ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

Concert Regal și lansare de carte la Sala Radio

Bookmark and Share
Publicat: luni, 9 Mai 2016 , ora 12.26

În decursul ultimelor stagiuni, la începutul lunii mai, în programul de concerte de la Sala Radio se regăsește un eveniment extraordinar: Concertul Regal, prezentat de Orchestra Națională Radio în onoarea zilei de 10 mai - sărbătoare a regalității în România.

Această seară de gală la Sala Radio a fost onorată, și în acest an, de prezența unor reprezentanți ai Familiei Regale a României, ambasadori, membri ai corpului diplomatic și personalități ale vieții culturale.

În contextul evenimentelor dedicate regalității în România, în deschiderea Concertului Regal, în foaierul Sălii Radio, a avut loc, pentru al treilea an consecutiv, o lansare de carte dedicată Familiei Regale a României.

Volumul Anul Regal, publicat sub îngrijirea profesorilor ieșeni Daniel Șandru și Alexandru Muraru, la Editura Adenium reprezintă un jurnal al Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României și de la promulgarea Constituției din 1866.

La acest eveniment au luat cuvântul Alteța Sa Regală Principele Radu, Ovidiu Miculescu - Președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune, Daniel Șandru - director al Revistei "Timpul", Alexandru Muraru - doctor în științe politice, cercetător științific și cadru didactic în Departamentul de Științe Politice al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Doru Tompea - rectorul Universității "Petre Andrei" din Iași, jurnaliștii Ovidiu Nahoi și Liviu Mihaiu și Denise Theodoru - moderatorul evenimentului.

Ca de fiecare dată, Concertul Regal s-a deschis cu Imnul regal al României, compus de Eduard Hübsch și a continuat cu un repertoriu aparte.

Sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, apreciat la pupitrul unor importante ansambluri ca Orchestra Radio din Olanda sau Orchestra Filarmonicii din Varșovia, publicul s-a bucurat de șansa de a asculta celebra partitură a lui Ceaikovski, în jurul căreia este construit filmul "Concertul" (regia - Radu Mihăileanu): Concertul în re major pentru vioară și orchestră.

Considerată una dintre cele mai dificile partituri pentru vioară, ce solicită artistului o mare virtuozitate tehnică, lucrarea a fost interpretată de Gabriel Croitoru, solistul Orchestrelor și Corurilor Radio care a obținut, din anul 2008, prin concurs, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a aparținut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Național "George Enescu".

Cea de-a doua parte a serii a continuat cu Simfonia nr. 4 în la major - Italiana. La fel ca alte creații semnate de Mendelssohn, această simfonie a fost concepută ca urmare a unei ample călătorii în Europa, întreprinsă de acesta între 1829 și 1831. Premiera absolută a avut loc la Londra, la London Philharmonic Society, în 1833, chiar sub bagheta dirijorală a lui Mendelssohn.