Reportaje Înapoi

AUDIO. Ziua a zecea de festival la Ateneul Român și la Sala Palatului

Publicat: marți, 12 Septembrie 2017 , ora 0.40

Violoncelistul Gautier Capuçon și pianistul Frank Braley - în prima parte - și Filarmonica Regală din Londra dirijată de Charles Dutoit și cu violonistul Frank Peter Zimmermann solist au fost protagoniștii celei de-a X-a zile de Festival Internațional "George Enescu". Despre concertele de la Ateneul Român și Sala Palatului din 11 septembrie 2017 ne vorbește Lucian Haralambie.


"Mă bucur să revin de fiecare dată, mai ales aici, la Ateneul Român. E o atmosferă grozavă. Festivalul e fantastic și ca program și ca artiști invitați. E o șansă să revăd mulți prieteni cu acest prilej. Am ales să interpretăm sonata de Enescu în această seară pentru că are câteva momente incredibile. E o lucrare de tinerețe și se vede asta, dar în același timp reușește să transmită foarte multă emoție. Sunt tare fericit că am cântat-o pentru prima dată aici." - violoncelistul Gautier Capuçon după recitalul de luni, 11 septembrie, de la Ateneul Român, susținut alături de pianistul Frank Braley.
Cei doi au încântat publicul extrem de numeros cu un program în care a fost prezentată așadar prima sonată pentru pian și violoncel de George Enescu, urmată de cea pentru violoncel și pian în re minor de Claude Debbusy, încheind cu una dintre capodoperele repertoriului cameral - Sonata a V-a pentru violoncel și pian de Ludwig van Beethoven.

"Un recital de mare clasă și ținută cu doi artiști care se simte că fac muzică împreună de atâta vreme, dar, în același timp, au o prospețime și o bucurie de a cânta de parcă ar cânta pentru prima dată. Un program foarte divers și extrem de substanțial." - pianistul Toma Popovici.

Și violoncelistulCornelius Zirbo a participat la evenimentul inclus în seria "Recitaluri și concerte camerale": "Au fost un concert și o seară minunate! I-am ascultat cu multă plăcere și emoție pe acești doi artiști. Anul școlar trecut am avut șansa incredibilă de a studia cu violoncelistul Gautier Capuçon. De aceea e o bucurie să mă revăd cu el de această dată la mine acasă, dacă aș putea spune așa."

O sesiune fulger de autografe susținută de violoncelistul Gautier Capuçon și continuăm a X-a zi de Festival Internațional "George Enescu" cu un nou concert din seria "Mari orchestre ale lumii", primul din această ediție în care am putut audia Filarmonica Regală din Londra dirijată de Charles Dutoit. După interpretarea "Pavanei pentru o infantă defunctă" de Maurice Ravel, a urmat momentul mult așteptat de publicul de la Sala Palatului - Concertul în Re major pentru vioară și orchestră de Ludwig van Beethoven cu Frank Peter Zimmermann solist.

"Concertul de Beethoven are marele avantaj care se numește Zimmermann. Domnul Zimmermann este una dintre cele mai nuanțate viori ale contemporaneității și cred că acest concert care e una din piesele dificile de vioară îl face să fie și mai iubit de cei care-l iubim oricum." - Radu Boroianu, fostul președinte al ICR.

Muzica baletului "Petrușka" de Igor Stravinski a încheiat concertul Filarmonicii Regale din Londra, ansamblul dirijat de Charles Dutoit fiind aplaudat minute bune pentru această seară reușită de Festival Internațional "George Enescu".

"Ca toate celelalte, senzațional! Dirijorul, dacă într-adevăr împlinește peste o lună 80 de ani, m-a uluit. Iar solistul… n-am cuvinte, deși de regulă am toate cuvintele la mine acum nu vrea să le am… atât a fost de bun! Iar Petrușka m-a făcut să visez! Multe felicitări organizatorilor! E o performanță formidabilă. Felicitări!"