ACUM:
11.00
Glissando
Clasic, jazz & more estival.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Agenda de concert Înapoi

Debut de succes al Orchestrei Naționale Simfonice a României

Bookmark and Share
Publicat: luni, 7 Ianuarie 2019 , ora 13.18

Debut de succes al turneului în SUA al Orchestrei Naționale Simfonice a României, dirijor Cristian Măcelaru

Primul concert al turneului pe care Orchestra Națională Simfonică a României îl susține în Statele Unite ale Americii, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru s-a bucurat de un succes fulminant în spectaculoasa Kravis Center for the Performing Arts, West Palm Beach, Florida.

Într-o sală în care doar în luna februarie vor concerta orchestre precum Israel Philarmonic și respectiv Chicago Symphony Orchestra, Orchestra Națională Simfonică a României a ridicat în picioare un public care i-a răsplătit cu urale pentru excepționala lor performanță artistică. Deși aflat la al patrulea concert în carieră în această sală, dirijorul Cristian Măcelaru declara fericit la capătul acestui concert, că reacția entuziastă a publicului la performanța orchestrei a fost una cu adevărat foarte rar întâlnită.

Ovațiile în picioare ale publicului s-au petrecut după fiecare piesă din program, cei peste 1500 de spectatori fiind entuziasmați de forța degajată de actul dirijoral și interpretativ al artiștilor români.

"Sunt de fiecare dată impresionat de energia artistică a acestor tineri muzicieni, care dau absolut totul și mă inspiră și pe mine să fac la fel. Îmi doresc multe colaborări viitoare alături de ei." declara dirijorul Cristian Măcelaru.

Turneul din Statele Unite are în program șapte concerte, următoarele fiind programate în Florida pe 7 și 8 ianuarie, la Fort Myers și Gainesville, punctul culminant fiind pe 11 și 12 ianuarie la Lincoln Center din New York, unde invitat special va fi marele trompetist Wynton Marsalis. Turneul se va încheia în Detroit și New Jersey pe 13 și 16 ianuarie. Concertele îl au ca dirijor pe Cristian Măcelaru, având în program Rapsodia I de Enescu, Concertul pentru violoncel și orchestră de Dvorak, solist Andrei Ioniță, suita din Der Rosenkavalier de Richard Strauss și Bolero de Ravel, cu excepția celor de la New York, care îl vor avea ca protagonist pe celebrul trompetist Wynton Marsalis și vor avea în program lucrarea The Jungle, compusă chiar de celebrul trompetist. În data de 15 ianuarie, ansamblul Violoncelissimo condus de Marin Cazacu va susține un concert extraordinar cu ocazia Zilei Culturii Naționale la Washington.

Pentru prima oară, Orchestra Națională Simfonică a României, o adevărată selecționată formată din cei mai valoroși membri ai generațiilor de absolvenți ai Orchestrelor Naționale de Tineret, a primit invitația de a efectua la începutul anului 2019 un turneu în premieră în Statele Unite ale Americii, avându-l la pupitru pe Cristian Măcelaru, un dirijor român aflat în plină ascensiune internațională, cu o bogată activitate concertistică pe scenele lumii.

Orchestrele Naționale de Tineret reprezintă cel mai important program muzical național dedicat muzicii clasice creat în 2008 de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, care prin orchestrele sale componente, din care cea mai cunoscută este Orchestra Română de Tineret, desfășoară o notabilă activitate concertistică atât în țară cât și peste hotare, ajungând pe cele mai importante scene din spațiul european precum și din Asia.

Orchestra Națională Simfonică a României se înfățișează astăzi publicului ca un loc de întâlnire pentru cei mai valoroși membri din toate generațiile Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, care prin mentalitatea lor profesională și înalta ținută artistică dublată de o considerabilă experiență internațională, vor reuși să-și asume rolul de ambasadori ai culturii române peste ocean.


6 ianuarie - Kravis Center for the Performing Arts, West Palm Beach, Florida

7 ianuarie - Barbara B. Mann Performing Arts Hall, Fort Myers, Florida

8 ianuarie - Phillips Center for the Performing Arts, University of Florida, Gainesville, Florida

11 ianuarie- Rose Theater, Jazz at Lincoln Center, New York

12 ianuarie - Rose Theater, Jazz at Lincoln Center, New York

13 ianuarie - Michigan State University Wharton Center for Performing Arts, East Lansing, Michigan

16 ianuarie - State Theatre New Jersey, New Brunswick, New Jersey


15 ianuarie - Violoncellissimo - Concert extraordinar de Ziua Culturii Naționale la Washington


Organizator : Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" în colaborare cu Primo Artists, cu sprijinul : Institutul Cultural Român din New York

Parteneri media: Radio România Cultural și Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Q Magazine, M Klasika, TVR.


