Cronici Înapoi

Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala Radio

Publicat: luni, 3 Decembrie 2018 , ora 15.26

Celebrarea Centenarului Marii Uniri a avut loc cu un program alcătuit din lucrări ale unor compozitori români precum George Enescu, Ciprian Porumbescu, Theodor Rogalski și Tiberiu Olah. În pauza concertului au fost lansate două CD-uri cu importante înregistrări ale unor lucrări românești.

La Sala Radio a avut loc pe 30 noiembrie 2018 un concert extraordinar dedicat zilei naționale a României. Unicitatea unui astfel de moment este evidentă, fapt de care atât publicul cât și muzicienii au fost conștienți. Astfel, Orchestra Națională Radio, sub bagheta lui Horia Andreescu, a oferit un program alcătuit din lucrări ale unora dintre cei mai importanți compozitori români. Seara a început cu Suita Română de George Enescu, bazată pe tema actualului imn al României, Deșteaptă-te, române, și Rapsodia Română de Ciprian Porumbescu, ambele lucrări fiind prezentate cu patosul necesar. În finalul primei părți, soprana Irina Iordăchescu a interpretat, alături de Orchestra Națională Radio, "Șapte cântece pe versuri de Clement Marot", impresionând publicul atât prin aspectul pur muzical, cât și prin abilitățile actoricești, fapt vizibil în reacțiile acestora.

În pauza concertului, Editura Casa Radio a lansat două discuri ce au marcat momentul istoric al Centenarului: Cântecele Unirii și România Centenar, ambele fiind alcătuite din lucrări emblematice pentru cultura muzicală românească.

"România Centenar" este un album superb, alcătuit din lucrări extrem de cunoscute din fonoteca de aur, iar al doilea disc este "Cântecele Unirii", înregistrat special de Corul Academic Radio condus de dirijorul Ciprian Țuțu. - Georgică Severin, Președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune

Este un proiect la care am visat încă in 2017, a fost modul nostru de a onora această sărbătoare, albumul cuprinzând o serie de cântece patriotice și revoluționare - în special din secolul al XIX-lea. Într-un timp record - în patru zile - am reușit să înregistrăm acest CD și ne bucurăm să transmitem acest mesaj de unire. - Ciprian Țuțu, dirijorul Corului Academic Radio

Pentru noi, muzicienii, patriotismul nu este un termen desuet. Eu trăiesc în România frumoasă în care muzicienii români, înainte de a intra pe scenă în România sunt cei mai emoționați, chiar dacă au cântat pe scene importante din afară; trăiesc în lumea în care compozitorii români au păstrat ceva din sufletul lor scriind aceste lucrări pe care noi avem șansa să le ascultăm astăzi; trăiesc în lumea în care mie mi s-a spus că sunt importantă pentru că vin din țara din care vine și George Enescu. Pentru noi românii, aceasta este țara noastră, unde ne bate inima mai tare. Lucrul acesta am vrut să-l arăt în piesele pe care le regăsim pe albumul România Centenar, am ales lucrări cât mai diverse care să arate cât de frumoasă este muzica românească. Este un album emoționant pentru mine, în care noi - cei de la Radio România Muzical - ne-am pus tot sufletul. - Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical

Partea secundă a serii a început cu Trei dansuri românești de Theodor Rogalski, un moment în care au fost evidente abilitățile dirijorului, Horia Andreescu. Seara s-a încheiat cu fragmente din Suita Mihai Viteazul de Tiberiu Olah, a cărei expresivitate și modernitate au fost apreciate de public.

"Mie mi s-a părut foarte interesant, mai ales partea modernă. Nu mă așteptam. Mi-a plăcut!"

"A fost interesant și chiar foarte plăcut. Orchestra întotdeauna este la înălțime pentru că este o orchestră bună."

"A fost interesant. A fost plăcut. Dirijorul, bineînțeles, binecunoscutul Horia Andreescu... Pe solistă cred că am mai ascultat-o și-n alte concerte. Mi-a plăcut și de data aceasta."

"Este o persoană deosebită, o artistă de înaltă clasă - a demonstrat și de data asta. A fost foarte frumos ce am auzit!"

Concertul extraordinar dedicat zilei naționale a fost, deci, un succes, atât datorită programului ales, cât și interpretării acestuia. Dincolo de asocierea cu momentul istoric al Centenarului Marii Uniri, o astfel de reușită culturală este, putem spune, întotdeauna binevenită.

Credit foto: Alexandru Dolea

Reportaj realizat de Petre Fugaciu