Cronici Înapoi

AUDIO. Școala de artă în 'Epoca de aur'- Amintirile unei directoare de liceu

Publicat: luni, 11 Noiembrie 2019 , ora 9.46

De-a lungul istoriei, regimurile totalitare au urmărit controlarea societății la toate nivelurile, mai ales cel al învățământului, fie el și vocațional. În cazul României, perioada comunistă a înfățișat denaturări la nivelul informației, iar instrumentele de propagandă foloseau artele pentru serbările dedicate partidului și conducătorilor acestuia. Totuși, nu au fost puține cazurile care au dovedit că "raze de lumină" pot să străbată "întunericul cultural", așa cum putem afla din întâmplările relatate în cea mai recentă carte semnată de Lavinia Coman.

Publicat în anul 2019 de Editura Muzicală GRAFOART, volumul Școala de artă în " Epoca de Aur". Amintirile unei directoare de liceu dezvăluie amănunte din interiorul sistemului educațional în perioada comunistă, privit din perspectiva Laviniei Coman, care a deținut funcția de directoare a Liceului de Arte "George Enescu" între anii 1981-1987. Încă din primele rânduri, autoarea reconstruiește atmosfera tensionat din acele timpuri, unde obținerea unui post depindea, într-o măsură însemnată, și de istoricul familiei. Mai departe, Lavinia Coman descrie o stare de neliniște permanentă, determinată de abuzurile sistemului, de ostilitatea manifestată de unii membri din conducerea Inspectoratului Școlar, de lipsurile materiale din cadrul instituției de învățământ, dar și de teama "anonimelor" trimise la Minister. Alături de fragmentele ce descriu în detaliu aspectele administrative, uneori apar și pagini întregi de directive de la Comitetul Central al P.C.R., adresate mai degrabă curioșilor sau pasionaților acestui tip de istorigrafie.

Dincolo de aceste aspecte negative, cititorii au bucuria de a afla despre multele reușite ale elevilor de la Liceul de Artă "George Enescu". Autoarea a insistat în special asupra prezenței la concursurile naționale și internaționale de pian, pe care le-a relatat prin intermediul unor pagini de jurnal, în care regăsim și scurte momente de cronică muzicală, câteodată acidă. Totodată, atașamentul afectiv față de elevii săi se transpune de multe ori în tonul întrebuințat, însă fără a depăși cadrul unei judecăți profesioniste. De asemenea, Lavinia Coman menționează și activitatea sa de interpret din aceea vreme, axată în mare parte pe creația de lied a compozitorilor români.

La 30 de ani de la Revoluția din 1989, negura timpului începe să se aștearnă asupra multor fapte din perioada comunismului. Un volumul precum Școala de artă în "Epoca de Aur". Amintirile unei directoare de liceu de Lavinia Coman deține calitatea de păstrător al acestor amintiri, care consemnează greșelile trecutului spre a nu mai fi repetate. Alegând cu pricepere titluri sugestive, autoarea poartă cititorul prin diversele aspecte ale învățământului artistic din anii '80, evidențiind atât laturile negative, cât și cele pozitive. Deși caracterul autobiografic al cărții poate ridica problema subiectivismului din exprimare, trecerea anilor a dovedit că numeroși elevi descriși de Lavinia Coman reprezintă astăzi nucleul vieții culturale românești, o parte îmbrățișând la rândul lor cariera pedagogică.


Vlad Ghinea