ACUM:
19.00
Seara de operă
Marile spectacole ale prezentului, în direct sau înregistrate.
Urmează: 22.00 Grădina de sunete (R) Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă
Apoi: 0.00 Grădina de sunete (R) Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă

Evenimente Înapoi

Concert de colinde cu Corul de Copii Radio, la Sala Radio

Bookmark and Share
Publicat: joi, 7 Decembrie 2017 , ora 10.35

Sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 19.00, Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu, invită publicul de toate vârstele la un concert extraordinar de colinde de Crăciun din toate colțurile lumii.

Conceput ca o călătorie magică în jurul lumii prin cântul coral tradițional de Crăciun, programul concertului va cuprinde un mix de colinde românești (între care Peisaj de iarnă, de Vasile Timiș, După datini, colindăm, de Alexandru Pașcanu, sau Cetiniță, cetioară, de Gheorghe Cucu) și melodii tradiționale de Crăciun din folclorul bulgar, grec, german, francez, polonez, ucrainean, spaniol, venezuealan și afro-american. Programul va oferi și surpriza ascultării pieselor Salvator Mundi, de William Mathias, acompaniată la pian de Maria Munteanu, dar și Triptic de Crăciun, în aranjamentul semnat de S. Sarchizov, în care va evolua ca solistă Ana Mihăilescu.

Concertul va fi acompaniat la pian de Magdalena Faur, Răzvan Rădos va fi dirijor invitat, Alexandru Anastasiu va realiza elementele de percuție, iar eventimentul va fi prezentat de Delia Nartea.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.


Biografii

Corul de Copii Radio

Înființat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluție spectaculoasă încă de la apariția sa în peisajul muzical românesc. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicică și Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit decisiv la destinul artistic al ansamblului, făcând din acesta o adevărată școală de educație prin muzică a tinerelor generații. Aici și-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaș, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu, Cristina Radu și mulți alții.

Performanțele corului sunt permanent valorificate în emisiuni de radio și televiziune, în înregistrări radiofonice speciale și în apariții discografice. Recitalurile, concertele a cappella, contribuțiile aduse interpretărilor unor capodopere vocal-simfonice, alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Filarmonica din München, Orchestra de Stat Bavareză, sub bagheta unor dirijori români de notorietate ca Iosif Conta, Ludovic Bács, Horia Andreescu, Christian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta, au dezvăluit calitățile interpretative de excepție ale formației. Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice și concursuri internaționale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA și Canada, au adus tinerilor artiști prețioase distincții și premii și au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federația Corurilor din U.E., a titlului de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

În ultimii ani, ansamblul explorează noi forme de expresie artistică, îndreptându-se către manifestări conceptuale și de cooperare culturală ca Songbridge, Brundibar, Les Instants Sacrés, Amadeus, Adiemus, Strălucirile apei, Amprente, Instantanee moderne și contemporane și Esther. In 2008, Corul de Copii Radio a fost invitat să prezinte spectacolul multimedia Romanian Roots la Simpozionul Mondial de Muzică Corală, organizat la Copenhaga de Federația Internațională a Muzicii Corale. În cadrul Festivalului Internațional George Enescu din 2011, formația a prezentat în premieră un program a cappella cu proiectul For the Beauty of the Earth. Concertele - spectacol Salut voios de pionier, În lumea lui Walt Disney, alături de tradiționalele concerte de Crăciun și de alte evenimente speciale, au îmbogățit aria repertorială și experiența de scenă a formației.

În anul 2015 Corul de Copii Radio a susținut concertul de deschidere al Festivalului Evmelia din Volos (Grecia) și s-a calificat în finala prestigioasei competiții corale internaționale Let the Peoples Sing, organizată la München sub auspiciile Uniunii Europene de Radio și Televiziune. Cu acest prilej, ansamblul a concertat la Sala de Concerte a Universității de Muzică și Teatru din München și în Studioul 1 al Radiodifuziunii Bavareze. Corul de Copii Radio a participat în cadrul Festivalului George Enescu, unde formația corală de copii radio a participat la trei dintre concertele care au dat substanță evenimentului. Și tot pe agenda de toamnă a ansamblului din anul 2015 s-au aflat concertul de gală al Concursului Național de Muzică Bisericească Lăudați pe Domnul și concertul aniversar al Corului Academic Radio, un moment special care a adus împreună, pe scena Sălii Radio, cele două ansambluri corale ale radioului public.

Corul de Copii Radio a dat startul concertelor dedicate sărbătorilor de iarnă, organizate în cadrul Bucharest Christmas Market de Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București - CREART, cu un concert de colinde și cântece internaționale de Crăciun. În cadrul Festivalului Alt Crăciun, organizat de ARCUB, Corul de Copii Radio a susținut concerte primite cu mult entuziasm de către public, ca de fiecare dată; totodată, cu prilejul celebrării Zilei Naționale a României, invitația de a participa la Târgul de Crăciun, organizat de Primăria Municipiului București, a adus ansamblului un succes răsunător.

Pentru a celebra sărbătorile pascale, Corul de Copii Radio a fost invitat sa evolueze în cadrul concertului din 4 aprilie 2017, oferit de Primăria Municipiului București, la Ateneul Român.


Voicu Popescu

Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, a început activitatea dedicată artei corale ca membru al Corului Național de Cameră Madrigal, condus de Maestrul Marin Constantin. Ulterior, a colaborat cu această formație în calitate de maestru de cor, dirijor principal și director artistic. În 1994 a înființat corul SOUND și apoi Fundația Culturală SOUND, prin care a organizat în România festivaluri, simpozioane și masterclass-uri corale și a participat la evenimente artistice în țară și străinătate.

Voicu Popescu a venit la Corul de Copii Radio din anul 1988, mai întâi ca dirijor secund, iar apoi, din 2004, ca dirijor principal. La conducerea Corului a realizat înregistrări speciale pentru Fonoteca Radio, a participat la stagiunile de concerte cu programe vocal-simfonice și a cappella. Cele peste 50 de prezențe la turnee artistice, festivaluri și concursuri internaționale i-au adus aprecierea criticii de specialitate și numeroase medalii și premii. Este membru în Consiliul Coral Olimpic, organizator al Olimpiadei Mondiale Corale și președinte al Biroului național al Federației Corurilor din Uniunea Europeană. Totodată, Voicu Popescu a scris articole în publicații de specialitate din țară și străinătate, a fost invitat să susțină workshop-uri la Torino, Milazzo, Barcelona și Chișinău, și a fost membru al unor jurii naționale și internaționale (Bulgaria, Grecia, Macedonia, Italia, Republica Moldova).

Menționări despre activitatea sa artistică apar în volumele Constelația Madrigal - Marin Constantin în dialog cu Iosif Sava, Madrigalul sau magia sunetelor și Primăvara muzicii, de Grigore Constantinescu, The Contemporary Who's Who, editat de American Biographical Institute, Enciclopedia personalităților din România, Sinteze privind arta și tehnica dirijorală în muzica românească, de Mariana Popescu, și 20 de ani de SOUND, de Dana Irina Stanculea. (Biografii preluate)