Înapoi

Eveniment vocal-simfonic: cel mai important oratoriu din secolul XIX, Elias de Felix Mendelssohn, pe scena Ateneului

Publicat: joi, 21 Martie 2024 , ora 12.59

În Săptămâna Mare a calendarului catolic, în serile de joi, 28 martie și vineri, 29 martie 2024, de la ora 19, Filarmonica "George Enescu" programează un concert vocal-simfonic ce se anuntă un adevărat punct de referință al stagiunii în curs. Pe scena Ateneului Român va fi interpretată una dintre partiturile formidabile ale secoului XIX: Oratoriul Elias, după textul Vechiului Testament, de Felix Mendelssohn.

Avându-l ca personaj principal pe Profetul Ilie, lucrarea îl portretizează cu fantezia specifică romantismului timpuriu și denotă, totodată, influența pe care personalitatea lui Bach și Händel o exercită în muzica vocal-simfonică a lui Mendelssohn. "În fond, l-am imaginat pe Elias ca pe un profet adevărat din toate punctele de vedere, în felul în care l-am putea întâlni astăzi - puternic, zelos și, de ce nu, chiar agresiv, furios, clocotitor, în contrast cu lumea măruntă a curților princiare sau a oamenilor lipsiți de importanță, până la urmă în contrast cu toată lumea, și totuși născut ca să fie purtat pe aripile îngerilor." - scria Mendelssohn în 1838.

La pupitrul Orchestrei Simfonice și al Corului Filarmonicii "George Enescu" se va afla Valentin Uryupin, dirijor rus stabilit în Germania. Uryupin este câștigător al Concursul Național de Dirijat de la Moscova, iar în 2016, a primit Premiul al III-lea la prestigioasa competiție "Gustav Mahler" din Bamberg. În 2011, Uryupin a fost numit dirijor permanent al Orchestrei MusicAeterna (Opera din Perm, Rusia), iar în 2015, dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice din Rostov-pe-Don. În 2021, Valentin Uryupin a devenit dirijor principal și director artistic al Novaya Opera din Moscova.

Ateneul Român
Joi, 28 martie 2024, ora 19
Vineri, 29 martie 2024, ora 19
Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor VALENTIN URYUPIN
Soliști
DIANA ȚUGUI - soprană
ANASTASIA LEPESHINSKAYA - mezzosoprană
OMER KOBILJAK - tenor
BENIAMIN POP - bas
Dirijorul Corului IOSIF ION PRUNNER

Program
Felix Mendelssohn - Oratoriul "Elias", op. 70


Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar