ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel, marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Evenimente Înapoi

Concurs de preselecție pentru Corul de Copii Radio

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 6 Octombrie 2017 , ora 9.25

Preselecția oferă o copiilor șansa unei formări corale de excepție, în cadrul Corului de Copii al radioului public, sub îndrumarea dirijorului Voicu Popescu. La concurs se pot înscrie copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 13 ani (pentru fete) și 8 și 10 ani (pentru băieți). Înscrierile la preselecție se vor desfășura în ziua concursului, care va avea loc la sediul Radiodifuziunii Române, intrarea din Strada Temișana nr. 31, sector 1, București. Înființat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluție spectaculoasă încă de la apariția sa în peisajul muzical românesc. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicică și Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit deciziv la destinul artistic al ansamblului, făcând din acesta o adevarată școală de educație prin muzică a tinerelor generații. Aici și-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaș, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu, Cristina Radu și mulți alții.

Performanțele corului se valorifică periodic în emisiuni de radio și televiziune, în înregistrări radiofonice speciale și în apariții discografice. Recitalurile, concertele "a cappella", contribuțiile aduse interpretărilor unor capodopere vocal-simfonice alaturi de Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Filarmonica din Munchen, Orchestra de Stat Bavareza, sub bagheta unor mari maeștri români și străini ca: Iosif Conta, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Cristian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta, au dezvăluit deosebitele calități interpretative ale formației. Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice și concursuri internaționale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA și Canada, au adus tinerilor artiști prețioase distincții și premii și au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federația Corurilor din U.E., a titlului de AMBASADOR CULTURAL AL UNIUNII EUROPENE.

În ultimii ani, ansamblul explorează noi forme de expresie artistică, îndreptându-se către manifestări conceptuale și de cooperare culturală cum ar fi: Songbridge,Brundibar, Les Instants Sacrés, Amadeus, Adiemus, Strălucirile apei, Amprente, Instantanee moderne și contemporane și Esther. In 2008, Corul de Copii Radio a fost invitat sa prezinte spectacolul multimedia "Romanian Roots" la Simpozionului Mondial de Muzică Corală organizat la Copenhaga de Federația Internațională a Muzicii Corale. În cadrul a Festivalului Internațional "George Enescu" din 2011, formația a prezentat în premieră un program a cappella cu proiectul For the beauty of the Earth. Alte concerte-spectacol ca: Salut voios de pionier, În lumea lui Walt Disney, tradiționalele Concerte de Crăciun și implicarea în evenimente speciale, au îmbogățit aria repertorială și experiența de scenă a formației care, în 2015, a împlinit 70 de ani de existență.

În acest an, Corul de Copii Radio a fost invitat să susțină concertul de deschidere al Festivalului Evmelia din Volos - Grecia. Totodată amintim un turneu realizat la München, unde ansamblul a avut prilejul de a concerta în cadrul Festivalului și Concursului Let the Peoples Sing, cu un concert la sala de concerte a Universității de Muzică și Teatru din München și un alt concert în Studioul 1 al Radiodifuziunii Bavareze.

În țară, anul aniversar a fost marcat prin concerte la Sala Radio, participarea la trei concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Tot în această toamnă Corul de Copii Radio a fost invitat să participe la concertul de gală al Concursului Național de Muzică Bisericească Lăudați pe Domnul, organizat de Patriarhia Română. Corul de Copii Radio a participat de asemenea și la concertul aniversar al Corului Academic Radio.

În data de 28 noiembrie 2015 în cadrul Bucharest Christmas Market organizat de Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București - CREART, ansamblul a deschis seria concertelor dedicate sărbătorilor de iarnă cu un concert de colinde românești și cântece de Crăciun din repetoriul internațional.

Dintre viitoarele proiecte enumerăm concertul de colinde ce va fi susținut în 12 decembrie 2015, la Sala Radio, precum și lansarea proiectului realizat în colaborare cu ARCUB în care Corul de Copii Radio va susține un concert de colinde la Hanul Gabroveni în data de 6 decembrie 2015.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.