Agenda Înapoi

Festivalul Enescu 2015, la final

Publicat: luni, 21 Septembrie 2015 , ora 14.30
Una dintre orchestrele aflate în top 3 cele mai importante din lume, Royal Concertgebouw Orchestra încheie ediția 2015 a Festivalului Enescu, cu Rapsodia Română Nr.2 în program. 80% din programul pentru ediția 2017 este definitivat. În semn de reverență adusă compozitorului George Enescu, ediția 2017 se va deschide cu "Oedipe", sub bagheta cunoscutului dirijor Vladimir Jurowski - în prezent dirijor principal al London Philharmonic Orchestra și, de curând, ales dirijor principal și al Berlin Radio Symphony Orchestra/Rundfunk Sinfonie-orchester Berlin.

22 de lucrări de George Enescu au fost interpretate de cele mai importante orchestre ale lumii și de cei mai valoroși artiști internaționali în ediția 2015 a Festivalului Enescu (30 august - 20 septembrie, București). Programul ediției 2017 a Festivalului, avându-l ca președinte onorific pe legendarul Zubin Mehta, este definitivat în proporție de 80% și include prezențe celebre precum Scala din Milano, care va interpreta o lucrare de George Enescu, pianistul Lang Lang, dirijorul Valery Gergiev și Antonio Pappano care va dirija Simfonia a III-a de George Enescu.

Urmărind promovarea muzicii marelui compozitor român George Enescu și aducerea muzicii sale în prim-plan național și internațional, Festivalul George Enescu 2017 se va deschide cu "Oedipe" de George Enescu, în viziunea dirijorului Vladimir Jurowski, în prezent dirijor principal al prestigioasei London Philharmonic Orchestra și, de curând, ales dirijor principal și al Berlin Radio Symphony Orchestra/Rundfunk Sinfonie-orchester Berlin. Vladimir Jurowski îl succede în funcția de dirijor principal al Berlin Radio Symphony Orchestra/Rundfunk Sinfonie-orchester Berlin pe Marek Janowski, într-una dintre succesiunile considerate de grad zero în lumea muzicii clasice internaționale. Sub bagheta lui Marek Jurowski, Rundfunk Sinfonie-orchester Berlin a prezentat în ediția 2013 a Festivalului impresionanta tetralogie "Inelul Nibelungului", de Wagner, în premieră.

La începutul anului 2015, în luna februarie, Vladimir Jurowski a prezentat Simfonia a III-a de George Enescu în premieră la Londra, în fața unui public internațional de peste 2.000 de persoane, chiar la Royal Festival Hall, pe malul Tamisei. Inițial, Vladimir Jurowski a dirijat simfonia enesciană pe scena Festivalului Enescu, ediția 2013. În cadrul ediției 2015 a Festivalului, în seara de 18 septembrie, dirijorul Vlasily Petrenko a prezentat de asemenea publiclului versiunea sa asupra Simofoniei a III-a de George Enescu, cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. În timp ce Vladimir Jurowski mărturisea despre muzica lui George Enescu că este "muzica unui geniu", Vasily Petrenko a spus că "Enescu este un compozitor extraordinar, care trebuie interpretat cât mai des pentru a fi descoperit".

În ediția 2017 a Festivalului Enescu, Antonio Pappano va dirija Simfonia a III-a de George Enescu.

În același timp, Filarmonica din Berlin a decis, după prezența în premieră în cadrul ediției 2015 a Festivalului, după 15 ani de negocieri, că va reveni la București în ediția din 2019.