Interviuri Înapoi

Discurile 'Vara magică' și 'Iarna magică', parte din colecția Radio România Muzical de la Editura Casa Radio

Publicat: luni, 2 Decembrie 2019 , ora 14.27

În cadrul colecției Radio România Muzical de la Editura Casa Radio, în 2019 au apărut două discuri semnate de Orchestra Română de Tineret. Primul este "Iarna magică", material ce poartă titlul unui eveniment deja devenit tradiție la București - concertul de Crăciun susținut la Ateneul Român de Orchestra Română de Tineret, condusă de Cristian Mandeal. Radio România Muzical a ales secvențe din aceste concerte pe care le-a înregistrat și transmis în direct de-a lungul anilor, iar rezultatul este un album cu o atmosferă care amintește de celebrul concert de Anul Nou de la Viena.

"Vara magică" este titlul singurului festival de vară organizat la București pentru iubitorii muzicii culte, dar și titlul celui de-al doilea disc. Radio România Muzical a înregistrat integral toate edițiile acestui festival cu o istorie de aproape 10 ani; iar pentru un prim disc cu titlul "Vara magică" au fost selectate două lucrări, în interpretări emblematice: Concertul pentru violoncel și orchestră de Antonin Dvorak, cu Valentin Răduțiu și Orchestra Națională Simfonică a României, dirijor Cristian Măcelaru și Simfonia a IV-a "Italiana" de Felix Mendessohn, versiune a Orchestrei Române de Tineret, dirijor Cristian Mandeal. Despre apariția acestor materiale discografice, Dorin Ioniță, director general al Lanto Communication și organizator al acestor evenimente, a declarat:

A venit o zi în care am primit o surpriză superbă, o propunere din partea Editurii Casa Radio și Radio România Muzical pentru editarea celor două discuri - Vară magică și Iarnă magică. Pentru mine a fost o surpriză extrem de plăcută. Este o onoare pentru mine să colaborez și cu casa de discuri Radio și cu... pot să spun după mai bine de zece ani, cu Radio România Muzical. Două CD-uri care urmează să fie lansate în 21 decembrie - o surpriză atât de plăcută încât am emoții. De obicei, reușesc să mi le înfrânez, să le stăpânesc. Mărturisesc că de data asta e greu, pentru că simt că e aproape un premiu pe care-l primesc pentru munca, pentru dedicarea mea din ultimii zece ani. Îmi doresc din tot sufletul ca cele două CD-uri, Vară magică și Iarnă magică, să nu se oprească aici, să fie doar un prim volum; materiale avem, pentru că spuneam de această colaborare între Lanto Communication și Radioul în general, cu Radio România Muzical, cu Editura Casa Radio. Este o colaborare de mai bine de zecei ani, cu mult peste o sută de concerte, o colaborare care s-a dovedit întotdeauna rodnică și întotdeauna plină de respect între Lanto Communication și Radio, fapt pentru care mulțumesc Casei Radio și acelor oameni minunați de acolo.


Înregistrările sunt semnate de Orchestra Română de Tineret - ansamblu format de dirijorul Cristian Mandeal și violoncelistul Marin Cazacu. Dumnealor colaborează de fiecare dată cu muzicieni tineri și de fiecare dată, prin natura acestui ansamblu, se schimbă generațiile. Mă gândesc și la cei care au plecat din Orchestra Română de Tineret și, iată, acum înființează, de exempu, Ladislau Andriș - Romanian Chamber Orchestra... Cum vedeți dumneavoastră parcursul acestui ansamblu?

Este o evoluție, o idee superbă și iată că după zece ani pot să spun că au apărut rezultate. Colaborarea cu Orchestra Română de Tineret a pornit însăși de la înființarea orchestrei. Avem peste 50 de concerte făcute împreună - Lanto Communication și ORT. Prin Orchestra Română de Tineret aproape că și-au găsit drumul în viață peste o mie de tineri. Faptul că acești tineri învață aici să lucreze în echipă și să cânte într-o orchestră, să dispară individualismul cu care, din păcate, cel puțin așa simt eu, școlile de muzică românești pregătesc mai mult soliști decât membri ai unei orchestre, prin prieteniile care se leagă, prin colaborările care se leagă... iată rezultatele! Orchestra Națională Simfonică a României este un produs din primii membri ai Orchestrei Române de Tineret. Cealaltă orchestră, la inițiativa lui Cristian Andriș, fost membru al Orchestrei Române de Tineret, unde a găsit înțelegere și parteneriat alături de Alexandru Tomescu și de alți tineri din ORT, au găsit înțelegere la Cristian Măcelaru... și iată un rezultat formidabil. Și Lanto Communication își propune să colaboreze în continuare și cu această orchestră.


Până să vorbim despre concertul Iarnă magică de anul acesta, aș vrea să ne oprim la Festivalul Vară magică, pentru că ne apropiem de un deceniu de existență a acestei serii. Dumneavoastră vă ocupați de tot ce înseamnă organizarea festivalului; cum apreciați evoluția sa ținând cont în primul rând de publicul care participă la concertele de vară?

Festivalul Vară magică a fost într-o permanentă evoluție... de la faptul acela inedit, de a fi concerte vara... părea incredibil! Părea incredibil că în București se poate întâmpla ceva vara. Stagiunile teatrale erau închise, concerte... sigur, acum au apărut în piețe multe concerte, dar în acea vreme nici măcar acestea nu prea existau. Era acea idee că vara toată lumea e plecată la mare, la munte și că Bucureștiul ar fi un oraș pustiu. Nu era deloc adevărat! Pe urmă, Bucureștiul încet încet a devenit un oraș turistic. Ce puteam oferi acum zece ani turiștilor? Iată acum și iată de ce Vară magică a fost într-o permanentă evoluție. Și o dovedesc sălile pline pe care le avem în fiecare vară; sunt foarte multe concerte sold-out și gradul de ocupare la concerte este foarte mare. Și este un lucru extrem de important. Îmi doresc și... poate că da, poate că sună a lipsă de modestie, dar Festivalul Vară magică înclin să cred că a ajuns un reper bucureștean.


Și ajungem la cel mai apropiat concert, Iarnă magică. Ce propuneți publicului pentru ediția din acest an?

Pentru ediția din acest an, vom face o colaborare între Orchestra Română de Tineret și Corul Preludiu. Va fi un concert mai amplu, dar este un eveniment care din fericire va fi preluat și transmis în direct de Radio România Muzical și de TVR. Este un concert foarte cerut, locurile se ocupă deja din vară și în acest moment sala este absolut plină. Din păcate, sala de concerte a Ateneului, această superbă sală și acest monument arhitectonic bucureștean, are o capacitate mult prea mică. Avem solicitări în continuare, nu putem face mai multe concerte, mai multe ediții; fiecare concert Iarnă Magică trebuie să fie unic. Nu neapărat efemer, dar unic, un singur concert, se întâmplă o singură dată și să rămână în memoria celor norocoși care au anunțat din vreme că vor să vină și au ocupat locuri și, la fel de norocoși poate, cei care vor putea să asculte la radio în direct acest concert. Programul... dați-mi voie să nu vi-l spun pe tot; uvertura Wilhelm Tell de Rossini, Haciaturian - Adaggio din baletul Spartacus și Marș nupțial - Mendelssohn în prima parte. În partea a doua, Oratoriul Hallelujah de Handel, Variațiunile Enigma - Elgar, Verdi - Corul sclavilor și o surpriză: Sabin Păutza - Romanian Medley; va fi o primă audiție absolută.


Interviu realizat de Lucian Haralambie