Înapoi

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția XLVIII-a 2024

Publicat: luni, 25 Martie 2024 , ora 12.39

Operele "Turandot" și "Tosca" | Giacomo Puccini, savuroasa operetă "Bal la Savoy" | Paul Abraham, spectacolul de operă "Otello" | Giuseppe Verdi și Opera Gala 2024 organizate de Opera Națională Română din Timișoara, precum și concertul vocal-simfonic din data de 2 mai, concertul simfonic din 10 mai, ce o are ca solistă pe violonista SARAH NEMȚANU, concertul vocal-simfonic din 17 mai, ce îi are ca invitați, printre alții, pe artiștii Filarmonicii Arad, și concertul simfonic de închidere din 31 mai ale Filarmonicii Banatul Timișoara sunt doar câteva dintre propunerile din cadrul Festivalului Internațional "Timișoara Muzicală", ediția a XLVIII-a, organizat de cele două instituții muzicale de cultură, în perioada 26 aprilie - 31 mai 2024.

Secțiunea lirică cuprinde titluri reprezentative din creația pucciniană, dedicate Centenarului Puccini, "Turandot" (26 aprilie 2024 | 19:00) și "Tosca" (15 mai 2024 | 19:00), spectacole care beneficiază de participarea extraordinară a unor artiști invitați din țară și din străinătate, dintre care îi amintim pe soprana Dragana Radakoviè, dirijorii Guido Mancusi și Ciprian Teodorașcu.

Una dintre cele mai îndrăgite producții ale Operei, opereta "Bal la Savoy" de Paul Abraham, în regia și coregrafia lui Răzvan Mazilu și cu scenografia lui Dragoș Buhagiar, va putea fi urmărită miercuri, 8 mai 2024 | 19:00, în sala Operei.

Opera timișoreană a fost invitată să susțină la finalul lunii mai o serie de concerte pe podiumul renumitei săli "Royal Concertgebouw" din Amsterdam (Olanda), una dintre cele mai faimoase săli de concerte din lume, unde artiștii timișoreni vor susține trei concerte sub titlul Opera Gala 2024. În preambulul acestui turneu internațional, publicul timișorean are posibilitatea unică de a viziona acest concert Opera Gala 2024 și pe scena Operei din Timișoara, tot în cadrul Festivalului Internațional "Timișoara Muzicală", în data de 22 mai 2024, începând cu ora 19:00.

Primul eveniment al Filarmonicii Banatul Timișoara din cadrul ediției a XLVIII-a a festivalului este concertul vocal-simfonic ce va avea loc la data de 2 mai 2024, de la ora 19:00, la Sala Capitol. Evenimentul reunește Orchestra simfonică, dirijată de maestrul RADU POPA, și Corul "Ion Românu", pregătit de maestrul IOSIF TODEA. Pe scenă se vor afla pianistul DANIEL CIOBANU (solist în Rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în Stagiunea 2023/2024), soprana LUIZA FATYOL, tenorul OVIDIU PURCEL și basul MIHAI DAMIAN. Astfel, cu câteva zile înainte ca ortodocșii să celebreze Paștele, programul evenimentului îi introduce pe melomani în spiritul sărbătorilor pascale prin oratoriul "Iisus pe Muntele Măslinilor", singurul oratoriu compus de LUDWIG VAN BEETHOVEN. Lucrarea evidențiază latura umană a lui Iisus mai mult decât cea divină și a fost creată într-o perioadă în care Beethoven începuse să-și piardă auzul; este un simbol al forței creatoare a omului în pofida încercărilor la care este supus. În programul serii este inclus și Concertul pentru pian și orchestră nr. 4 în sol major, op. 58, compus de același magnific LUDWIG VAN BEETHOVEN.

În 10 mai, de la ora 19:00, pe scena Sălii Capitol, avem ocazia să o revedem pe excepționala violonistă SARAH NEMȚANU, prezentă pentru prima dată la Timișoara în cadrul concertului susținut alături de Orchestra Națională a Franței, ca parte a Programului Cultural Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

Dirijorul britanic GEORGE JACKSON ne propune pentru concertul vocal-simfonic din 17 mai, de la Sala Capitol, Uvertura de concert"In the South" de E. ELGAR, Flos Campi, pentru violă, cor și orchestră de R. VAUGHAN WILLIAMS și Cantata "Belshazzar's Feast" de WILLIAM WALTON.

Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara susține vineri, 31 mai 2024, de la ora 19:00, la Sala Capitol, evenimentul de închidere a Festivalului "Timișoara Muzicală". Concertul va fi dirijat de DAVID NIEMANN, iar solistă va fi talentata pianistă ALEXANDRA DARIESCU. Ea va interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr. 1, op 23 de P. I. CEAIKOVSKI. Programul cuprinde, de asemenea, Dansurile simfonice, op. 45 de S. RACHMANINOV.

Festivalul "Timișoara Muzicală", aflat acum la cea de-a XLVIII-a ediție, reprezintă una dintre cele mai longevive și reprezentative manifestări de gen, fiind înființat în stagiunea 1968/1969 la inițiativa marilor muzicieni Nicolae Boboc și Ion Românu, dirijori și directori ai Operei, respectiv ai Filarmonicii timișorene.

Programul integral se poate consulta pe paginile: https://www.ort.ro/ro/Spectacole.html și https://filarmonicabanatul.ro/evenimente/ de unde pot fi achiziționate biletele online, precum și de la agențiile de bilete ale celor două instituții.

Organizatori: Filarmonica Banatul Timișoara și Opera Națională Română din Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara și al Ministerului Culturii.