radio ale BBC London, NDR Hamburg, Deutschlandradio Berlin, Bayerischer Rundfunk și Radio Muzical București.

Este deținător al Premiului Criticilor Muzicali din România.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.