Cronici Înapoi

Eveniment dedicat lui Constantin Silvestri la Londra

Publicat: luni, 4 Noiembrie 2019 , ora 12.53

Despre Silvestri, în sonorități de pian și emoționante cuvinte și imagini

La King`s College din Londra, am avut bucuria de a asista sâmbătă, 2 noiembrie, la un adevărat maraton dedicat lui Constantin Silvestri, compozitor, dirijor și pianist de la a cărui trecere în eternitate s-au împlinit, în februarie 2019, 50 de ani. O întreagă după-amiază i-a fost dedicată în capitala britanică muzicianului care a condus toate marile instituții muzicale bucureștene, Filarmonica, Opera și Orchestra Radio, a dirijat premiera românească a operei Oedipe, în 1958, apoi a părăsit România și a ajuns la Bournemouth, pe coasta sudică a Marii Britanii. Orchestra Simfonică din acest oraș a devenit în cei câțiva ani în care a lucrat cu Silvestri, unul dintre ansamblurile europene de renume.

A fost un eveniment ce a adus laolaltă țara noastră și Marea Britanie, conturat și organizat de Fundația Internațională Constantin Silvestri din Marea Britanie, Arhivele și Colecțiile King`s College, Radio România Muzical, Institutul Cultural Român de la Londra și Muzeul George Enescu. După cuvintele introductive rostite de Geoeff Browell, directorul arhivelor King s College, ce a anunțat că instituția va deschide pentru publicul larg o importantă arhivă cu documente despre Constantin Silvestri, oferită de Fundația Internațională Constantin Silvestri din Marea Britanie și Magda Stroe, Director ICR Londra, am ascultat cele trei Suite pentru pian scrise de Silvestri între 18 și 20 de ani, cea de-a 3-a în primă audiție britanică, interpretate de Anda Anastasescu. Pianista este președintele Fundației din Marea Britanie ce poartă numele lui Silvestri și cea mai dedicată promotoare a numelui și moștenirii acestui muzician în lume, de 30 de ani încoace.

După recitalul ce a avut loc în frumoasa capelă a King`s College, ne-am mutat într-una dintre numeroasele săli de conferințe ale aceleiași instituții, pentru a viziona câteva dintre puținele înregistrări video cu Silvestri dirijând și un extras din emoționantul film documentar Metamorfoze. Transformarea Orchestrei Simfonice din Bournemouth, produs de Bunny Laden, și ea invitată la eveniment.

Emoțiile trăite pe parcursul imaginilor proiectate s-au mutat apoi în sală, unde am avut prilejul de a pătrunde în universul lui Silvestri muzicianul și omul. Liliana Staicu a reprezentat Radio România Muzical și Orchestrele și Corurile Radio România, prezidând și moderând o masă rotundă despre Constantin Silvestri la care au participat: Lord Michael Berkeley, compozitor și prezentator la BBC Radio 3, Nicholas Braithwhite, dirijor asociat la Bournemouth, colaborator al lui Silvestri, Brian Johnston, violonist în Orchestra din Bournemouth în acea perioadă, pianista Anda Anastasescu, Glen Gould, inginerul de sunet pasionat de interpretările lui Silvestri, pe care le-a restaurat și postat pe un canal youtube dedicat muzicianului nostru și Bunny Laden, producătoarea filmului documentar despre Silvestri. Emoțiile tuturor celor aflați la masa rotundă au ajuns ușor către publicul din sală, format din români și britanici, dintre care unul, spre exemplu, mi-a mărturisit că nu știa nimic despre Silvestri înainte de acest eveniment și a fost profund impresionat de personalitatea și activitatea sa. Așadar, cunoscuți, admiratori sau curioși, cu toții s-au bucurat de câteva ore intense din punct de vedere emoțional. Publicul a putut vedea și o mini-expoziție Constantin Silvestri, realizată de Muzeul George Enescu din București.

Din fericire, demersurile și eforturile de a aduce la lumină moștenirea acestui muzician se vor materializa din nou chiar zilele viitoare, într-un eveniment similar celui de la Londra, organizat în 6 noiembrie de Radio România Muzical la Muzeul Național Cotroceni, cu sprijinul British Council din București. Găsiți detalii despre acest eveniment pe site-ul nostru, la secțiunea evenimentele săptămânii. La Londra am realizat și câteva foarte interesante interviuri din care veți afla și dvs., zilele viitoare, cum l-au văzut pe Silvestri muzicienii britanici care au lucrat cu el.

Andreea Kiseleff