Interviuri Înapoi

AUDIO. Soprana Aida Pascu și pianistul Gabriel Gîțan - Invitații săptămânii la Perpetuum mobile

Publicat: marți, 16 Aprilie 2024 , ora 11.51

Soprana Aida Pascu - distinsă cu titlul de "Tânărul interpret al anului 2024" în cadrul International Classical Music Awards, ICMA - va susține joi, 18 aprilie 2024, un recital extraordinar alături de pianistul Gabriel Gîțan. Programul este construit în jurul temei "Vis de dragoste" și cuprinde lieduri din literatura românească și universală. Cei doi au vorbit în cadrul rubricii "Invitatul Săptămânii" din Perpetuum mobile de luni, 15 aprilie, despre evenimentul ce va avea loc în Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni și care face parte din seria "Moștenitorii României muzicale" organizată de Radio România Muzical, în colaborare cu Artexim și Muzeul Național Cotroceni, cu sprijinul Rotary Club Pipera.

Doi invitați în studioul Radio România Muzical la Perpetuum mobile - soprana Aida Pascu și pianistul Gabriel Gîțan. Bun găsit! Mă bucur să vă am alături!

Aida Pascu: Bună seara! Și noi ne bucurăm.

Gabriel Gîțan: Mulțumim de invitație.


Vorbim în minutele următoare despre recitalul pe care-l veți susține joi, 18 aprilie, în cadrul proiectului "Moștenitorii României muzicale". Doi muzicieni tineri, așadar. Așadar, cum se vede prin ochii voștri acest proiect?

Aida Pascu: Din punctul meu de vedere, este proiectul care încurajează foarte mult tinerii muzicieni din țară și, cel puțin pentru mine, a fost probabil cel mai important proiect la care am luat parte și care mi-a adus cele mai multe beneficii de-a lungul timpului.


Gabriel, tu ai fost unul dintre invitații unui alt tânăr muzician pentru proiectul său din cadrul "Moștenitorii României muzicale". Cum ai văzut tu această experiență?

Gabriel Gîțan: Cred că este o idee foarte bună pentru că, pe lângă premiul propriu-zis care constă într-o sumă de bani, candidații primesc recitaluri, concerte, oportunitatea de a cânta pe scene importante sau de a face înregistrări. Și asta cred că e foarte important când ești un tânăr muzician, oportunitățile.


Aida, una dintre aceste oportunități s-a concretizat vineri, 12 aprilie, la International Classical Music Awards. Ai evoluat pe scena de acolo. Cum a fost pe scenă? Noi am auzit câteva reacții la început de Perpetuum mobile, e un material pe care l-am postat deja pe site-ul nostru, dar cum a fost pe scenă? Cum a fost pentru tine?

Aida Pascu: Sala este extraordinară! Nu știu dacă am cântat într-o sală cu o acustică atât de impresionantă la cele 1800 de locuri, dacă îmi amintesc bine. Oamenii au fost foarte primitori. Orchestra... o calitate extraordinară! Dirijorul a fost alături de mine, m-a susținut și publicul a fost foarte, foarte călduros și receptiv.


Ajungem la "Vis de dragoste", așa cum ați intitulat voi recitalul de joi. Ce veți cânta în Sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni? Câteva titluri?

Aida Pascu: Începem cu o vocaliză studiu de Ravel, pentru că am considerat că este un marial foarte frumos. Eu am gândit ca în acest repertoriu să avem și o oarecare ciclicitate. Deci, deși Ravel este evident un compozitor francez, avem totuși încheierea cu Obradors - cele șapte cântece spaniole tradiționale, și-atunci, caracterul spaniol al acestei vocalize este un incipit perfect care se leagă de acest final frumos. Iar, între ele, trecem prin mai multe tipuri de literatură de lied.

Gabriel Gîțan: ... inclusiv trei melodii de Enescu.

Aida Pascu: Da, avem un lied care mie-mi place foarte mult, de Schubert. Mi-am dorit întotdeauna să-l cânt și nu am avut ocazia. Un lied în limba cehă, al lui Dvorak; o să-l cânt chiar în limba cehă. Avem Haydn, ca să trecem puțin și prin liedul englez...


Colaborarea voastră a început, dacă îmi amintesc eu bine, în vara anului trecut, cu ocazia unor înregistrări realizate aici, la Sala Radio. Ce s-a schimbat între timp? Cum a evoluat acest dialog muzical?

Aida Pascu: Întotdeauna, de când ne-am cunoscut și am avut oportunitatea să lucrăm împreună, cel puțin din punctul meu de vedere a existat comunicare și înțelegere. Nu a fost nevoie să facem foarte mari compromisuri nici eu, nici Gabriel cred în momentul în care am colaborat și am avut opinii destul de similare în ceea ce privește interpretarea muzicii pe care o facem împreună. Și cred că acest lucru este foarte important.

Gabriel Gîțan: Este o plăcere să lucrez și să împart scena cu Aida, care este o soprană extraordinară și cu deja foarte multă experiență. La cei doar 24 de ani ai săi, a debutat în mai multe roluri pe scene importante, inclusiv la Opera Națională din București și... de-abia aștept să cântăm din nou împreună.


Aida, ai menționat un cuvânt foarte important, compromis. Și tu, Gabriel, ai vorbit într-unul dintre interviurile pe care le-ai acordat înainte de acest recital de muzicienii tineri care ar trebui să fie implicați cât mai mult în muzică de cameră, în cât mai multe proiecte. Corelând aceste două lucruri, până unde ar trebui să meargă acel tip de compromis în opinia voastră?

Gabriel Gîțan: Cred că atâta cât ești confortabil cu viziunea care rezultă din acest compromis.


Să vorbim de repertoriu în momentul de față, legat de acest compromis. De exemplu, dacă ți s-ar propune un proiect de muzică de cameră cu un repertoriu pe care nu vrei poate să-l abordezi - am întâlnit astfel de artiști, care mi-au spus la un moment dat, că nu trec dincolo de muzica lui Mozart. Ai fi de acord să faci un astfel de pas, să spunem?

Gabriel Gîțan: În general, cred că este bine să ieși din zona de confort, pentru că poți avea prejudecăți, poți să te temi de stiluri noi, diferite față de ce ai lucrat tu până atunci și... nu cred că strică să accepți orice provocare muzicală.


Recitalul de joi seară, de la Muzeul Național Cotroceni va fi transmis în direct, iar înregistrarea va fi și postată pe site-ul nostru, pe contul nostru youtube. Până atunci, pentru cei care nu au prins un bilet la Muzeul Național Cotroceni, aveți o invitație pentru ei de a asculta recitalul pe frecvențele Radio România Muzical?

Aida Pascu: Mi-ar face plăcere să le spun tuturor că va fi un recital în care amândoi am pus mult suflet. Pentru mine, este un repertoriu foarte frumos și m-am asigurat că sunt și piese mai cunoscute și piese mai puțin cântate în România, cum ar fi ciclul de lieduri de Obradors în spaniolă. Așa că, dacă sunteți curioși să ascultați și piese pe care poate nu le-ați auzit, este un moment oportun.

Gabriel Gîțan: Mi-ar face plăcere să fiți alături de noi. Noi vom face muzică de plăcere și sperăm să bucurăm.


Vă mulțumesc pentru prezența în Perpetuum mobile, mult succes joi și mult succes și după acest recital!

Interviu realizat de Lucian Haralambie