Pentru informații detaliate legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" și de Orchestra Română de Tineret puteți accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/


BIOGRAFII


Orchestra Națională Simfonică a României

 

Înființarea Orchestrei Naționale Simfonice a României a reprezentat o încununare a programului Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, membrii săi fiind la ora actuală posesori ai unei bogate experiențe de concert, în marea lor majoritate trecând prin toate etapele de pregătire, începând de la 14 ani cu Orchestra Junior, continuând cu Romanian Simfonietta și binecunoscuta Orchestră Română de Tineret.

Orchestra Națională Simfonică a României are deja o bogată activitate concertistică, susținând concerte în țară la București, Cluj și Timișoara și în spațiul european la Ruse, Linz, Salzburg, Chișinău, Geneva, Paris, Lyon, Rouen, Nantes și Bruxelles, acumulând o bogată experiență nu doar în interpretarea repertoriului clasic, ci și în alte stiluri muzicale, precum pop, rock-simfonic, jazz sau muzică de film, colaborând cu nume de primă mărime ale scenelor internaționale precum Pinchas Zukerman, Cristian Măcelaru, David Garrett, Sarah Chang, Cristian Mandeal sau Vladimir Cosma.

De asemenea, în nu foarte lunga sa existență, Orchestra Națională Simfonică a României a reușit performanța de a se afla în topul preferințelor unor artiști de renume internațional și a unor importante case de discuri, fiind deja prezentă pe două proiecte discografice, respectiv cu un dublu CD alături de celebrul Vladimir Cosma în dubla postură de compozitor și dirijor, la casa de discuri Larghetto și alături de celebrul percuționist Bogdan Băcanu și grupul de marimbafoane Wave, la casa de discuri Genuine, formulă în care au susținut și un număr de concerte electrizante la București și Timișoara. Prezențele discografice continuă, astfel că în ultima parte a acestui an, celebra casă de discuri Sony va lansa un CD unde Orchestra Națională Simfonică a României dirijată de Cristian Mandeal va evolua alături de fenomenalul tânăr percuționist Cristoph Sietzen.

Orchestra Națională Simfonică a României se înfățișează astăzi publicului ca un loc de întâlnire pentru cei mai valoroși membri din toate generațiile Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, care prin mentalitatea lor profesională și înalta ținută artistică dublată de o considerabilă experiență internațională, vor reuși să-și asume rolul de ambasadori ai culturii române peste ocean, într-un proiect aflat sub semnul sărbătoririi Anului Centenar.


CRISTIAN MĂCELARU

 

Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generației sale. Și-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiași orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite.

 

A studiat la Universitatea Rice cu Larry Rachleff și a obținut diploma de master pentru dirijat. Având și formație de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeași orchestra.

 

Și-a desăvârșit formarea artistică urmând programe de perfecționare la Tanglewood Music Center, Aspen Music Festival, a studiat cu David Zinman, Murry Sidlin, Rafael Frühbeck de Burgos, Robert Spano, Oliver Knussen și Stefan Asbury. A fost dirijor rezident la Shepherd School of Music de pe lângă Universitatea Rice și dirijor asistent al lui Larry Rachleff în cadrul Departamentului de Operă. Cristian Măcelaru a fost invitat, să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez.

 

Preocupat de formarea și susținerea tinerilor muzicieni, Cristian Măcelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore, cu orchestrele simfonice din Houston și Baltimore, Civic Orchestra din Chicago, Orchestra Philadelphia, Bayerischen Rundfunks Orchester, Concertgebouw Orchestra. De asemenea, Cristian Măcelaru a debutat cu mult succes alături de Orchestra Simfonică din Gothenburg și New York Philharmonic Orchestra.

 

Cristian Măcelaru este director muzical al Festivalului Cabrillo, iar începând din stagiunea 2019/2020 va deveni dirijor șef al WDR Sinfonieorchester din Köln.