Recomandări Înapoi

Carol Litvin - 85; în 'Arpeggio' miercuri, 18 octombrie, ora 10.00

Publicat: marți, 17 Octombrie 2017 , ora 12.43

Ne înclinăm, spunându-i: "La mulți ani!", în fața unui dirijor prin care Fonoteca Radio România a devenit mai bogată cu peste 10.000 de minute de muzică românească (și care, probabil, vor deveni din ce în ce mai relevante în condițiile în care lipsa de interes pentru acest repertoriu nu are prea mari șanse să genereze noi alternative interpretative). Carol Litvin reprezintă un profil de dirijor rar astăzi, pregătit temeinic și de la bun început atât pentru repertoriul simfonic, dar și pentru cel operistic (iar explicația ține de anii petrecuți la Conservatorul "Ceaikovski" din Moscova unde, așa cum sublinia și Yuri Temirkanov într-un interviu pentru "Poveștile de succes ale muzicii", studenții erau formați astfel în mod obișnuit). În, pe atunci, capitala Uniunii Sovietice, Carol Litvin a avut ocazia să apară la pupitrul Filarmonicilor din Moscova, Leningrad, Kiev sau Odessa, să conducă spectacole dirijate la Opera-Studio a Conservatorului din Moscova (titluri precum "Nunta lui Figaro", "Evgheni Oneghin"), dar și "Lacul lebedelor" la Teatrul "Stanislavski - Nemirovici Dancenko, devenind primul român care a cunoscut o astfel de experiență.

În 1958, Carol Litvin devine dirijor al Corului Radio (activitate ce ar merita o mai bună cunoaștere) și, ulterior, al Orchestrei de Studio (devenită după 1989 Orchestra de Cameră Radio); activitate cumulată cu cea de Director Adjunct al Direcției Emisiunilor și Formațiilor muzicale. Nu a uitat domeniul teatrului liric, activând atât ca dirijor al Operei bucureștene, cât și în producții la Conservatorul din Capitală. De altfel, din 1981 onorează, timp de două decenii, pupitrul de dirijor al Operei Naționale București, ocupându-se de un repertoriu de o uimitoare diversitate stilistică. Iar pasionații de înregistrări se pot convinge cunoscându-i integralele înregistrate, de la "Turandot", "Andrea Chenier", "Forța destinului" sau "Samson și Dalila" și până la realizări de secol XX ("Vocea umană" de Francis Poulenc și "Geamgiii din Toledo" de Tiberiu Olah).

"Carol Litvin m-a mișcat prin caracterul său; altfel spus, nu a invidiat pe nimeni, i-a ajutat pe toți aceia care s-au impus printr-un înalt profesionalism și ne-a dăruit mii de minute de înregistrări, în care a omagiat teatrul liric și muzica generate de către compozitorii români." - sintetiza compozitorul Doru Popovici profilul artistic și moral al acestui muzician, concluzionând: "Dirijorul Carol Litvin - cel care a făcut atât de mult pentru muzica românească nouă, atât la Radioteleviziune cât și la Opera Română… ne-a fermecat…"

Carol Litvin - "Interpretul zilei" la "Arpeggio", miercuri, 18 octombrie 2017, în chiar ziua când împlinește 85 de ani. Îl sărbătorim ascultând înregistrări ale sale cu lucrări simfonice de Constantin Bobescu și Felix Mendelssohn.

Ștefan Costache