Cronici Înapoi

Concursul Național de Interpretare 'Lira de Aur' - aniversare 40

Publicat: luni, 3 Iunie 2019 , ora 16.02

Orașul Suceava a găzduit în acest an, cea de-a 40-a ediție a Concursului Național de Interpretare Instrumentală "Lira de Aur" cotat ca cel mai longeviv eveniment de acest gen din România.

O ediție aniversară așadar, care a transformat Suceava pentru trei zile, 31 mai-2 iunie 2019, într-un loc de mare atracție culturală dar și turistică, hotelurile și trenurile de-abia au făcut față să primească cei 200 de candidați de la toate instrumentele și de toate vârstele până la 18 ani.

A fost o competiție a tinereții de foarte bună calitate care a polarizat personalități ale vieții muzicale autohtone dar și oameni de elită implicați în promovarea culturii românești pe alte meridiane. La secțiunea pian, de exemplu, președinta juriului a fost bine-cunoscuta solistă-concertistă Raluca Știrbăț. Ea este președinta Societății Internaționale "George Enescu" de la Viena și un fapt interesant, ea a câștigat în 1987, trofeul "Lira de Aur". Sau la vioară, a fost invitat, alături de alte personalități din mediul universitar, și concert-maestrul Orchestrei Filarmonicii din Berna, Alexandru Valdimir Ianoș.

Aș putea să spun că vioara a dominat calitativ acest concurs. În Concertul de gală, desfășurat pe scena Sălii Festive a Colegiului de Artă "Ciprian Porumbescu" din Suceava, principalul organizator al competiției, au evoluat trei violoniști, toți trei fiind elevi ai D-nei Profesoare Magdalena Ursu de la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" din București: Dragoș Rușanu din clasa a-7-a cu Introducere și Rondo Capriccioso de Camille Saint-Saens, Georgică Pârvu din clasa a 9-a care ne-a prezentat Simfonia Spaniolă de Edouard Lalo, și nu în ultimul rând, Ștefan Aprodu, tot din clasa a 9-a, cu părțile a 2-a și a 3-a din Concertul pentru vioară de Johannes Brahms.

Ștefan Aprodu este cel care a câștigat trofeul "Lira de Aur" în această a 40-a ediție a Concursului dar și 1000 de euro din partea Centrului Cultural "Bucovina".

Pe lângă trofeul "Lira de Aur", au mai fost acordate niște premii substanțiale, Premiul "Ciprian Porumbescu" și medalia de argint pentru Jan Sekaci de la violoncel, el este de asemenea elev al Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" din București și a interpretat partea I din Sonata pentru violoncel solo de Zoltan Kodaly. A mai fost Premiul Asociației de Părinți și medalia de bronz, obținut de Mario Victor Lucaci de la pian, cu Tarantella de Franz Liszt, el este lev al Colegiului Național de Artă "Octav Băncilă" din Iași, și încă un premiu foarte interesant, Premiul "Eva Garet" pentru cel mai tânăr finalist al concursului, obținut de o fetiță din clasa a-6-a, tot de la Colegiul Național de Artă "Octav Băncilă" din Iași, Ana Karina Voion, ea ne-a delectat cu Variațiunile Abegg de Robert Schumann.

Laura Ana Mânzat